Vijesti 28.01.2020.

No comments

Paketići podijeljeni mališanima i u Ogulinu

Na blagdan Svetog Save tradicionalno je u hramu Svetog Georgija održana služba i priredba djece koja polaze pravoslavni vjeronauk u ogulinskim osnovnim školama. Okupljenim mališanima i njihovim roditeljima tom su prigodom uručeni prigodni poklon paketići.

Paketiće je osiguralo Vijeće srpske nacionalne manjine grada Ogulina. Podjeli je prisutstvovalo nekoliko vijećnika, a među njima i zamjenik ogulinskog gradonačelnika Neven Ivošević.

 

 

Macan sinoć u Pučkom o lažnim vijestima

Sinoć je u konferencijskoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Ogulin gostovao jedan od vodećih PR stručnjaka za odnose s medijima te za političke komunikacije, Krešimir Macan. Okupljena publika imala je tako priliku, iz prve ruke,  doznati kako prepoznati lažnu vijest.
Naime, običnom čitatelju je teško u moru vijesti iz prve prepoznati lažnu vijest, tim više ako potvrđuje nešto što bi sam čitatelj želio da je istina. Lažna vijest je vijest koja je u potpunosti izmišljena s ciljem da nekoga dovede u zabludu i krivo informira. Ona može u manjem dijelu koristiti neke točne informacije ili poluinformacije, ali većina sadržaja je izmišljena ili prenesena s nekog drugog izvora lažnih vijesti.
“Moramo razlikovati novinarske pogreške, koje su sve češće zbog brzine kojom danas funkcioniraju mediji, od namjerno plasiranih lažnih vijesti. Ovo prvo su jednostavne pogreške, koje vjerodostojni mediji brzo isprave.” – poručio je sinoć, između ostalog, Krešimir Macan.
U raspravu su se uključili i nazočni posjetitelji, a skoro dva sata vodila se zanimljiva diskusija na temu medija, lažnih vijesti, istupa političara i njihovih kampanja, financiranju medija i  ulozi društvenih mreža u životu svakog od nas.
Edukacija “Fake News” ili lažne vijesti upriličena je u sklopu provedbe projekta OG glas MUK.  Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

 

Zdravko Kedžo na čelu Programskog vijeća HRT-a

Dugogodišnji suradnik Radio Ogulina, Zdravko Kedžo izabran je jučer, većinom glasova, za predsjednika Programskog vijeća Hrvatske radiotelevizije. Njegovo ime i prezime sigurno pamtite iz nekih od naših radijskih emisija, poput nekadašnje emisije pod nazivom Na vrh jezika. Među ostalima, Zdravko Kedžo s nama trenutno surađuje u emisiji Znam da ništa neznam, u kojoj govorimo o medijskoj pismenosti. Emisiju uređuje i vodi Dubravka Vuković, a emitiramo ju svake prve srijede u mjesecu.

Inače, Kedžo je, kao jedini kandidat, na tajnom glasovanju dobio potporu šest članova Programskog vijeća HRT-a, dva su bila protiv dok je jedan član bio suzdržan.

Programsko vijeće HRT-a u prosincu je odgodilo izbor predsjednika za jučerašnju sjednicu nakon što na sjednici polovicom studenoga članovi Vijeća ni u četiri kruga glasovanja nisu uspjeli izabrati predsjednika budući da ni jedan od kandidata nije imao potrebnu natpolovičnu većinu od šest glasova.

Petak rezervirajte za Noć muzeja

U petak nas očekuje tradicionalna Noć muzeja, koja je u 2020. godini obilježena temom „Velike obljetnice hrvatskih muzeja“. Iako je tema prilično nezahvalna za manje muzeje, djelatnici ogulinskog Zavičajnog muzeja posjetiteljima pripremaju sadržajan i zanimljiv program, koji će započeti u 18 sati.
Glavni naglasak u muzeju ovaj put će biti na otvorenju izložbe o građanskom društvenom životu u prvim desetljećima 20. stoljeća koja nosi naziv „Pristup samo pozvani“.
Od kud ovakav naziv izložbe i jesmo li uistinu svi dobrodošli ili samo oni s pozivnicama, doznajemo od v.d. ravnateljice muzeja Ane Krznarić:

Osim izložbe, djelatnici muzeja pripremaju i novi način prezentacije stalnog muzejskog postava i to putem muzejske aplikacije s audio vodičem, koja će web linkom biti dostupna svim posjetiteljima na njihovim mobilnim uređajima, kao i na muzejskim tablet uređajima za one koji ne posjeduju mobilni uređaj.
I ove godine uspostavili su suradnju s članovima Društva pedagoga tehničke kulture Ogulin koji će im pomoći obogatiti večer zanimljivim radionicama za najmlađe posjetitelje. Radionice počinju u 18 sati.
Po prvi put, posjetitelje očekuje i kviz simboličnog naziva Muz-kviz.
Pobjednici neće otići kući praznih ruku, jer najbolje očekuju nagrade. Po tradiciji, posjetitelje očekuju i topli napitci.
Dakle, u petak se toplo odjenite i dođite u Zavičajni muzej. Druženje će u Noći muzeja trajati do ponoći.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment