Vijesti 31.03.2020.

No comments

10. sjednica Gradskog vijeća bila je povijesna

U utorak je održana 10. sjednica Gradskog vijeća Grada Ogulina. Osim što je bila vjerovatno najkraća, bila je i povijesna jer je po prvi put održana putem video linka. U skladu je to s uputom Ministarstva uprave, od 13. ožujka 2020. godine, da se u okolnostima vezanim uz širenje zaraze koronavirusom COVID-19, sjednice predstavničkih tijela održavaju na daljinu, a radi donošenja hitnih i neodgodivih odluka.

Sjednicom je predsjedavao Marinko Herman, a dnevni red je bio sadržan od tek dvije točke. Tako su gradski vijećnici raspravljali o prijedlogu Odluke o razrješenju dužnosti ravnateljice javne ustanove Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke, te prijedlogu Odluke o imenovanju vršiteljice dužnosti ravnateljice javne ustanove Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke.
Izvjestitelj za obje točke dnevnog reda bio je predsjednik Odbora za izbor i imenovanje Filip Šehović.

Obje točke dnevnog reda usvojene su jednoglasno, a dužnost v.d. ravnateljice javne ustanove Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke, najduže godinu dana, obnašati će dosadašnja ravnateljica Ankica Puškarić.

Na kraju sjednice predsjednik Gradskog vijeća Grada Ogulina Marinko Herman pozvao je građane da se i dalje pridržavaju svih naputaka Stožera civilne zaštite, te da budu odgovorni i paze na svoje zdravlje. Pozivu se pridržio i gradonačelnik Dalibor Domitrović, koji je, ujedno, gradske vijećnike ukratko izvjestio o svim mjerama koje gradska uprava i Stožer civilne zaštite grada Ogulina poduzimaju u ovim okolnostima.

Snimku sjednice možete pogledati i poslušati putem slijedeće poveznice: https://www.youtube.com/watch?v=8_SbMfHgUqQ .


 

Dva dana za redom bez novooboljelih u županiji

Dva dana za redom u Karlovačkoj županiji nema novooboljelih od koronavirusa. Odlična je to vijest koju je, na početku tiskovne konferencije Stožera civilne zaštite Karlovačke županije, priopćila dr. Biserka Hranilović iz Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije.

Dakle, i dalje 21 osoba u našoj župniji boluje od ovog novog virusa, i to 16 osoba u Karlovcu, 3 u Ogulinu, te po 1 u Dugoj Resi i Ozlju. Ovakvu epidemiološku sliku, rekla je, dugujemo odgovornom ponašanju građana te pridržavanju mjera koje je izdao Stožer civilne zaštite RH. Građane je pozvala da se i dalje pridržavaju mjera socijalnog distanciranja, jer ćemo samo tako uspjeti pobijediti koronavirus i očuvati stabilnost zdravstvenog sustava.

15 zdravstvenih djelatnika ogulinske bolnice, 2 iz Opće bolnice Karlovac te 1 djelatnik županijskog Zavoda za hitnu medicinu obuhvaćeni su mjerama samoizolacije, koje će na snazi biti ukupno 14 dana. Te će osobe prije povratka na svoja radna mjesta, po isteku mjera, biti podvrgnuti testiranju na koronavirus.

Dr. Hranilović je, između ostalog, rekla da je izvršena dezinfekcija ogulinskog Župnog ureda, crkve Sv. Križa te sakristije, a posao su odradili stručni djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije.

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije, između ostalog, je istakao da, s obzirom da se bliži vrijeme nužnih poljoprivrednih radova, vrtni centri i rasadnici koji prodaju poljoprivredni reprodukcijski materijal te prodavaonice rezervnih dijelova za poljoprivrednu mehanizaciju i opremu mogu raditi.
“Oni mogu raditi od 8 do 17 sati uz obvezu poštivanja radnog vremena kao i Odluke o socijalnoj distanci i ostalih odluka propisanih od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.” – kazao je Nikša Antica.

