Ispeci pa reci

Comments are closed

Potreba za što ispravnijim i “hrvatskijim” govorom često dovodi do apsurda da se koriste pogrešne višečlane konstrukcije, umjesto jednostavnije i ispravne samo jedne riječi.

U želji da se to izbjegne, te da slušatelji nauče kako pravilno govoriti i pisati, ostvarili smo odličnu suradnju sa prof. Nives Opačić, koja se već desetljećima bavi pitanjima jezične prakse. Njeni brojni kraći, ali i opsežniji tonski prilozi, koje priprema za Radio Ogulin, tako se bave dijagnosticiranjem raznih pogrešnih pojava u jeziku, naravno, uz upute za njegovo pravilno korištenje. Njih je moguće od lani slušati u programu Radio Ogulina, u vrlo zanimljivim emisijama koje svakako preporučamo. Jer, za razliku od mnogih svojih kolega jezikoslovaca, ova autorica, uza svoje inzistiranje na pravilnoj upotrebi jezika, nikad ne dolazi u napast prikloniti se ekstremno purističkim preskriptivnim tendencijama.

Jer, jezik je živa tvar, koja se stalno mijenja, pa je stoga argumentirano usmjeravanje uvijek učinkovitije od rigidnih propisa i zabrana.

Povratne informacije naših slušatelja svjedoče nam o vrlo pozitivnim reakcijama na emisiju koja je vrlo slušana, pa nam se često jave slušateljice sa raznim nedoumicama oko pravilne upotrebe hrvatskog jezika, posebno roditelji, koji nas mole da prof. Opačić upitamo za savjet i time nam daju prijedloge brojnih tema za emisiju. Time je naš cilj i ostvaren. Emisiju priprema Tina Trivanović, a emitira se jednom mjesečno, srijedom.

EMISIJE

fb-share-icon

Comments are closed.