Znam da ništa ne znam

Comments are closed

Većina novinara gleda na svijet kao na polje u kojemu će naći priču. Premda mnogo znaju o dnevnim zahtjevima posla, ako dopuste da im priča dobije komunikacijski obrazac tipa “dobitnik-gubitnik”, čitatelju neće uspjeti prenijeti poruku o tomu što znači živjeti istinu iz motrišta suprotne strane. Izići na kraj s komunikacijskim stilom “dobitnik-gubitnik” ne znači da moramo potisnuti vlastite različitosti. Naprotiv, cijeniti čitatelja, željeti mu ponuditi nešto vrijedno, informirati ga i zaštititi, znači preuzeti odgovornost za sve što će iz pročitanoga primiti. Specifičan način na koji mediji oblikuju stavove utječe na naše ponašanje. Medijska pismenost ne treba postati osobinom samo korisnika medijske poruke; razina medijske pismenosti novinara i izvjestitelja ovisna je o tome koliko promoviraju odgovoran građanski mentalitet, istakla je Maja Žitinski, profesorica na dubrovačkom sveučilištu.
Priznanje važnosti medijske pismenosti otkriva snagu građanske osobne i kolektivne moći u svjetlu prava javnosti na informaciju u okolnostima u kojima svi mediji nemaju isti utjecaj na javnost. S obzirom da kontekst megamedijskoga nadzora nad medijima ima sveobuhvatan utjecaj na javnost, implikacija takve realnosti dovodi do osiromašenja vijesti. Zbog toga umijeće organizacije i izražavanja ideja koje stoje u pozadini vijesti postaje najvažnijom od svih vještina koje čovjek uopće može imati. Zato se dobri novinari i komentatori osobito trude ne prestati voditi brigu o čitatelju u trenutku kad su priča ili izvještaj dovršeni.
Uvažavajući riječi ove ugledne profesorice, odlučili smo pokrenuti ciklus emisija na temu medijske pismenosti, pod nazivom “Znam da ništa ne znam” . Emisiju ćemo emitirati jednom mjesečno, a u prvih nekoliko ugostit ćemo prof. Zdravka Kedžu, profesora sa zagrebačkog Verna i Sveučilišta u Dubrovniku i predsjednika Programskog vijeća HRT-a. Suradnju ćemo nastaviti i sa prof. Ivanom Tantom, te drugim uglednim stručnjacima iz tog područja. Emisija se emitira svake četvrte srijede, a priprema ju Tina Trivanović.

EMISIJE

fb-share-icon

Comments are closed.