Načelnik PU karlovačke Darko Bratić je rekao kako u protekla 24 sata nije bilo evidentiranih kršenja mjera samoizolacije.

 

Počeli radovi na izgradnji novog vrtića, a napreduje i reciklažno dvorište

Unatoč trentnoj situaciji i borbi s koronavirusom, stižu nam dvije odlične vijesti. Naime, doznajemo da je u Poredicama u tijeku iskolčavanje terena i uklanjanjem humusnog sloja, te su započeli zemljani radovi na izgradnji novog dječjeg vrtića.

Radovi na reciklažnom dvorištu napreduju prema planu. Prometne površine su pripremljene za asfalterske radove koji bi trebali biti, ovisno o vremenskim uvjetima, dovršeni u narednih nekoliko dana.

 

 

Unatoč okolnostima ogulinski turizam bilježi rast

Unatoč cijeloj ovoj situaciji u kojoj se trenutno nalazimo, iz Turističke zajednice grada Ogulina stiže nam gotovo nevjerovatna vijest. Naime, od 1. siječnja do 30. ožujka na našem području došlo je do porasta broja noćenja, u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, i to za čak 52%. Ipak, u istom razdoblju pao je broj dolazaka gostiju za 8%.

Statistički podaci ukazuju na porast noćenja stranih turista za cca 8%, a noćenja domaćih gostiju su u porastu za 66%. Velika odstupanja posljedica su promjene strukture gostiju. Raste udio domaćih gostiju, a povećanje prosječnog boravka gosta u destinaciji je 57%.  Sada je za cijelo područje grada Ogulina prosječno trajanje boravka gosta 3,35 dana.
Najviše utjecaja na produljenje trajanja boravka gosta ima smještaj radnika na području grada Ogulina. Iako su strani turisti u porastu, napominjemo da su mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite, a s ciljem spriječavanja širenja koronavirusa u Hrvatskoj progresivno uvedene tek u ožujku te će tek budući podaci pokazati pravi utjecaj na promet turista.
Inače, nacionalnim mjerama za spriječavanje širenja koronavirusa nije zabranjeno obavljanje ugostiteljske usluge pružanja smještaja, te tu djelatnost i dalje nesmetano mogu raditi svi koji su za to i registrirani, sukladno posebnim propisima. Bez obzira na izuzetne statističke pokazatelje za prva tri mjeseca 2020., izuzmemo li samo ožujak, udio stranih turista je pao sa 30% na 24%, a porast noćenja je smanjen na 27% što znači da će nam ključni mjeseci turističke sezone ili potrošiti zalihe dobro započete godine ili će, nakon normalizacije stuacije u svijetu i Hrvatskoj, turizam uzeti zamašnjak i nadoknaditi sve zaostatke.

Sutra online sjednica Županijske skupštine

Sutra, 1. travnja, će se održati 22. sjednica Županijske skupštine Karlovačke županije. Sjednica će se po prvi put održati elektrončkim putem, a dnevnim redom predviđene su 24 točke. Sjednica neće po običaju započeti vijećničkim pitanjima i prijedlozima, a između ostaloga, vijećnike očekuje rasprava o Izvješću o radu župana za razdoblje od srpnja do prosinca 2019. godine.

Bit će podnesen i godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Karlovačke županije za 2019. godinu, a na dnevnom redu se nalazi i prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama županijskog Proračuna za tekuću godinu.

Početak sjednice zakazan je za 9 sati.

U ambulanti medicine rada samo neodgodivi pregledi

U skladu sa odlukom Ministarstva zdravstva, a u svrhu sprječavanja širenja koronavirusa, ambulanta medicine rada i sporta ogulinskog Doma zdravlja obavlja samo hitne i neodgodive preglede (prethodni pri zaposlenju).
Iz ambulante mole da ih na vrijeme obavijestite ukoliko trebate obaviti ovu vrstu pregleda, kako bi ih na vrijeme i što efikasnije organizirali.

Sve potrebne informacije možete dobiti slanjem poruke na e-mail adresu [email protected] ili putem telefona na broj 525-109 tijekom redovnog radnog vremena.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment