Vijesti 28.10.2019.

No comments

Hvala vam na humanosti

U petak navečer, u Domu željezničara u Procama, okupili su se dobrovoljni davatelji krvi ogulinskog kraja. Povod je bio obilježavanje nacionalnog Dana dobrovoljnih davatelja krvi, a okupljanje je organiziralo Gradsko društvo Crvenog križa Ogulin. Nazočne je uvodno pozdravila ravnateljica gradskog društva Crvenog križa Valentina Bartolović, a potom je riječ prepustila predsjednici društva Karmeli Matić. Ona je u svom govoru, između ostalog, uputila riječi zahvale ogulinskim davateljima za svaku kap krvi koju su nesebično darovali.
Upućujući im prigodnu čestitku, dobrovoljne davatelje pozdravio je gradonačelnik Dalibor Domitrović, koji je na okupljanje stigao u pratnji svog zamjenika Daniela Vukelje. Zahvalio im se na svakoj darovanoj dozi krvi kojom su u pomogli spasiti tuđe živote u najkritičnijim trenutcima. Veliki pljesak okupljenih gradonačelnik je dobio kada je najavio da je gradska uprava odlučila omogućiti besplatno parkiranje na području grada za sve muškarce koji su 35 i više puta darovali krv, ali i za darovateljice koje su to učinile 25 i više puta. Kako ostvariti ovo pravo bit će precizirano u narednim danima, a o svemu ćemo vas pravovremeno izvjestiti.

U nastavku svečanosti uručene su plakete Hrvatskog crvenog križa te prigodni pokloni, koje je osigurao Grad Ogulin, plemenitim pojedincima koji su, u razdoblju od 1.10.2018. do 1.10.2019., ostvarili 50, 75 i 150 davanja. Plakete za 50 puta darovanu krv uručene su Goranu Kasuniću, Mladenu Mihaljeviću, Milanu Neraliću, Branku Paušiću, Dinku Salopeku, Franji Šprajcu, Igoru Tripalu, Robertu Turkoviću. Za 75 davanja krvi priznanje je dobio Leopold Puljko, a za 151 davanje Marijan Žlimen.

Gradsko društvo Crvenog križa Ogulin pripremilo je posebne zahvalnice i priznanja pojedinkama i pojedincima koji su kroz proteklu godinu ostvarili od jednog pa do pedeset davanja, a posebne riječi podrške upućene su “mladim” davateljima.
Svečanost je okončana prigodnim druženjem uz domjenak.

 

Ženska inicijativa protiv nasilja

Na inicijativu Ženske udruge “Katarine” Josipdol, a povodom sve učestalije pojave nasilja u društvu, u Ogulinu se sastala Inicijativa za borbu protiv nasilja. Cilj sastanka bio je okupljanje predstavnica svih organizacija žena na području Ogulina i okolnih općina, a u cilju zajedničkog djelovanja protiv nasilja bilo kojeg oblika.

Sastanku su prisustvovale inicijatorica Zorica Marina Jandrlic, predsjednica Ženska udruge “Katarine” Josipdol,  Astra Malbaša Pribanic, predsjednica, Mihaela Stipetić, tajnica i Martina Stipetić, članica Nadzornog odbora Udruge žena Ogulin, Anđelka Salopek, predsjednica Zajednice žena HDZ-a “Katarina Zrinski” Ogulin, Ljiljana Gračanin, potpredsjednica Foruma žena SDP-a Ogulin, Kata Sertić, predsjednica i Đurđica  Špehar, tajnica Ženske Akcije Saborsko te Blanka Poljak Franjkovic, ravnateljica Pučkog otvorenog učilista Ogulin.

Na sastanku je zaključeno da je nasilje svih oblika duboko usađeno u sve društvene strukture, predstavlja jedan od najčescih oblika kršenja ljudskih prava te iziskuje stalno osvješćivanje. Pokretačice, ove hvale vrijedne inicijative, složne u su u razmišljanju da se u borbi protiv nasilja trebaju ujediniti svi dijelovi zajednice, a posebice organizacije civilnog društva.

Čelne žene okupljenih udruga na sastanku su odlučile prihvatiti prijedlog za suradnju ravnateljice Pučkog otvorenog učilista Ogulin, Blanke Poljak Franjković u smislu korištenja prostora Učilista za održavanje predavanja, radionica, javnih tribina i ostalih aktivnosti koje bi se provodile u cilju prevencije i borbe protiv nasilja. Takvim pristupom radu i kroz provedbu aktivnosti došlo bi i do jačanja javno civilnog partnerstva.

 

Za zeleniji i ljepši grad

Grad Ogulin uključio se u globalnu akciju “Posadi drvo, ne budi panj“.
Tako je krajem proteklog tjedna zasađeno 15 novih stabala i to pokraj Gimnazije, na novom parkiralištu uz neboder u naselju Struga, te u središtu grada. Grad Ogulin je osigurao sadnice, a u sadnji su, osim zaposlenika gradske uprave, sudjelovale i članice udruge Perunika.

Članice Udruge “Perunika” vrijedne su i aktivne bile i tijekom vikenda. Naime, sadeći ukrasno grmlje, u suradnji sa Mjesnim odborom i Udrugom Lomost, uljepšale su izletište Močilo.
Akciju su potom nastavile na Bukovniku, kod spomenika Sv. Ivanu. Sadile su smreke, čemprese, vrbe i bukve.

Ovim akcijama članice Perunike nastavljaju kontinuitet aktivnosti na oplemenjivanju zelenih površina našeg grada.

 

Novo predavanje o Frankopanima

Sutra se nastavlja niz stručnih predavanja o Bernardinu Frankopanu i njegovu dobu. Ciklus predavanja organizira ogulinska Gimnazija i strukovna škola Bernardina Frankopana u suradnji sa Katedrom Čakavskog sabora Modruše, a povodom 100. obljetnice od osnutka ogulinske Gimnazije.
Ideja o organizaciji predavanja potaknuta je znanstvenim skupom „Bernardin Frankopan i njegovo doba“, kojeg su 2008. godine organizirale Katedra Čakavskog sabora Modruše i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Razred za društvene znanosti.
Slijedeće predavanje iz ovog ciklusa bit će održano sutra u učionici 4E ove škole. Predavanje, na temu “Ishodište hrvatskog plemićkog – velikaškog roda Frankapana”, će održati dr.sc. Tomislav Galović. Početak je zakazan za 10 sati i 45 minuta, a svi ste dobro došli.

Uništavanje minsko eksplozivnih sredstava

Kako doznajemo iz Policijske uprave karlovačke, sutra će se na Vojnom poligonu Eugen Kvaternik u Slunju, na prostoru Oštarijskih Dolova, od 8 sati i 30 minuta provoditi uništavanje prikupljenih ubojitih i minsko-eksplozivnih sredstava. Stoga, policija moli stanovništvo Josipdola i Oštarijskih Dolova da se nepotrebno ne uznemirava.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment