Vijesti 29.06.2020.

No comments

Karlovačka županija više nije “COVID free”

U Karlovačkoj županiji u odnosu na jučerašnje izvješće imamo još 2 novooboljele osobe. Riječ je o mlađim muškim osobama iz Ogulina. Tako trenutno u Karlovačkoj županiji brojimo 4 oboljele osobe.
Sve oboljele osobe imaju blažu kliničku sliku i nalaze se na kućnom liječenju u samoizolaciji.
Epidemiološka služba utvrđuje kontakte novooboljelih u Ogulinu. Trenutno se pod mjerama samoizolacije nalazi 68 osoba (brojka uključuje i 4 oboljele osobe).

S obzirom na novonastalu situaciju, došlo je i do postroženja nekih mjera.
U OB Karlovac i OB Ogulin od jučer su zabranjene posjete. Pregledi u specijalističkim ambulantama se trenutno odvijaju normalno, po unaprijed zakazanim terminima.
Donesena je Odluka o zabrani posjeta u domovima za starije i nemoćne i obiteljskim domovima na području Karlovačke županije.

Nošenje maski je u velikom broju regulirano na razini preporuke te ne predstavlja obvezu. Međutim, nošenje maski obvezno je prilikom posjete zdravstvenim ustanovama te u radu zdravstvenih djelatnika.

Prema Odluci Nacionalnog stožera, nošenje maski (medicinske ili maske za lice) u javnom prijevozu obvezno je od 24.lipnja 2020.godine. Prema toj odluci vozači, ostali zaposlenici i putnici dužni su koristiti medicinske maske ili zaštitne maske za lice. Putniku koji nema medicinsku masku ili masku za lice pružatelj usluga javnog prijevoza ne smije ponuditi uslugu.

Drive in testiranje u OB Karlovac ponovno je aktivirano, a također testiranja su organizirana i u Ogulinu.

 

 

Ogulin broji dvoje zaraženih, te petero pod mjerama samoizolacije

U prostorijama ogulinskog DVD-a, nakon višetjedne stanke, održana je sjednica Stožera civilne zaštite grada Ogulina. Razlog održavanja jest činjenica da su se, nažalost, na području našeg grada pojavile dvije novozaražene osobe od koronavirusa.
Sjednicu je otvorio ogulinski gradonačelnik Dalibor Domitrović, izvjestivši da se epidemiološka slika na našem području samim time pogoršala.

Potom je riječ uzeo ravnatelj ogulinske bolnice dr. Josip Zorko koji je članove Stožera izvjestio o slijedu događaja vezanih uz pojavu dvije novozaražene osobe. Rekao je kako su tijekom jučerašnjeg dana u Infektivnu ambulantu ogulinske bolnice zaprimljene dvije suspektne osobe, s kojima je postupano sukladno svim propisanim protuepidemiološkim mjerama. Nakon što su im uzeti brisevi, oni su do zaprimanja rezultata uzorkovanja zadržani u ambulanti, a nakon sinoć pristiglih rezultata poslani su u samoizolaciju na kućno liječenje. Razlog tome jest blaža klinička slika. Dr. Zorko napomenuo je da među osobljem bolnice nema suspektnih osoba, a posjete su do daljnjeg zabranjene. Novost je da će se uz testiranje u Karlovcu, testiranje na COVID-19 vršiti i u ogulinskoj bolnici svakodnevno, u veremenu od 7 do 9 sati.
Testiranje se vrši na temelju uputnice koju izdaje odabrani liječnik opće prakse, a svi brisevi se do 16 sati zaprimaju u Zagrebu.

Prema riječima zamjenice ravnateljice dr. Zorke Žgele, u ogulinskom Domu zdravlja vrši se trijaža na ulazu i, kao i u ogulinskoj bolnici, obvezna je uporaba zaštitnih maski.

Iz PP Ogulin stigla je vijest da se na našem području trenutno pod mjerama samoizolacije nalazi 5 osoba, a epidemiolozi još uvijek istražuju bliske kontakte oboljelih.

Na županijskom Stožeru jutros bilo je riječi i o uzimanju briseva od eventualno suspektnih štićenika ustanova i udomiteljskih obitelji koje skrbe o starijim i nemoćnim osobama. Kako je rečeno, uskoro bi taj posao trebali početi odrađivati medicinski tehničari, koji će proći posebnu edukaciju.

Gradonačenik Domitrović uskoro bi trebao izdati naputak svim gradskim ustanovama i poduzećima o obveznom korištenju zaštitnih maski.

Načelnica ogulinskog Stožera Ivana Salopek Šumnonja izvjestila je članove o upitu ravnatelja ogulinske Gimnazije i strukovne škole “Bernardina Frankopana” o mogućnosti održavanja maturalne večere, čije održavanje je planirano za ovu subotu. Svi članovi Stožera složili su se da se upit proslijedi epidemiološkoj službi, koja bi o tom pitanju trebala donijeti odluku.

U nastavku sjednice članovi Stožera izdali su preporuku da se sutrašnja sjednica Područne vatrogasne zajednice grada Ogulina ne održi u zatvorenom prostoru, ako za to ne postoje propisani epidemiološki uvjeti.

Sjednica je završena apelom gradonačelnika Domitrovića da se odgovorno ponašamo, održavamo socijalnu distancu i higijenu. Naredna sjednica Stožera održat će se u online obliku. Kako bi se izbjeglo eventualno širenje lažnih vijesti, gradonačelnik Dalibor Domitrović još jednom je istakao važnost i ulogu lokalnih medija putem kojih će građani biti redovno izvještavani o svim važnim informacijama na temu epidemije koronavirusa.

 

Ogulinu novac za rekonstrukciju Šenione i gradnju Centra za djecu s teškoćama

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije mr.sc. Marko Pavić boravio je u petak poslijepodne u radnom posjetu Karlovačkoj županiji.

U okviru radnoga posjeta ministar je korisnicima s područja Karlovačke županije dodijelio ugovore financirane nacionalnim i EU sredstvima.

Svečano uručivanje ugovora za slunjsko područje održano je ispred Doma u zdravlja u Slunju, a potom u Karlovcu.

Tamo je bio i gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović, kojemu je uručen ugovor za rekonstrukciju ulice Augusta Šenoe, te ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Ogulin Valentina Bartolović, kojoj je uručen ugovor za gradnju Centra za djecu s teškoćama. Prvi ugovor vrijedan je 300 tisuća kuna, a drugi 10.914,637 kuna. Nositelj i prijavitelj projekta je Crveni križ, u partnerstvu sa Gradom Ogulinom.

 

Grad Ogulin s FINA-om sklopio ugovor za povoljnije plaćanje računa

Grad Ogulin, na čelu sa gradonačelnikom Daliborom Domitrovićem, sklopio je sa FINA-om Ugovor na temelju kojeg se građanima, koji plaćaju račune u korist Grada Ogulina, u poslovnicama FINE sufinancira naknada za uplate građana.

Radi se to na način da od ukupne naknade, koja iznosi 3 kune po pojedinom računu, građani na šalteru FINE prilikom plaćanja računa u korist Grada Ogulina, plate 2 kune, a Grad Ogulin financira ostali iznos naknade od 1 kune po računu. Taj iznos Grad plaća FINI po zaprimljenoj uplati.
Time je građanima omogućeno najjeftinije plaćanje računa, odnosno, sa najmanjom naknadom.

Elvisa Vučića naslijedio Josip Turković

Članovi Lovačkog društva Klek i Ogulin održali su svoje redovne, godišnje skupštine. Nakon izbora radnih tijela, predsjednik Elvis Vučić podnio je izvješće o dosadašnjem radu. Izvješće je potom podnio i lovnik Josip Turković, a financijsko izvješće Josip Prebežić. Bilo je riječi i o radu Stegovnog suda i Nadzornog odbora. Nakon rasprave i prihvaćanja, donesene su izmjene Statuta, većinom glasova.

Potom su prihvaćene razrješnice dosadašnjem vodstvu, a za novog predsjednika jednoglasno je izabran Josip Turković. On je bio jedini kandidat, pa se glasovalo javno. Izabrani su i članovi Izvršnog i Nadzornog odbora, Stegovnog suda i likvidator.

Usvojen je financijski i plan rada za ovu godinu, a skupštinama je nazočio i gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment