Vijesti 28.09.2020.

No comments

Dalibor Domitrović izabran za člana Glavnog odbora SDP-a

Članovi SDP-a Hrvatske u nedjelju su birali novo vodstvo. Kao što je poznato, u drugi krug za predsjednika stranke, idu Peđa Grbin i Željko Kolar. Izabrani su i novi članovi Predsjedništva, te Glavnog odbora SDP-a Hrvatske.
Na birališta su izišli i članovi ogulinskog SDP-a, njih 120. Ogulinci su najviše glasova dali Ranku Ostojiću, 52, a 10 manje dobila je kandidatkinja Mirela Ahmetović. Za Željka Kolara glasalo je 14 birača, a za Peđu Grbina 10.
Za kometar izbornih rezultata u SDP-u zamolili smo prvog čovjeka ogulinskog SDP-a, Dalibora Domitrovića.

Gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović bio je kandidat za člana Predsjedništva i za Glavni odbor. U utrci za Predsjedništvo nije uspio. Ušao je u Glavni odbor, a to je uspjelo i Peri Damjanoviću iz Plaškog, te Dragici Malović iz Karlovca.

 

 

U Pučkom počelo obilježavanje Tjedna cjeloživotnog učenja

Pučko otvoreno učilište Ogulin se i ove godine svojim aktivnostima uključilo u obilježavanje Tjedna cjeloživotnog učenja, nacionalnu obrazovnu kampanju, čiji je cilj podizanje svijesti o važnosti učenja i obrazovanja. Kampanja je počela danas, a trajati će do 2. listopada. Tako će se u narednim danima putem ZOOM platforme održati predstavljanje programa obrazovanja odraslih Pučkog otvorenog učilišta. Predstavljanje je danas započelo sa sektorom turizma i ugostiteljstva, a sutra će, između ostalog, biti predstavljeni programi iz sektora graditeljstva i geodezije.

Za četvrtak, 1.listopada, iz Pučkog učilišta najavljujuju i početak zanimljive radionice pod nazivom Tradicijski vez u suvremenom ruhu. Početak radionice je zakazan za 18 sati, a radionicu će održati članice KUD-a „Sveti Juraj“ Zagorje Ogulinsko, sekcija rukotvorine. Sudjelovanje je besplatno za sve polaznike. Broj sudionika ograničen je na 10, a prijave se zaprimaju do 30. rujna. Program Tradicijski vez u suvremenom ruhu radionica je održivog vezenja kojom se želi povećati socijalna uključivost korisnika kao i povećanje i razvijanje radnih kompetencija.

Poveznice i lozinke za pristup online predstavljanjima, kao i online prijavnicu za radionicu možete pronaći na Facebook stranici POU Ogulin.

Vrijedni članovi SKI kluba Ogulin se pripremaju za novu skijašku sezonu

Vrijedni članovi Skijaškog kluba Ogulin već devetu godinu uređuju i pripremaju za zimsku sezonu jedino skijalište u našoj županiji. Do sada su odradili već desetak akcija, a uskoro će montirati sajle na vučnice čime će pripreme ovog malog, ali svima dobro poznatog skijališta Vučići u Ogulinu biti završene, a Vučići će biti potpuno spremni za sve posjetitelje.

Iako zadnje dvije zime nisu obilovale snijegom, entuzijazam članova ne jenjava te svake godine skijalište obogaćuju novim sadržajem, a ponajviše im je cilj omogućiti najmlađima pohađanje škole skijanja, ali i urediti poligon za skijanje, sanjkanje i uživanje na snijegu. Uz pomoć vlastitih sredstava i sredstava iz projekta Športske zajednice grada Ogulina, ove godine nabavljeni su zglobni skijaški FIS kolci, te će ih po prvi puta polaznici škole skijanja, kao i svi natjecatelji poznatih veleslalom utrka na skijalištu Vučići, moći isprobati. Iste takve kolce koriste i najbolji svjetski skijaši na velikim FIS utrkama.
Glavninu poslova članovi obavljaju volonterski, ali zahvalni su za pomoć i brojnim sponzorima kao i gradu Ogulinu, bez čije pomoći održavanje i stalni razvoj ovako velikog sportskog objekta ne bi bilo moguće.

Članovi Skijaškog kluba Ogulin za ovu sezonu pripremaju i najavljuju jedno veliko iznenađenje za sve posjetitelje skijališta Vučići, a mi se nadamo da ćemo uskoro saznati o čemu se radi.

 

Karlovačka županija danas bez novooboljelih

U posljednja 24 sata nije pristigao niti jedan pozitivan nalaz na COVID-19 za područje Karlovačke županije, izvjestili su iz županijskog Stožera civilne zaštite. Kako navode, testirano je 15 bolničkih pacijenata.
U OB Karlovac trenutno se liječi 14 COVID pozitivnih pacijenata, od kojih su 2 težeg zdravstvenog stanja. U samoizolaciji se nalazi 428 osoba.

Održavajte svoje dimnjake i peći

U sezoni grijanja česta su zapaljenja dimnjaka, što se događa zbog njihove nepravilne izrade ili neredovitog održavanja. Dimnjačari trebaju provjeriti dimnjake, no mnoga kućanstva zaboravljaju da je to nužno obaviti svake ogrjevne sezone.
Bilo da se griju na kruta goriva ili plinska trošila, uvijek treba biti oprezan i održavati dimnjake kako bi se izbjegle neugodne i opasne situacije te intervencije vatrogasaca.

Kod dimnjaka je najvažnije kod izgradnje da to bude u skladu s propisima, da kroz njih ne prolaze nikakve grede, da nisu ispucali, da je od čvrstog materijala, da je ožbukan iznutra i izvana, da su određenog promjera, ali isto tako treba obratiti pozornost i na peći na krute tvari.

Dimnjačari ovih dana imaju pune ruke posla, pa tako provjeravaju ispravnost trošila, čiste dimnjake i peći.

“Vrlo je važno redovito kontrolirati dimnjake, kontrolirati njihovu prohodnost, kontrolirati sam spoj trošila na te dimnjake i kontrolirati redovito da li su ta trošila ispravna i u kakvom su stanju”, neki su od savjeta građanima.

Najčešći razlog zapaljenja dimnjaka krije se u čađi. U samom dimnjaku se zapali zapaljiva smola, čađ koja proizlazi iz krutog goriva.Zakonska je obveza svih potrošača redovito omogućiti čišćenje dimnjaka i provjeriti trošila bez obzira na energent koji koriste.

Ogulinska tvrtka Stambeno komunalno gospodarstvo d.o.o. ovlašteni je dimnjačar za područje grada Ogulina, a dimnjačarska služba započela je s radom 2013. godine i od tada brine o obvezi čišćenja i kontrole dimovodnih objekata i uređaja za loženje, a osobito provjerava njihovu ispravnost, obavlja redovne i izvanredne preglede te vrši čišćenje te spaljivanje i vađenje čađe.

Na taj način se spriječavaju opasnosti od požara i eksplozija, te zagađivanja zraka, a time i štetne posljedice zbog neispravnosti dimovodnih objekata i uređaja za loženje.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment