Vijesti 29.11.2019.

No comments

Usvojen gradski proračun težak 90.150.000,00 kuna

Na 7. sjednici Gradskog vijeća donesen je proračun za slijedeću godinu. Proračun teži 90.150.000,00 kuna, a, prema riječima gradonačelnika Domitrovića, radi se o transparentnom proračunu sa dobrim omjerom tekućih rashoda i kapitalnih investicija.

Na prijedlog proračuna, HDZ i koalicijski partneri uložili su amandman kojim je predloženo preusmjeravanje sredstava s radova na rekonstrukciji Šenoine ulice, na povećanje sredstava za stipendije, te za dječji vrtić, koji je obrazložila Zlata Kurelac, a koji je odbijen sa 9 glasova, 4 su bila za i 1 je bio suzdržan.

Nakon rasprave o gradskom proračunu za slijedeću godinu, sa projekcijama za 2020. i 2021. godinu, proračun je usvojen sa istim omjerom glasova vijećnika.

Inače, sjednica Gradskog vijeća, koja je sadržavala ukupno 19 točaka dnevnog reda, započela je Aktualnim satom koji je potrajao gotovo puna dva sata.
Ukupno 11 gradskih vijećnika uputilo je pitanja uglavnom gradonačelniku, a najviše interesa oporba je iskazala za najavu likvidacije tvrtke Poduzetnička zona Ogulin, te sudbinu njenih zaposlenika.

Oporbeni vijećnici su se zanimali i za najavljenu sistematizaciju koja će biti uskoro provedena u gradskoj upravi, a dobar dio pitanja odnosio se na stanje pojedinih gradskih projekata, te na stanje komunalne infrastrukture. Bilo je i upita vezanih uz zapošljavanja u pojednim gradskim tvrtkama, konkretno u Vodovodu i kanalizaciji, što je rezultiralo izjašnjavanjem svih nazočnih direktora i ravnatelja gradskih tvrtki na gradonačelnikovu konkretnu molbu: “Molim sada sve direktore i ravnatelje da se izjasne sada javno zašto su novi zaposleni, koliko ih je i koliko je gradonačelnik na to imao utjecaja.”. Svi su odgovorili da gradonačenik nije imao apsolutno nikakvog utjecaja na nova zapošljavanja, sva su provedena na temelju objavljenih javnih natječaja, a odluke su donosile natječajne komisije i upravna vijeća tvrtki i ustanova.

U nastavku sjednice su usvojene i sve ostale točke dnevnog reda, a tijek sjednice imali ste prilike pratiti uživo u našem programu. Sjednici nisu nazočili Tomislav Lipošćak i Milan Sabljak iz redova HDZ-a, te Neven Vujnović, vijećnik SDSS-a.

 

“Zajedno protiv nasilja”

Sinoć je u Pučkom otvorenom učilištu održan okrugli stol na temu “Zajedno protiv nasilja”. Održavanje ovog događanja stigla je od inicijative Sjedinjene u borbi protiv nasilja u koju su se udružile Ženska udruga Katarine Josipdol, Udruga žena Ogulin, Ženska akcija Saborsko, Zajednica žena HDZ-a “Katarina Zrinski” Ogulin i Forum žena SDP-a Ogulin.

Sudionici okruglog stola bili su Davorka Bišćan, psihologica udruge “Korak”, Karlovac, Marijan Turković, policijski službenik PP Ogulin za poslove maloljetničke delikvencije, Zlata Kurelac, ravnateljica Doma zdravlja Ogulin, Alena Furić, voditeljica Objedinjenog hitnog prijema Opće bolnice Ogulin, Karmela Matić, predsjednica Gradskog društva Crvenog križa Ogulin i Valentina Crnjaković Vuković, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Ogulin. Oni su svojim stručnim stavovima i iskustvom u radu sa žrtvama nasilja, svjedočili o ovoj negativnoj pojavi u našem društvu.

Kroz sinoćnju raspravu došli su do zajedničkog stava da o ovoj problematici treba češće progovarati kako bi osvjestili zajednicu i osnažili položaj žrtava, ali i osigurali moralnu i institucionalnu podršku ženama žrtvama nasilja.

Nastavlja se štrajk u školama

Odlukom članova obrazovnih sindikata, izraženoj kroz provedeni referendum, nastavlja se štrajk u osnovnim i srednjim školama. O tome su javnost izvjestili sindikalni čelnici na tiskovnoj konferenciji. Sindikalisti su poručili kako su prosvjetni radnici na izjašnjavanju, većinom od oko 90 posto, odbili Vladinu ponudu. Nakon dva dana provedbe sindikalnog referenduma među sudionicima u štrajku, koji je danas ušao u 35. dan, protiv Vladine ponude izjasnilo se 95,26 posto izašlih u osnovnim, te 88,93 posto u srednjim školama.

Danas će sindikalna tijela analizirati rezultate i donijeti daljnje odluke o načinima i oblicima pritiska. U ponedjeljak se nastavlja frontalni štrajk, rekao je čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec.

“Autosjedalica uvijek i bez iznimke”

U sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa i Plana preventivnog i represivnog postupanja policije u cestovnom prometu, u srijedu je na području PP Ogulin provedena je akcija “Autosjedalica uvijek i bez iznimke”.

Ova akcija ujedno predstavlja i jednu vrstu edukacije koja je ključni čimbenik u jačanju kapaciteta znanja i vještina potrebnih u donošenju promjena u ponašanju sudionika u prometu, posebice roditelja i odgovornosti korištenja dječjih autosjedalica, identifikacije grašaka u korištenju te informiranje i savjetovanje roditelja i drugih vozača po pitanju sigurnosti djece kao putnika i korištenja autosjedalica.

Važno je podsjetiti da je na vozaču odgovornost da je dijete u vozilu primjereno vezano, a za prijevoz djeteta važno je i da je autosjedalica primjerena djetetu te da je pravilno pričvršćena. Ujedno odgovornost svakog roditelja je učiniti sve kako bi zaštitio svoje dijete dok nepravilno prevoženje djece u vozilu ugrožava njihovu sigurnost. “Stoga dragi roditelji koristite autosjedalicu uvijek i bez iznimke.” – poručili su djeltnici PU karlovačke.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment