Vijesti 29.09.2020.

No comments

Danas se obilježava Dan policije

Ministarstvo unutarnjih poslova danas svečano obilježava blagdan svetog Mihovila, zaštitnika hrvatske policije. U prigodi obilježavanja Dana policije i blagdana svetog Mihovila Predsjednik Republike, Zoran Milanović, uručit će odlikovanja Spomenice domovinske zahvalnosti djelatnicima Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i glavni ravnatelj policije Nikola Milina čestitali su djelatnicima MUP-a Dan policije i blagdan njihova zaštitnika svetog Mihovila, zahvalivši im na požrtvovnosti u nošenju s izazovima u 2020.

Inače, Dan policije obilježen je jučer i u Karlovačkoj županiji. Učinilo je to, polaganjem vijenca i paljenjem svijeća te Svetom misom, izaslanstvo Policijske uprave karlovačke koje je predvodio načelnik Darko Bratić. Odavanju počasti za sve poginule i preminule djelatnike MUP-a RH ispred središnjeg križa na groblju Jamadol u Karlovcu pridružili su se predstavnici MORH-a, Karlovačke županije, Grada Karlovca i udruga proisteklih iz Domovinskog rata.
Također, predstavnici policije su ispred spomen obilježja u Policijskoj upravi karlovačkoj zapalili svijeću i odali počast poginulim policijskim službenicima ove policijske uprave.
Koncelebrirana Sveta misa služena je u crkvi Presvetog Srca Isusovog u Karlovcu, a predvodio ju je vlč. Dražen Karačić.

 

 

Četvero je novooboljelih, a 406 osoba je u samoizolaciji

U Karlovačkoj županiji danas imamo 4 nova slučaja zaraze koronavirusom. Naime, od jučer su pristigli rezultati 82 nalaza, od kojih je 63 iz Karlovca te 19 iz Ogulina. Sve novooboljele osobe su, kako navode u izvješću županijskog Stožera civilne zaštite, ženskog spola. Dvije osoba su iz Karlovca, jedna iz Duge Rese te jedna iz Žakanja.
Ukupno su do sada u Karlovačkoj županiji od koronavirusa oboljele 334 osobe, a trenutno je 60 aktivnih slučajeva. Na liječenju u Općojbolnici Karlovac nalazi se 13 oboljelih osoba. U samoizolaciji se nalazi 406 osoba, a kršenja ove mjere nisu zabilježena.

Inače, inspekcija Stožera civilne zaštite je jučer obavila ukupno 10 nadzora na području grada Karlovca. Nadzor je izvršen nad 5 trgovina, 4 uslužne djelatnosti i 1 ugostiteljskim objektom, a nepravilnosti u radu nisu zabilježene.

 

Možemo! protiv da se novčana naknada za bebe zamjeni paketom

U našu redakciju stiglo je reagiranje lokalne grupe Karlovac Možemo! na najavljenu odluku Karlovačke županije o zamjeni novčane naknade za novorođenče paketom opreme za bebe.
U reagiranju kojeg potpisuje Ana Matan navode slijedeće:
“Možemo! Karlovac protivi se najavljenoj odluci Karlovačke županije da naknadu za novorođeno dijete u iznosu od 1500 kuna zamijeni paketom opreme iste vrijednosti. Isplata ove naknade olako je privremeno obustavljena od 1. travnja odlukom bivšeg župana Jelića, njen povratak najavljuje se kao poboljšanje, a ustvari se radi o štetnoj odluci.

Paketi opreme za novorođenče koje je dožupanica Vesna Hajsan Dolinar najavila na sjednicama Županijske skupštine ne mogu biti adekvatna zamjena za financijsku pomoć. Prema onome što javnost može doznati iz dožupaničinih objašnjenja, paket koji se planira dodjeljivati za djecu rođenu od 1. listopada sadržavat će proizvode čija je korist za većinu obitelji upitna. Trajnija oprema za novorođenčad čuva se unutar obitelji, često se i posuđuje, a kao i higijenske potrepštine, potrebnu ju je pripremiti prije rođenja djeteta i svakako prije nego što budu zadovoljeni formalni uvjeti na dodjelu paketa – prijava novorođenčeta, podnošenje zahtjeva i dodjela paketa. Osim toga, izbor opreme za novorođenče stvar je životnog stila (platnene ili jednokratne pelene, više ili manje kozmetike, vlažne maramice ili voda).

Dožupanica Hajsan Dolinar u svom je obrazloženju spomenula istraživanje potreba roditelja, ali javnost još nije saznala detaljnije ništa o tome tko je i kako ispitao te potrebe. Pitamo se tko uopće može znati individualne potrebe i prilike? Zašto nekome gurati tetra pelene ako ih ima dovoljno od starije djece, prijatelja i rodbine, a nedostaje mu autosjedalica za još jedno dijete u obitelji? Autosjedalica je zakonski obavezna i ima rok trajanja (ako niste znali). Ili kolica? Kome je problematično ako mama i tata kupe stolicu za hranjenje ili 4-5 metara drva. Zar grijanje nije za dijete?

Postupak nabave – oko tisuću paketa vrijednosti 1500 kuna s popustom – mora biti proveden transparentno i u skladu sa zakonskom procedurom. Dožupanica Hajsan Dolinar ističe da su odabrani proizvodi domaće proizvodnje, čime sugerira da je izbor već izvršen, a javnost ima pravo znati koji će proizvođač ili dobavljač time ostvariti profit. Pozivamo stoga Županiju da objavi detaljne podatke i dokumente vezane uz najavljenu odluku.

U konačnici, ako već vladajući u Županiji nisu dovoljno socijalno osjetljivi i ne znaju pametnije raspolagati proračunskim sredstvima, onda neka barem u posljednjoj godini mandata ne čine veću štetu i ostave roditeljima mogućnost da i dalje sami nabavljaju što je njihovu djetetu potrebno.”

 

Utorkom iz muzejskog arhiva o ogulinskoj transverzali

Redovita tjedna rubrika “Utorkom iz muzejskog arhiva” Zavičajnog muzeja Ogulin donosi nam podsjetnik na neka davna zbivanja, ljude i život na našem području. Tako ovog utorka donose priču o Ogulinskoj transverzali i HPD-u Klek. Kako navode, 1900. godine se u Ogulinu spominje podružnica Hrvatskog planinarskog društva „Klek”, no ona s vremenom prestaje s radom, da bi ponovno bila obnovljena 8. prosinca 1921. godine. Glas Hrvata je redovito pratio aktivnosti ogulinskih planinara, pa ovom prigodom donose i članak iz rujna 1924. godine o zanimljivom zajedničkom izletu s planinarima iz Zagreba na Modruš.
Naime, kraj oko Modruša nije zaživio kao planinaraska destinacija, iako je bilo pokušaja u bližoj prošlosti da se ta ideja realizira.

Planinarsko društvo „Klek“ je 1979. godine trasiralo i markiralo ogulinsku planinarsku transverzalu Modruš – Klek – Bijele stijene, no ona je s vremenom uklonjena s popisa aktivnih obilaznica Hrvatskog planinarskog saveza.

Članovi Planinarskog društva „Klek“ prošle su godine u sklopu međunarodnog projekta Via Dinarica, kojemu je cilj unaprjeđivanje, razvoj i povezivanje potencijala Dinarskog gorja, uredili i označili dio staze puta od Kamačnika preko Kleka i Modruša do Plaškog. U sklopu toga je obnovljena i stara planinarska staza prema Modrušu pa stoga možemo reći da je ponovno oživljena ogulinska planinarska transverzala, i to kao dio Zelene rute, te nosi oznaku HR-G-05.

Ovu zanimljivu rubriku i spomenuti članak iz Glasa Hrvata, objavljen 1921. godine, možete pronaći i pročitati na Facebook stranici Zavičajnog muzeja Ogulin.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment