Vijesti 29.04.2020.

No comments

Prikupljeno 6 tona plastike i 7,5 tona papira

Početkom siječnja ove godine ogulinska tvrtka Stambeno komunalno gospodarstvo proširila je zonu primjene projekta “Razvrstavanje na kućnom pragu”, koji se unatrag 3 godine primjenjivao na području Mjesnih odbora Prapuće – Zagrad, Sv.Petar – Puškarići, Turkovići, Vitunj, Ogl. Hreljin i Brestovac.
Projekt podrazumijeva prikupljanje reciklabilnih sirovina (papir, plastika) od svakog korisnika na njegovoj adresi – i to BESPLATNO!
Sada, nakon proteka gotovo 4 mjeseca od primjene tog projekta imamo i prve konkretne brojke. Naime, zaključno sa 20. travnjem prikupljeno je 6 tona plastičnog otpada i oko 7,5 tona papira.
To znači da je toliko manje otpada koji se može reciklirati, odloženo na odlagalištu otpada.

“Gledajući podatke o ukupno odloženom otpadu i uspoređujući ih sa prvim kvartalom prošle godine dolazimo do podatka da je na odlagalište otpada Sodol ove godine odloženo 450 tona manje otpada, nego u istom razdoblju prošle godine. Manje otpada na Sodolu rezultat je više raznih faktora, ali jednim dijelom tome je pridonjela i razvijenija svijest građana o potrebi razvrstavanja otpada.
Rekli bismo “IPAK SE KREĆE” – jer to je smisao održivog gospodarenja otpadom, da klasični način trpanja otpada u istu kantu i odlaganje na odlagalištu bude iznimka, a ne pravilo.

Ne možemo se hvaliti time kako Hrvatska ima velike količine zdrave vode, a da pri tome bacamo smeće u prirodu, gdje ispiranjem tla u tu istu vodu dolaze razni elementi zagađivanja.

Sa zadovoljstvom možemo konstatirati da se upornim obaviještavanjem naših sugrađana putem obavijesti, letaka i putem medija o načinima zbrinjavanja raznih vrsta otpada postigao rezultat, te da naši sugrađani u tom našem zajedničkom zadatku izvrsno surađuju.” – rekla je direktorica SKG-a Sanja Tomić.

 

U županiji raste broj izliječenih

U Karlovačkoj županiji i danas nema novooboljelih osoba. Jučer je testirano 30 osoba i svi pristigli nalazi su negativni. U Općoj bolnici Karlovac hospitalizirane su 2 osobe zaražene koronavirusom, 1 osoba je na liječenju u Zagrebu, 8 osoba se liječi kod kuće u izolaciji, a do sada je 19 osoba izliječeno.

Sve, na vrijeme poduzete, sigurnosne mjere u zdravstvenim ustanovama u Karlovačkoj županiji pokazuju dobre rezultate. Nema niti jednog zaraženog zdravstvenog djelatnika, a također se nije dogodio prijelaz infekcije sa pacijenata na liječnike u zdravstvenim ustanovama.
U svim domovima zdravlja na području Karlovačke županije stanje je i dalje uredno te se rad odvija u predviđenom opsegu i načinu uz primjenu propisanih mjera zaštite.
Povećao se broj pacijenata u ordinacijama koji se propuštaju uz zadane zaštitne mjere. Laboratoriji bilježe sve veći broj zaprimljenih uputnica te je izvjesno da se zdravstveni sustav priprema za rad u punom opsegu.

Građani se i dalje savjesno pridržavaju mjera samoizolacije, pa tako djelatnici PU Karlovačke nisu zabilježili u protekla 24 sata niti jedno kršenje te mjere.

I dva suspektna pacijenta iz Ogulina su negativna

Na jučerašnjoj online sjednici Stožera civilne zaštite Grada Ogulina, ravnatelj ogulinske bolnice dr. Josip Zorko rekao je da se u korona izolaciji ogulinske bolnice nalaze 2 pacijenta koji su suspektni na koronavirus. Oba pacijenta su testirana, a kako danas doznajemo oba pristigla nalaza su negativna. Vijest je to koja nas veseli, a sve vas i dalje pozivamo ovim putem da se, što god radili, i dalje pridržavate naputaka i preporuka Stožera civilne zaštite.

Iskoristit ćemo priliku da vas podsjetimo da bi, uvjetno rečeno, slijedeći tjedan bolnica trebala započeti s uobičajenim radom, a prema, riječima ravnatelja, to će iziskivati striktno pridržavanje i provedbu svih protuepidemijskih mjera u postupanju s pacijentima. Na primjer, prilikom obavljanja hladnog operativnog programa svaki takav pacijent bit će preventivno podvrgnut testiranju na koronavirus.

Brošura o Ogulinu – ishod projekta OG Glas MUK

U sklopu projekta OG glas MUK – Glas mladih Ogulina u umjetnosti i kulturi, kojeg je provelo Pučko otvoreno učilište Ogulin, izrađena je brošura Ogulin. Kroz kratke tekstove, koje su popraćene fotografijama i ilustracijama, obrađene su poznate ogulinske znamenitosti, lokacije, motivi, osobe, kulinarska i kulturna obilježja, poput Kleka, jezera Sabljaci, Šmitovog jezera, Đulinog ponora, Frankopanskog kaštela, Ivanine kuće bajke, Vrela Cesarovac, Molinarijevog mosta, Ivane Brlić-Mažuranić, Ilme de Murske, Mire Vučetić, Ogulinskog zelja, masnice i narodnih nošnji.

Autori tekstova su Marija Salopek Mirosavljević i sudionici Elementa projekta 5 Ogulinsko kulturno-kreativnog kutka. Online brošuru možete pronaći i prelistati putem poveznice https://issuu.com/ogulin7/docs/brosura_ogulin .

Inače, projekt OG Glas MUK – Glas mladih Ogulina u umjetnosti i kulturi je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a jedan je to od lijepih ishoda cijele ove projektne priče koja je započela 1. rujna 2018. godine i trajala je punih 18 mjeseci.
Specifičan cilj ovog projekta bio je razvoj socijalnih i kreativnih vještina i znanja kod mladih osoba, kao i spriječavanje njihove socijalne isključenosti i antisocijalnog ponašanja. Tijekom 18 mjeseci provedbe s mladima je pripreman, produciran i proveden čitav niz kulturnih, umjetničkih i edukativnih programa za mlade i širu publiku ogulinskog kraja, a formirane su i kulturne te umjetničke sekcije mladih koje su stvarale nove kulturne i umjetničke sadržaje u našem gradu.

“Ceste nisu piste – neka ostanu sigurne”

Unatoč trenutnoj situaciji vezanoj uz epidemiju koronavirusa, na prometnicama je uočen pojačani promet motocikala i mopeda. Povodom nadolazećih povoljnih vremenskih uvjeta, ovom prilikom policija podsjeća moopediste i motocikliste da se: kreću propisanim brzinama, upravljaju s položenim vozačkim ispitom i potrebnom položenom kategorijom, da upravljaju motociklima i mopedima koji su registrirani i koji su tehnički ispravni bez ikakvih preinaka te da tijekom vožnje motociklima i mopedima obavezno koriste zaštitnu kacigu, ali je korisna posebice ukoliko bi sudjelovali u prometnim nesrećama. Zaštitna oprema ublažava moguće ozljede, odnosno njihove posljedice, a to su uprvom redu motociklističke jakne, hlače, kombinezoni, rukavice, čizme, štitnici i drugo.

U policiji posebno naglašavaju obveze i odgovornost roditelja mladih osoba koje koriste motocikle i mopede. U zaštiti mladih motorista i motociklista, prije same kupnje mopeda i motocikla nužno je poduzimanje svih potrebnih predradnji poput polaganja vozačkog ispita, obavljanja tehničkog pregleda i registracije vozila, provjere tehničke ispravnosti vozila, kupnje zaštitne kacige i druge potrebne zaštitne opreme, kako bi oni bili što zaštićeniji i osposobljeniji za sigurno sudjelovanje u prometu. Ujedno sve što vrijedi za vozača, vrijedi i za putnika na motociklima i mopedima.

“Vozači automobila, u odnosu na vozače motocikala i mopeda pripazite da im ne oduzmete prednost prolaska jer precjenjujete svoje vozačke sposobnosti, dok u isto vrijeme podcjenjujete opasnosti u prometu. Prilikom prestrojavanja, pretjecanja ili skretanja vozila, obratite pozornost na ovu kategoriju vozača, tako da vam se ne nađu u tzv. „mrtvom kutu“ bočnog ogledala. Vodite računa da su motocikli, a sve više i mopedi vozila koja obzirom na omjer masa/snaga na kratkim dionicama mogu ostvariti relativno jako velika ubrzanja.” – poručili su zaključno policijski službenici.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment