Vijesti 31.01.2020.

No comments

Općinama stiže pomoć za predškolsku djelatnost

U cilju demografske obnove, a posebno u manje naseljenim i ruralnim područjima u kojima nedostaje ili je slabo razvijena institucionalna skrb za djecu rane i predškolske dobi, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku osiguralo je 13,5 milijuna kuna pomoći.
Prihvatljivi prijavitelji ovog programa su općine sukladno Odluci o razvrstavanju jedinica lokalne i regionalne samouprave prema stupnju razvijenosti. Mjerilo za dodjelu financijske potpore je broj djece upisane u dječji vrtić u tekućoj pedagoškoj godini, a iznos po jednom djetetu iznosi 500,00 kuna mjesečno. Najviši iznos koji može biti odobren pojedinačnom prijavitelju iznosi 275.000,00 kuna.
Za održavanje predškolske djelatnosti u Karlovačkoj županiji financijsku potporu osigurale su općine Vojnić u iznosu 121 tisuću kuna, Tounj iznos od 99 tisuća kuna, Generalski Stol iznos od 236.500 kuna, Žakanje iznos od 247.500 kuna te Josipdol maksimalnih 275.000 kuna. Za provođenje isključivo programa predškole u sklopu Osnovne škole Katarine Zrinski u Krnjaku dodijeljen je financijski iznos od 7.000 kuna.
Prihvatljivi troškovi unutar programa potpore uključuju izdatke za radnike, prehranu djece, uvjete boravka djece, tekuće održavanje objekta i opreme te prijevoz djece.
Nakon objavljenih rezultata resorna ministarica Vesna Bedeković donijet će Odluku o raspodijeli financijskih sredstava, nakon čega slijedi potpisivanje pojedinačnih ugovora. (Kaportal.hr)

 

Večer rezervirajte za odlazak u muzeje

Podsjećamo, večeras će se i u našem gradu održati manifestacija Noć muzeja. Djelatnici Ivanine kuće bajke i Zavičajnog muzeja pripremili su vam zanimljiv i sadržajan program. Bit će pripovjedanja, radionica za najmlađe, izložbi, ali i brojnih noviteta.

U Ivaninoj kući bajke od 18 sati očekuje vas kostimirano pripovjedno vođenje stalnom izložbom, i to u društvu Ivane Brlić-Mažuranić, Malika Tintilinića i Palunkove žene. U 19 sati očekuje vas radionica “Sedam u životu Ivane Brlić-Mažuranić” u sklopu koje možete sudjelovati u istraživanju značajnih događaja iz života Ivane Brlić-Mažuranić kroz stalnu izložbu i lentu vremena. Od 20 sati i 30 minuta čitat će se bajke, a kroz njih će posjetitelji moći otkriti značaj broja sedam. Za 21 sat i 30 minuta najavljen je početak kreativne radionice izrade patuljaka pod nazivom “Sedam patuljaka”.

U Zavičajnom muzeju, pak, od 18 sati možete pogledati i novopostavljenu izložbu o građanskom životu Ogulina početkom 20. stoljeća, pod nazivom “Pristup samo pozvani”. Po prvi put imat ćete priliku razgledati stalni muzejski postav i to putem muzejske aplikacije s audio vodičem, koja će web linkom biti dostupna svim posjetiteljima na njihovim mobilnim uređajima, kao i na muzejskim tablet uređajima za one koji ne posjeduju mobilni uređaj.
Najmlađi posjetitelji će, od 18 sati, moći sudjelovati u radionicama Društva pedagoga tehničke kulture Ogulin.
Nešto stariji se, od 20 sati i 30 minuta, na 2. katu muzeja mogu okušati u prvom muzejskom kvizu, naziva “Muz kviz”, koji je u mnogo čemu sličan pub kvizu. Po tradiciji, posjetitelje očekuju i topli napitci. Dođite i zabavite se!

“Kishon u Ogulinu (Gu)bitak”

8 glumaca, 7 priča i 1 pitanje: “Je li sve postalo pomalo naopako?”, kratki je sažetak večerašnje predstave “Kishon u Ogulinu (Gu)bitak”. Naime, prave ljudske vrijednosti u društvu pomalo su izgubljene i sve je postalo naopako. Kako je to još prije 40 godina predvidio i opisao pisac Kishon na satiričan način, moći ćete pogledati u novoj predstavi koju izvode članovi ogulinske Dramske skupine Ex voto. Predstava će premijerno biti izvedena večeras u konferencijskoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Ogulin. Početak je zakazan za 19 sati, a ulaz je slobodan.

Ukoliko večeras ne budete u mogućnosti otići na predstavu novu priliku imat ćete već sutra. Naime, na istom mjestu, od 19 sati, ova glumačka družina uprizorit će je još jednom. Ulaz je isto slobodan.

Inače, predstava je dio provedbe projekta OG glas MUK – Glas mladih Ogulina u umjetnosti i kulturi, EP2 i EP3, a provodi ga Pučko otvoreno učilište Ogulin. Projekt je namijenjen mladima od 15 do 25 godina, a sufinancirala ga je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

 

Opće stanje sigurnosti je dobro

Na području PU karlovačke tijekom protekle godine evidentirano je smanjenje broja kaznenih djela, prometnih nesreća, sigurnosnih događaja i prekršaja protiv javnog reda i mira.

Na temelju praćenja statističkih pokazatelja, djelatnici PU karlovačke opće stanje sigurnosti u županiji tijekom 2019. godine smatraju dobrim.
Po pitanju kriminaliteta, tijekom 2019. godine, zabilježeno je smanjenje ukupnog broja kaznenih djela za 277 djela ili 14,7%. U odnosu na razriješenost kaznenih djela zabilježeno je povećanje učinkovitosti u razrješavanju kaznenih djela te je razriješeno 78,4% kaznenih djela što predstavlja povećanje od 9,3% u odnosu na prethodnu godinu. U strukturi ukupnog kriminaliteta, u odnosu na 2018. godinu, zabilježeno je povećanje kaznenih djela kibernetičkog kriminaliteta za 12,5% i kriminaliteta droga za 72,2%, te smanjenje kaznenih djela maloljetničkog kriminaliteta za 36,5% i gospodarskog kriminaliteta za 30%.

Ako govorimo o stanju sigurnosti u prometu, prošlu godinu obilježilo je smanjenje broja prometnih nesreća za 15,4% što je rezultiralo i smanjenjem ukupnog broja stradalih osoba. Nažalost broj smrtno stradalih osoba je, ipak, u blagom porastu. Naime, tijekom 2019. godine smrtno je stradalo 15 osoba, teško je ozlijeđeno 86 osoba, a lako su ozlijeđene 324 osobe.

Stanje javnog reda i mira obilježeno je smanjenjem broja prekršaja protiv javnog reda i mira, pa je tako zabilježeno 415 prekršaja što je za 1% manje nego u 2018. godini.

Lani je, u odnosu na 2018. godinu, evidentirano i povećanje tranzita putnika za 9,2%, tranzita osobnih vozila za 10,1%, teretnih vozila za 19,3%, a tranzita autobusa za 6%.
Prošlu godinu je obilježila i migrantska kriza. Broj nezakonitih prelazaka državne granice povećan je za 140,2%, a državnu granicu tijekom 2019. godine nezakonito je prešlo ukupno 2467 osoba.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment