Vijesti 30.03.2020.

No comments

U županiji od jučer nema novooboljelih

U podne je u Karlovcu održana tiskovna konferencija Stožera civilne zaštite Karlovačke županije. Na samom početku dr. Ervin Jančić je rekao da su u Karlovačkoj županiji od početka zaraze koronavirusom oboljele 22 osobe. Na žalost, jedna osoba je preminula, stoga je trenutno 21 osoba kod koje je dokazana bolest uzrokovana novim koronavirusom. Od jučerašnjeg izvješća nije bilo novih potvrda o zaraženim osobama, a testirano je 189 osoba. Tijekom dana bit će testirano još 15 – 20 pacijenata, a rezulatati će biti poznati sutra.

Načelnik županijskog Stožera Josip Ribar je zahvalio građanima što se pridržavaju mjera i naputaka Stožera civilne zaštite. Prema njegovim riječima, mjere daju rezultate, a naglasio je da ih se i dalje moramo pridržavati i biti odgovorni.

Načelnik PU karlovačke Darko Bratić je rekao da policijski službenici i dalje kontroliraju poštivanje mjera samoizolacije, a do sad su izvršena 564 nadzora te 60 slučajeva kršenja tih mjera.
Policija nadzire i prodvedbu Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka, a do sada je zabilježeno oko 80 slučajeva u kojima građani nisu imali valjane propusnice, o čemu je posebno izvjeće upućeno Državnom inspektoratu.
Načelnik Bratić je, odgovarajući na pitanja građana i novinara rekao, da se smanjio i pritisak migranata na dijelu državne granice, pod nadležnošću PU karlovačke, te da nema informacija da li među migrantima ima onih koji su zaraženi koronavirusom.

Dobra je vijest da među policijskim službenicima u našoj županiji nema zaraženih koronavirusom.

Inače, u Karlovačku županiju stigla je zaštitna zdravstvena oprema. Radi se o 43.000 kirurških maski, 7.650 maski FFP2, 1.290 kirurških ogrtača, te 520 zaštitnih kirurških naočala. Oprema će stizati redovito, a u županijskom Stžeru civilne zaštite vjeruju da će opreme biti dovoljno.

Na samom kraju tiskovne konfrencije, načelnik Stožera Josip Ribar je građanima Karlovačke županije uputio kratku i jasnu poruku: “Ostanite doma!”.

 

 

Situacija u Ogulinu zadovoljavajuća

Danas je održana i redovita online sjednica Stožera civilne zaštite Grada Ogulina. Sjednici, koja je započela u 14 sati, po prvi put je nazočio i potpredsjednik ogulinskog Udruženja obrtnika Dalibor Turkalj.

Uvodno je gradonačelnik Dalibor Domitrović rekao da u gradskoj upravi sve teče prema planu, a aktivnosti se redovno obavljaju.

Ovom prigodom, dr. Alena Furić izvjestila je članove Stožera da se pod mjerama samoizolacije u ogulinskoj bolnici nalazi 16 djelatnika, a svi su nakon prvog provedenog testiranja bili negativni na koronavirus. Dobra je vijest da u bolnici trenutno nema pacijenata koji se nalaze u samoizolaciji, a sve djelatnosti odvijaju se prema planu. Prema njenim riječima, bolnica raspolaže sa dostatnim količinama dezinfekcijskih sredstava.

Načelnik Policijske postaje Ogulin Goran Vukelja je istakao kako je stanje sigurnosti na našem području zadovoljavajuće, te da nisu evidentirana kršenja mjera Odluke o napuštanju mjesta prebivališta i stalnog boravka.

Ravnateljica ogulinskog Doma zdravlja Zlata Kurelac poručila je da je u ovoj gradskoj ustanovi stanje zadovoljavajuće te da se sve odvija bez ikakvih poteškoća. S radom su započele pedijatrica i medicinska sestra, kojima su bile izrečene preventivne mjere samoizolacije.

I ostali članovi Stožera poručili su da se sve odvija kako je i planirano, bez poteškoća.

Na samom kraju gradonačelnik je poručio da će tijekom poslijepodneva biti kompletirane mjere pomoći gospodarstvenicima s područja našeg grada, te da će sutra biti održana i online sjednica ogulinskog Gradskog vijeća.

Slijedeća sjednica Stožera civilne zaštite Grada Ogulina bit će održana kada se za to ukaže potreba.

 

Sutra online sjednica ogulinskog Gradskog vijeća

Sutra, s početkom u 9 sati, održati će se 1., povijesna, online sjednica Gradskog vijeća Grada Ogulina. Predsjednik Gradskog vijeća Marinko Herman sazvao je sjednicu sukladno uputi Ministarstva uprave, od 13. ožujka 2020. godine, da se u ovim okolnostima oko širenja zaraze koronavirusa COVID-19, sjednice predstavničkih tijela održavaju na daljinu, a radi donošenja hitnih i neodgodivih odluka.

Na online sjednici gradski vijećnici će raspravljati o dvije točke Dnevnog reda, a radi se o Prijedlogu Odluke o razrješenju dužnosti ravnateljice javne ustanove Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke te Prijedlogu Odluke o imenovanju vršiteljice dužnosti ravnateljice javne ustanove Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke.
Izvjestitelj za obje točke dnevnog reda bit će predsjednik Odbora za izbor i imenovanje Filip Šehović.

Glasovanje za točke dnevnog reda obavit će se putem elektroničke pošte, na adresu elektroničke pošte predsjednika Gradskog vijeća [email protected], najkasnije do 11:00 sati. Vijećnici će se izjašnjavati o prijedlogu Odluka sa „ZA“, „PROTIV“ ili „SUZDRŽAN“.
Vijećnici koji nisu u mogućnosti poslati svoj glas putem elektroničke pošte bit će telefonski pozvani da svoj glas daju putem telefonskog poziva predsjedniku Gradskog vijeća. Glasovanje putem telefonskog poziva bit će snimano.
Nakon isteka roka za izjašnjavanje, svi vijećnici će se obavijestiti e-mailom o rezultatu glasovanja, odnosno da li je Prijedlog usvojen.

Online sjednicu Gradskog vijeća imat ćete priliku slušati uživo u našem programu.

 

Ministarstvo turizma izašlo u susret privatnim iznajmljivačima

Mnoge stvari su nam se promjenile u našim životima proteklih tjedana uslijed borbe s pandemijom koronavirusa. Jedan od sektora koji će diljem svijeta, pa tako i u našoj zemlji pretpjeti velike štete i posljedice je svakako onaj turistički.
Stoga je Ministarstvo turizma, 23. ožujka ove godine, donijelo Pravilnik o odgodi ili oslobađanju plaćanja turističke pristojbe za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu.
“Svjesni smo činjenice da je turistički sektor značajno pogođen ovom epidemijom, te da će dio tereta pasti upravo na privatne iznajmljivače, žurno smo krenuli u osmišljavanje i donošenje mjera koje će vjerujemo pomoći da zajedno prevladamo ovo zahtjevno razdoblje.

Cilj ovih mjera je ublažavanje financijskog udara na osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu kao obveznike plaćanja turističke pristojbe s obzirom na to da su pogođeni nastalom situacijom s koronavirusom jer turističku pristojbu plaćaju u godišnjem paušalnom iznosu po krevetu, a ne po noćenju.” – poručili su iz Ministarstva turizma.
Pružatelje ove vrste usluga Ministarstvo je tako oslobodilo plaćanja pola iznosa godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe za glavni krevet i smještajnu jedinicu u kampu i kamp-odmorištu, odnosno prema kapacitetu u objektu za robinzonski smještaj koji se koriste za pružanje usluga smještaja sukladno posebnom propisu kojim se uređuje obavljanje ugostiteljske djelatnosti za 2020. godinu.
Također, za cijelu 2020. godinu, te se osobe oslobađaju plaćanja turističke pristojbe za pomoćne krevete.
Više informacija možete dobiti od djelatnica Turističkog ureda Grada Ogulina, i to pozivom na broj telefona 099/703-8116 ili putem e-maila na adresu [email protected] .

Ogulin, po 12. put, podržao akciju Sat za planet Zemlju

U subotu je u večernjim satima, usprkos pandemiji koronavirusa, održan Sat za planet Zemlju, tijekom kojeg se diljem svijeta gase svjetla na poznatim građevinama i u milijunima domova kako bi se pojačala svijest o klimatskim promjenama.

I Grad Ogulin je, 12-tu godinu zaredom, unatoč aktualnoj situaciji bio dio ove globalne inicijative.
Ovogodišnja akcija provedena je pod sloganom „Okrenimo se prirodi“ koja je usmjerena, osim na podizanje svijesti o štetnosti klimatskih promjena, na osvještavanje o velikom problemu sve većeg gubitka biološke raznolikosti, odnosno nestajanja sve većeg broja biljnih i životinjskih vrsta.
Tako je u subotu u 20.30 sati, gašenjem dijela javne rasvjete u samom središtu grada, i Ogulin digao svoj glas kako bi pozvali na djelovanje po pitanju okoliša.

 

Okušajte se u izradi podmetača za čaše

Ponedjeljak je dan za novu aktivnost kampanje “Ostani doma – Ostani uz Pučko otvoreno učilište Ogulin”. Ovaj put radi se o zadataku iz tehničke kulture, točnije možete se okušati u izradi podmetača za čaše koje je dostavilo Društvo pedagoga tehničke kulture Ogulin.

Kako bi izradili svoj podmetač za čaše, nakon što preuzmete radionički crtež zadatka sa Facebook stranice Pučkog učilišta https://drive.google.com/open…, pratite upute putem poveznice https://www.youtube.com/watch?v=BEtnnCfy0nA&feature=youtu.be .

“Nakon što ih izradite pošaljite nam fotografije svojih uradaka na adresu [email protected].” – poručili su iz Pučkog otvorenog učilišta Ogulin.

Inače, video je izradio vanjski suradnik Društva pedagoga tehničke kulture Ogulin, Kristijan Ovčarić, učitelj Tehničke kulture iz Čakovca, kojem je ovo ujedno promocija njegovih tehničkih radova i Youtube kanala.

Kako doznajemo, novi zadatak iz tehničke kulture stiže u ponedjeljak, 6. travnja.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment