Vijesti 29.01.2020.

No comments

Projekt energetske obnove ogulinske bolnice

Zamjenica župana Vesna Hajsan – Dolinar i pročelnica Upravnog odjela za hrvatske branitelje i zdravstvo Maja Vučinić – Knežević, uz nazočnost saborskog zastupnika Tomislava Lipoščaka, održali su sastanak, 27. siječnja u Općoj bolnici i bolnici branitelja Domovinskog rata Ogulin s ravnateljem Josipom Zorkom, doznali smo iz priopćenja iz Karlovačke županije.

Tema sastanka bila je,navodi se, energetska obnova zgrade bolnice te je dogovoreno da će Karlovačka županija financirati projektnu dokumentaciju energetske obnove zgrade bolnice.

Procijenjena ukupna vrijednost projekta energetske obnove iznosi 40 milijuna kuna. Kako će taj iznos biti osiguran nisu pojasnili.

 

Prilika za udruge socijalne skrbi i proisteklima iz Domovinskog rata

Stručna služba Grada Ogulina, objavila je Javni poziv za predlaganje programa javnih potreba iz područja socijalne skrbi, udruga proizašlih iz Domovinskog rata i ostalih udruga od interesa za Grad Ogulin za 2020. godinu. Na taj način će Grad Ogulin proračunskim sredstvima podržati projekte, programe i manifestacije prijavitelja od interesa za Grad Ogulin.

Udrugama iz područja socijalne skrbi, za projekte poboljšanja kvalitete života osoba starije životne dobi, namjenjeno je ukupno 35.000,00 kuna. Za projekte ili programe udruga proizašlih iz Domovinskog rata osigurano je 80.000,00 proračunskih kuna, a ostalim udrugama na raspolaganju je 170.000,00 kuna.
Ukupan okvirni iznos planiranih sredstava za projekte koji će se raspodijeliti prijaviteljima koji udovolje uvjetima i kriterijima Poziva, te podnesu najkvalitetnije prijave, iznosi 285.000,00 kn.

Najmanji ukupni iznos koji se jednoj udruzi može odobriti putem ovog Javnog poziva je 1.000,00 kuna, a najviši ukupni iznos koji se jednoj udruzi može odobriti putem ovog Javnog poziva je 35.000,00 kuna. Svaka udruga na ovaj Javni poziv može prijaviti i ugovoriti najviše 4 programa/projekta, za razdoblje provedbe od 1. siječnja ove godine zaključno do 31. prosinca 2020. godine.

Na javni poziv mogu se prijaviti udruge koje, između ostalog, svoje sjedište imaju u Ogulinu. Udruge moraju biti upisane u Registar udruga, moraju posjedovati RNO broj, dostaviti dokaz o tome da su uskladile svoje statute s odredbama Zakona o udrugama te moraju ispunjavati sve druge uvjete propisane natječajem, odnosno Uputama za prijavitelje. Rok za podnošenje prijava istječe u četvrtak, 27. veljače 2020. godine.

Prijave se podnose u pisanom obliku na propisanim obrascima, a njih, kao i cijeli tekst ovog Javnog poziva, možete pronaći na web stranici Grada Ogulina.

 

U Ogulinu evidentirano 15 oboljelih od gripe

Iako kroz razgovor s našim poznanicima i slušateljima svakodnvno čujemo da su čekaonice pune oboljelih, posljednji podatci, koji govore o broju oboljelih od gripe u Karlovačkoj županiji, to ne potvrđuju. Stoga pretpostavljamo da su, osim gripe, na našem području maha uzele i viroze.

Naime, u vremenskom razdoblju od 20. do 26. siječnja u našoj županiji registrirana je brojka od 40 novooboljelih od gripe. Najviše oboljelih u promatranom razdoblju prijavljeno je u Ozlju, njih 17. Na drugom mjestu našao se Ogulin sa 15 gripoznih. Šest osoba evidentirano je u Karlovcu, dok je po 1 osoba prijavljena u Dugoj Resi i Slunju. U Ogulinu je ovaj put gripa pogodila najviše osoba u dobi od 30 do 64 godine starosti.

Inače, do 28. siječnja u Karlovačkoj županiji je ukupno prijavljeno 138 osoba oboljelih od gripe.

 

Policija o korištenju svjetala i svjetala za maglu

U zimskim mjesecima česta je pojava magle, a samim time smanjena je vidljivost u prometu te se teže procjenjuje udaljenost vozila, kako onih ispred nas, tako i onih koji nam dolaze u susret iz suprotnog smjera.

Naime, odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano je da po magli na motornom i priključnom vozilu obavezno moraju biti upaljena kratka svijetla za osvjetljavanje ceste ili svjetla za maglu ili oba svjetla istodobno. U navedenu kategoriju ne spadaju dnevna svjetla iz razloga što na vozilu kada su upaljena dnevna svjetla, ne svijetle stražnja pozicijska svjetla, odnosno gabaritna svjetla na teretnim i priključnim vozilima.
Za vozače koji nemaju upaljena propisana svjetla predviđena je novčana kazna od 300 kuna.

Nadalje korištenje prednjih svjetala za maglu, samih ili u kombinaciji s kratkim svjetlima u uvjetima kada nema magle nije kažnjivo niti zabranjeno iz razloga što su prednja svjetla za maglu smještena niže od kratkih svjetala, odnosno bliže kolniku te ista samo služe za osvjetljavanje bočnih strana ceste i rubnih crta, čime u pravilu ne dolazi do zasljepljivanja vozača koji nailaze iz suprotnog smjera.

Međutim, do zasljepljivanja drugih vozača često dolazi zbog nepropisne uporabe stražnjih svjetala za maglu. Naime stražnja svjetla za maglu na motornim i priključnim vozilima smiju se upotrebljavati samo po magli i u slučaju smanjene vidljivosti, odnosno smanjena vidljivost je kada vozač ne može jasno uočiti druge sudionike u prometu ili prometni znak na udaljenosti od najmanje 200 metara izvan naselja, odnosno od najmanje 100 metara u naselju. Za korištenje stražnjih svjetala za maglu kada za to nisu ispunjeni uvjeti predviđena je novčana kazna od 300 kuna.

Važno je naglasiti da svjetla za maglu koja se nalaze na prednjoj strani mogu biti bijele ili žute boje, a na stražnjoj strani samo crvene boje.

“Svim vozačima koji sudjeluju u prometu u uvjetima smanjene vidljivosti savjetujemo da osim obaveznih svjetala i brzinu vozila prilagode trenutnim uvjetima i stanju kolnika, da povećaju međusobni razmak između svog i drugih vozila, da se kreću sredinom desne prometne trake te pravovremeno uključe pokazivač smjera kako bi ostale sudionike pravovremeno obavijestili o namjeri skretanja.” – poruka je djelatnika PU karlovačke.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment