Vijesti 30.09.2020.

No comments

Na Boštu obilježili blagdan Sv. Mihovila

Kod kapelice Sv. Mihovila na Boštu, već po tradiciji svečano je proslavljen današnji blagdan Sv. Mihovila.

Svetoj misi je u utorak nazočilo mnoštvo vjernika i hodočasnika, među kojima su bili i predstavnici Policijske postaje Ogulin na čelu s načelnikom Goranom Vukeljom. Uz domaće vjernike i hodočasnike, misi su nazočili gradonačelnikovi zamjenici Ivana Salopek Šumonja i Daniel Vukelja. Nakon mise uslijedilo je kraće druženje vjernika i policajaca koji su tako još jednom proslavili svoj dan – Dan policije, jer je Sv. Mihovil, među ostalim, i zaštitnik policajaca.

Sveti Mihael je prema biblijskoj tradiciji, arkanđeo koji se u Bibliji spominje pet puta. Vjeruje se da je on zapovjednik nebeske vojske u ratu protiv Luciferovih sila tijekom Nebeskog rata. Zato se vjernici koji se nađu u nevolji često molitvom obraćaju ovom arkanđelu. Sv. Mihael zaštitnik je policajaca i vojnika, a posebno padobranaca i borbenih pilota. Zaštitnik je i radiologa. Ovom omiljenom svecu Katoličke crkve posvećeno je puno župa u našoj biskupiji od Tržića i Mrežničkog Bresta u našem Ogulinskom dekanatu, pa do Vratnika, Ramljana, Lovinca i Dabra.

 

 

 

Od troje novozaraženih, dvoje iz Ogulina

Danas na području Karlovačke županije imamo 3 nova slučaja zaraze koronavirusom. Dvije osobe su iz Ogulina, a jedna iz Karlovca. Kako su izvjesili iz županijskog Stožera civilne zaštite, pristigli su rezultati 186 nalaza, od čega je 17 iz Ogulina te 169 iz Karlovca. Od tri novozaražene osobe dvije su muškog, a jedna ženskog spola. U Općoj bolnici Karlovac trenutno je hospitalizirano 14 osoba pozitivnih na COVID-19.

Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 337 osoba, a trenutno je 51 aktivni slučaj. Zbog pozitivne učenice iz Medicinske škole u Karlovcu, u samoizolaciji se od danas nalazi 25 učenika te 4 profesora spomenute škole.

U samoizolaciji se inače nalazi 375 osoba, a zabilježeno je jedno kršenje ove mjere.
Članovi Stožera civilne zaštite Karlovac izvršili su inspekcijski nadzor na području Ozlja. Nadzor je izvršen nad 7 uslužnih djelatnosti, 3 ugostiteljska objekta, te 4 trgovine, a ovom prilikom nisu utvrđene nepravilnosti u radu.

 

Obilježili Europski školski sportski dan

Učenici OŠ “Ivane Brlić – Mažuranić i njihovi nastavnici danas su obilježili Europski školski športski dan. Učenici viših razreda škole su, u pratnji nastavnika, djelatnika PP Ogulin te članova BK Frankopan, biciklirali, a u planu je bilo i planinarenje na Stožac koje odgođeno za ljepše dane. Biciklisti su krenuli iz školskog dvorišta, napravili krug preko Plodina, Bukovnika, Škara, Bošta, Kučinića, jezera Sabljaci, Brezika, Pešćenice, Sv. Roka, Lomosta, nakon čega su se ponovno vratili u dvorište škole. Učenici razredne nastave su, pak, sa svojim učiteljicama, uživali u sportskim aktivnostima poput poligona spretnosti, štafetnih igara, graničara i slično.

Inače, Europski školski športski dan je paneuropska inicijativa čiji je glavni cilj promicanje tjelesne aktivnosti i zdravlja. Inspiriran je Mađarskim školskim sportskim danom, kojeg od 2006. godine vrlo uspješno organizira mađarski školski sportski savez.

Ove se godine u organizaciju Europskog školskog sportskog dana uključilo više od 15 europskih zemalja među kojima i Hrvatska, a pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

 

Cijepljenje protiv gripe najavljeno za polovicu listopada

Zbog epidemije koronavirusa, cijepljenje protiv gripe ove će godine u Hrvatskoj započeti ranije, polovinom listopada. Ukupno je naručeno 590.000 doza cjepiva, a u pripremi je plan provedbe cijepljenja uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. To je više nego prošle godine, kada je putem Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje nabavljeno oko 400.000 doza cjepiva. Prema najavama cjepivo moglo stići u Hrvatsku početkom listopada, a nakon što se distribuira u domove zdravlja i zavode za javno zdravstvo, cijepljenje bi moglo početi između 15. i 20. listopada.

“To je tri do četiri tjedna ranije nego lani, a građani će se na cijepljenje morati telefonski naručiti kod svog liječnika”, rekao je Branko Kolarić, voditelj Referentnog centra Ministarstva zdravstva za zaštitu zdravlja starijih osoba.

I ovogodišnje cjepivo protiv gripe je četverovalentno, što znači da sadrži dva tipa virusa A – H1N1 i H3N2, te dva tipa virusa grupe B, za koja se predviđa da će biti dominantni u ovogodišnjoj sezoni. Prioritetne skupine za cijeljenje protiv gripe su i dalje osobe starije od 65 godina, zdravstveni djelatnici i djelatnici domova za starije osobe kao i osobe s kroničnim bolestima, a stručnjaci ove godine preporučuju cijepljenje protiv gripe i kao mjeru zaštite protiv koronavirusa.

“U tijeku je izrada plana za provedbu cijepljenja u skladu s epidemiološkim mjerama, jer ne smije nastati strka i gužva, što bi bilo pogodno za širenje koronavirusa. Prvo treba cijepiti one koji ulaze u rizične skupine, a nakon toga i ostale građane” – rekao je Kolarić.

Prijedlog je da se u ordinacijama opće medicine odvoji vrijeme za cijepljenje protiv gripe, kako ne bi u isto vrijeme dolazili i bolesni pacijenti. Pri dolasku u ambulantu bit će obavezno mjerenje temperature, nošenje maski, dezinficiranje ruku i vođenje evidencije dolaska. Domovi zdravlja koji za to imaju mogućnost cijepljenje mogu organizirati vani, pod šatorom ili negdje drugdje ako nije hladno. (hrt.hr/rog)

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment