Vijesti 28.04.2020.

No comments

U korona izolaciji ogulinske bolnice nalaze se 2 suspektna pacijenta

U 14 sati započela je još jedna online sjednica Stožera civilne zaštite Grada Ogulina, koja je i ovaj put održana u proširenom sastavu. Dobra je vijest da je stanje na području našeg grada i okolice zadovoljavajuće, kao i epidemiološka slika.

Unatoč toj činjenici, ravnatelj dr. Josip Zorko rekao je da se u korona izolaciji ogulinske bolnice danas nalaze 2 pacijenta koja su testirana na COVID-19, a nalazi će biti poznati tijekom dana. U bolnici se, inače, nalazi 50 pacijenata, a stanje u ovoj ustanovi je zadovoljavajuće. Slijedeći tjedan bolnica bi, uvjetno rečeno, trebala započeti s uobičajenim radom, a prema, riječima ravnatelja, to će iziskivati striktno pridržavanje i provedbu svih protuepidemijskih mjera u postupanju s pacijentima. Na primjer, prilikom obavljanja hladnog operativnog programa svaki takav pacijent bit će preventivno podvrgnut testiranju na koronavirus.

Ravnateljica ogulinskog Doma zdravlja Zlata Kurelac je istakla da su jučer s radom započele ambulante dentalne medicine u punom opsegu, a obrađuju hitne i neodložne zahvate, dok će 4. svibnja, također, u punom opsegu proraditi i ambulante opće prakse. Međutim, pacijenti će se i dalje morati telefonskim putem konzultirati s odabranim liječnikom za ugovaranje termina pregleda. Na taj način smanjit će se stvaranje gužvi u čekaonicama. Podsjetila je ujedno sve da su nedavno u ogulinskom Domu zdravlja ukinuta vikend dežurstva liječnika, kao i dežurstva praznicima i blagdanima.

Direktorica SKG-a Sanja Tomić podsjetila je nazočne na gužve koje su nastale prošle srijede na ogulinskoj tržnici, te izvjestila da će se sutra primjenjivati dodatne i pojačane protuepidemijske mjere. Tako je, između ostalog, osiguran poseban ulaz i izlaz sa ogulinske tržnice, a tržnicu će sutra obilaziti i policijski službenici.

Jučer su provedeni i pojačani nadzori objekata i obrta kojima je dopušten rad, a ova praksa bit će nastavljena i tijekom narednih dana. Greta Žanić je rekla da je u 9 trgovina izvršen nadzor, a uočeni su neki manji nedostatci u izvršavanju protuepidemijskih mjera koji će biti ispravljeni u najkraćem mogućem roku.

Djelatnici i volonteri ogulinskog Crvenog križa podjelili su pakete, koje je za socijalno ugrožene i starije osobe osigurao nedavno Grad Ogulin, a, prema riječima ravnateljice Valntine Bartlović, potreba i interesa za ovakvim vidom pomoći ima i dalje.

Sjednicu ogulinskog Stožera je ovaj put vodila načelnica Ivana Salopek Šumonja, a iduća je najavljena za slijedeći tjedan, ukoliko ne bude nekih izvanrednih okolonosti.

 

U županiji danas bez novooboljelih, a 17 je osoba izliječeno

U Karlovačkoj županiji, u odnosu na jučerašnje izvješće, nema novooboljelih osoba. Uzeto je 46 uzoraka uzeto, a svi pristigli rezultati su negativni. Do sada su ukupno testirane 1324 osobe. U Općoj bolnici Karlovac hospitalizirane su 4 osobe zaražene koronavirusom, 1 osoba je na liječenju u Zagrebu, a 9 osoba se liječi kod kuće u izolaciji. Raduje vijest da je 17 osoba do sada u našoj županiji izliječeno.
Kako doznajemo iz županijskog Stožera tijekom dana bit će testirano još 30 osoba.

Djelatnici PU Karlovačke svakodnevno provjeravaju osobe stavljene pod administrativni nadzor, tj. samoizolaciju. Trenutno je 348 osoba pod administrativnim nadzorom, a u posljednja 24 sata nije bilo kršenja ove mjere. U karanteni Grabovac trenutno se 5 osoba nalazi u samoizolaciji.

U proteklom tjednu djelatnici i volonteri Crvenog križa obišli su 2400 korisnika, kojima su dostavljali hranu i sve ostale potrepštine. Na terenu je bilo 134 djelatnika i 63 volontera.

Inspekcija zaštite na radu izašla je na teren vezano za prijavu u tvrtki sa područja grada Karlovca. Provedenim nadzorom nisu utvrđeni nedostaci u primjeni mjera vezanih za suzbijanje epidemiije COVID-19.

Još dva dana traje iskaz interesa za POS-ove stanove u Ogulinu

Još su vam dva dana preostala za iskaz interesa za stan u Ogulinu iz POS programa. Podsjećamo, Grad Ogulin planira realizaciju druge stambene zgrade na svom području po programu društveno poticane stanogradnje. Cilj je rješavanje stambenog pitanja građana grada Ogulina kao i drugih zainteresiranih građana Republike Hrvatske koji žele živjeti u Ogulinu.

Rekonstrukcijom postojećih objekta u krugu bivše vojarne Sveti Petar predviđa se oko 50 stanova različitih površina koji će biti smješteni u prizemlju i potkrovlju zgrada. Lokacija planiranih stanova je uz parcelu na kojoj se gradi dječji vrtić.

Zainteresirani građani mogu anketni listić preuzeti sa web stranice Grada Ogulina.
Popunjene upitnike treba dostaviti do kraja travnja, poštom ili putem e-pošte na adresu [email protected].

Zavičajni muzej Ogulin u vrijeme koronavirusa

Otkako su na snazi mjere u cilju prevencije širenja koronavirusa, Zavičajni muzej Ogulin, kao i sve ostale ustanove, prilagodio se načinu rada sukladno uputama i odlukama Stožera civilne zaštite. Sukladno tome, 13. ožujka donesena je Odluka o odgodi svih javnih okupljanja u Zavičajnom muzeju Ogulin, a od 17. ožujka odgođene su sve individualne i grupne posjete kao i rad sa drugim strankama, koji se od tada vodi telefonskim i elektroničkim putem te putem pošte.

No, djelatnici Muzeja nastavili su s radom iza zaključanih vrata, te su od 16.03.2020. započeli s revizijom muzejske građe. Revizija muzejske građe je postupak kojim se na osnovu podataka u knjigama inventara utvrđuje stvarno stanje fundusa.

Od ukupno 10 zbirki, do sada je izvršena revizija njih 6, i to: Etnografske, Građanske, Arheološke, Umjetničke, Zbirke kamenih spomenika i Zbirke razglednica i čestitki, a u tijeku je revidiranje predmeta iz 7. po redu – Alpinističke zbirke. Uz evidentiranje samih predmeta i njihovog stanja, provjerava se evidencija u bazi podataka muzejsko-informacijskog sustava M++ vezana uz svaki pojedini predmet, njegov smještaj i inventarni broj.

Inače, ogulinski Muzej je 1. travnja obilježio drugu godinu svoga samostalnog rada, i to pokretanjem nove web rubrike naziva „Muzejska priča mjeseca“ kojom se prezentira segmente bogate kulturne, prirodne i povijesne baštine ogulinskog kraja te muzejskog fundusa, a redovito svakog tjedna objavljuje i zanimljive crtice u rubrici „Utorkom iz muzejskog arhiva“. U cilju pružanja online sadržaja omogućena je dostupnost audio vodiča kroz stalni muzejski postav, kojeg je podijelilo i Ministarstvo kulture RH u sklopu promocije kulturnih sadržaja online.

Obzirom da revizija muzejske građe još uvijek traje, a opseg posla je velik te ga obavlja tročlano Povjerenstvo sastavljeno od stručnih djelatnika Muzeja, Zavičajni muzej Ogulin još nekoliko dana neće otvoriti svoja vrata, kako bi završio započeti posao i potom se što kvalitetnije pripremio za dolazak posjetitelja, uz preporuke za sprečavanje infekcije u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima propisane od strane HZJZ.

Djelatnici Muzeja nadaju se da će uskoro muzejskim hodnicima ponovno odjekivati smijeh i brojna pitanja školaraca, strani jezici inozemnih posjetitelja i koraci gojzerica planinarskih skupina.

Sutra se otvaraju blagajne ogulinskog SKG-a i VIK-a

Lagano se neke stvari ipak vraćaju u kakvu takvu normalu. Naime, u srijedu, 29. travnja, započinje sa radom blagajna za naplatu vodnih usluga u ogulinskom Vodovodu, i to u vremenu od 8 do 12 sati. Prilikom ulaska u zgradu obavezno je nošenje zaštitne maske i rukavica. Sve ostale informacije možete potražiti pozivom na njihove brojeve telefona 532-033 i 525-380.

Dodajmo ovome, da se sutra otvara i blagajna ogulinskog Stambeno komunalnog gospodarstva. Tako će korisnici usluga ove tvrtke ponovno biti u mogućnosti vršiti plaćanja na blagajni tvrtke. Blagajna će za stranke raditi po skraćenom radnom vremenu, od 8 do 12 sati, uz primjenu potrebnih epidemioloških mjera.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment