Vijesti 30.04.2020.

No comments

Izmjenom svjetiljki do ušteda

Grad Ogulin kreće u projekt izmjene ulične rasvjete onom energetski učinkovitijom. Naime, u gradskoj upravi u četvrtak je upriličeno potpisivanje ugovora koji će rezultirati racionalizacijom troškova na elektroenergetskom sustavu. Svoje potpise na ugovor, vrijedan 11,2 milijuna kuna sa PDV-om, stavili su gradonačelnik Dalibor Domitrović i član uprave tvrtke ELOS d.o.o. Zoran Samardžić, koja će biti izvođač radova.

Grad Ogulin bi tako u mjesecu rujnu trebao imati energetski učinkovitu javnu rasvjetu. Za sada se ovim projektom vrši samo izmjena postojeće rasvjete, a kad se to izvrši krenut će se u dogradnju mreže, čime će sva ona naselja, koja ju trenutno nemaju, dobiti javnu rasvjetu.

Inače, tvrtka ELOS d.o.o. bila je jedini ponuditelj u otvorenom postupku javne nabave velike vrijednosti.

 

 

20 osoba preboljelo infekciju

U Karlovačkoj županiji jučer je testirano 37 osoba i svi pristigli nalazi su negativni. U OB Karlovac hospitalizirane su 2 osobe zaražene koronavirusom, trenutno je 1 osoba u Zagrebu na liječenju, 7 osoba se liječi kod kuće u izolaciji. Do sada je od koronavirusa u županiji izliječeno 20 osoba.

U Općoj bolnici Duga Resa trenutno je hospitalizirano 70 ležećih pacijenata, u ogulinskoj bolnici ih je 48, a 75 ih je bilo na hitnom prijemu. U Općoj bolnici Karlovac hospitalizirana su 152 pacijenta, a na hitnom prijemu ih je bilo 120. U karanteni Grabovac trenutno se nalazi 6 osoba, 5 po postupku samoizolacije te jedan vozač.

Djelatnici PU Karlovačke, u protekla 24 sata, zabilježili su jedno kršenje samoizolacije, dok je rad u domovima zdravlja u Karlovačkoj županiji protekao na zadovoljavajući način, uz poštivanje svih zadanih parametara rada i uz primjenu propisane zaštitne opreme.

 

Sutra se neće odvoziti otpad

Iz Stambeno komunalnog gospodarstva obavještavaju građane, korisnike usluge odvoza otpada, da se u petak, 01.svibnja, na Praznik rada neće vršiti usluga odvoza otpada. Odvoz će se nastaviti vršiti po redovnom rasporedu, uz prihvaćanje jedne dodatne vreće otpada za korisnike koji su po rasporedu odvoza petkom.

Također, obavještavaju se korisnici iz Gornjih i Donjih Dubrava, Trošmarije, Popovog sela, Munjasa i Gojaka da se neće vršiti odvoz otpada u petak, na Praznik rada, već u ponedjeljak 04. svibnja.

 

Hoće li sutra biti budnica?

Borba sa koronavirusom u naše živote unjela je brojne promjene, a vjerujem da ćete se složiti sa nama ako kažemo da više ništa nije kao prije.
Pred nama je Praznik rada, popularni 1. maj, koji je, bar do sada, bio nezamisliv bez prosvjeda sindikata, proslava uz grah, ali i roštiljanja na otvorenom. Nikako ne smijemo izostaviti niti budnice, za koje su u našem gradu od pamtivjeka zaduženi članovi Puhačkog orkestra DVD-a Ogulin.

Našu radijsku ekipu zanimalo je hoće li se sutra ogulinskim ulicama oriti zvuci tradicionalne budnice, a odgovor smo dobili od člana Puhačkog orkestra DVD-a Ogulin Danka Gerića.

Zanimalo nas je da li je prijašnjih godina bilo situacija u kojima se budnica nije orila našim ulicama.
Po uvriježenoj tradiciji, ogulinsku limenu glazbu na Praznik rada u ranim jutarnjim satima dočekivali su sugrađani na, kako to Danko Gerić naziva, redovitim stalnim punktovima, a što im je sutra onda činiti poslušajte u vijestima.

Dakle, sutra nas u ranim jutarnim satima ipak ništa ne smije iznenaditi. Sretan vam Praznik rada!

 

Još jedna online premijera

U nedjelju vas očekuje još jedna online video premijera koju za vas priprema Pučko otvoreno učilište Ogulin, a ovaj put imat ćete priliku pogledati “Zulejku legendu o Đulinom ponoru”. Dio je to kampanje Ostani doma – Ostani uz POU Ogulin.

“Zulejka legenda o Đulinom ponoru” je povijesna drama u sedam slika. Odigrava se u prvoj polovici XVI. stoljeća u Ogulinu. Nastala je prema legendi o ponoru rijeke Dobre u Ogulinu koji je dobio je ime po mladoj djevojci, koja se zvala Đula ili Zulejka. Djevojka Zulejka je bila kćerka Ivana pl. Gušića, zapovjednika ogulinske tvrđave. Roditelju su, kako je bio običaj tadašnjeg vremena, obećali Zulejku starijem plemiću za ženu. No, u Ogulin je uskoro stigao mladi i hrabri krajiški kapetan Milan Juraić. Zulejka se u njega zaljubila, ali je Milan ubrzo smrtno stradao u bitci s Turcima. Čuvši to, Zulejka ili Đula se sunovratila u ponor rijeke Dobre. Tako je ponor dobio ime Đulin ponor. Zagleda li se bolje litica iznad ponora, može se vidjeti profil muškarca koji gleda ka velikom tamnom otvoru ponora. Ogulinci kažu da to Milan gleda kuda je nestala njegova Zulejka. Prva izvedba održana je 1910. godine a izvelo ju je putujuće kazalište iz Zagreba.

Pučko otvoreno učilište Ogulin postavilo je predstavu ponovno 2008. godine, a kako su tada ovu predstavu izvele naše ogulinske glumačke snage pogledajte putem Youtube kanala Pučkog otvorenog učilišta https://www.youtube.com/watch?v=g1mMiNoRuWQ .
Početak online video premijere zakazan je za 20 sati.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment