Vijesti 31.10.2019.

No comments

Cvijeće i svijeće za blagdan Svih Svetih

Uoči blagdana Svih svetih, gradonačelnik Dalibor Domitrović sa suradnicima položio je jutros vijence na Trgu hrvatskih rodoljuba, zatim na grobljima Sv. Jakov, Zagorje, Sv. Petar i Ogulinski Hreljin. Polaganju su nazočili predstavnici političkih stranaka, županijski i gradski vijećnici, predstavnici vojske i policije, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, te direktori gradskih tvrtki.

Inače, blagdan Svih svetih obilježava se diljem zemlje i svijeta. Katolička crkva 1. studenog slavi sve svece, one već kanonizirane i one koji još nisu. Za vjernike to nije dan za tugu i crninu jer se tada slavi vječni život i svi oni koji su postali dio nebeske Crkve. Mnogi građani danima uoči blagdana Svih svetih uređuju posljednja počivališta svojih najmilijih. Kupuju se svijeće i krizanteme te posjećuju groblja diljem Hrvatske, a tako će biti pogotovo sutra na sam blagdan.

 

Saniran je Cesarovac

Sredinom ožujka objavili smo informaciju da je oštećen spomenik izgradnji prvog vodovoda u Ogulinu, Vrelo Cesarovac. Srušena je tada kamena lanterna s uklesanim plamenom, koja se sada, u dva dijela nalazi na tijelu spomenika. S obzirom da se radi o kamenim elementima poprilične težine teško je vjerovati da su pali sami od sebe, ili da ih je oborio vjetar, tako da kao jedno od logičnijoj objašnjenja može biti samo vandalizam.
Ovih dana sanacija Cesarovca je dovršena, a prema riječima zamjenika gradonačelnika Daniela Vukelje sanacija štete koju su vandali počinili na vrelu Cesarovac, građane Ogulina koštala je 15 tisuća kuna. Sanaciju je izvršio Ante Brčić, akademski kipar, konzervator – restaurator.
Kamena vaza sastoji se od okrugle baze, tijela i ukrasnog vrha (plamen). Vaza je bila učvršćena za tijelo vrela Cesarovac. Budući da je nasilno odlomljena, pukla je na dva dijela i srušena je na kameno podnožje. Pri padu vaze razbio se i dio plamena. Vazu je bilo potrebno ponovno spojiti novim klinom te retuširati vazu i plamen.

 

Sutra strpljivo i oprezno u prometu

Povodom nadolazeće svetkovine Svih svetih i spomendana Dušnog dana, kao i svake godine, očekuje se veći broj sudionika u cestovnom prometu koji će se svojim vozilima kretati prilaznim cestama prema mjesnim grobljima, kada prema tradicionalnim vjerskim i obiteljskim običajima u znak sjećanja građani obilaze počivališta svojih najmilijih.

Djelatnici PU karlovačke mole građane da, prema mogućnostima, izbjegavaju dolazak vozilom u neposrednu blizinu groblja, posebno ukoliko na tom prostoru više nema mjesta za parkiranje, a u slučaju da to ipak moraju učiniti, svoja vozila parkiraju na predviđenim mjestima za parkiranje, na propisan način, bez ometanja ostalih sudionika u prometu. Na mjestima gdje se očekuje najveća frekvencija prometa, a kako bi se osigurala što bolja prometna protočnost, prometom će tih dana upravljati policijski službenici koji će i nadzirati poštivanje prometnih propisa, a vozači se mole da se pridržavaju uputa i naredbi policijskih službenika.

Kako bi građani tijekom ovih dana izbjegli mogućnost da postanu žrtve kaznenih djela krađa iz osobnih automobila parkiranih u blizini mjesnih groblja, savjetuju im između ostalog da prate kretanje sumnjivih osoba u blizini parkirališta. Ukoliko primjetite nešto sumnjivo o tome odmah obavijestite policiju. Sva vrata na vozilu i poklopac prtljažnika uvijek zaključavajte, bez obzira na to koliko se i na koje vrijeme udaljavate od vozila. I naravno, ne ostavljajte vrijedne predmete na vidnom mjestu u vozilu.

“Poštujući sve prometne propise i pravila, uz puno opreza, neizostavno strpljenje i visok stupanj osobne odgovornosti, vjerujemo da će nadolazeći dani blagdana za sve građane proteći mirno i sigurno.” – zaključna je poruka PU Karlovačke.

U subotu u Pučkom o nasilju u vršnjačkim vezama

Ogulinska Zajednica žena HDZ-a “Katarina Zrinski” za subotu prirema predavanje pod nazivom “Nasilje u vršnjačkim vezama”. Ono će biti održano u Maloj sali Pučkog otvorenog učilišta Ogulin, a početak je zakazan za 18 sati i 30 minuta.
Predavanje će održati Sara Salopek koja je, u sklopu projekta “Tolerancija na full jer nasilje nije cool”, zavrišla edukaciju za trenera. Ulaz je slobodan.

Obavijest iz SKG-a

Iz ogulinskog Stambeno komunalnog gospodarstva obavještavaju korisnike usluge odvoza otpada da se zbog nadolazećeg blagdana Svih Svetih neće vršiti odvoz otpada po rasporedu petkom.
Sljedeći odvoz otpada vršit će se prema daljnjem rasporedu, uz primanje jedne dodatne vreće za otpad.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment