Vijesti 27.12.2019.

No comments

Gradonačelnik zahvalio timu koji je izradio jaslice

Kako bi im se zahvalio na iznimnom uloženom trudu i radu, gradonačelnik Dalibor Domitrović je u svojem uredu upriličio prijem za tim koji je izradio jaslice. Upućujući riječi zahvale, naglasio je kako su jaslice pravo remek-djelo, umjetnički rad, koje, osim što su oduševile građane grada Ogulina, oduševile su i brojne posjetitelje Ogulina. Jaslice su postale iznimna atrakcija zanimljiva i državnim medijima, što je na državnoj razini donijelo medijsku pozornost gradu Ogulinu.
Zahvalio se vrijednoj ekipi i na širenju pozitivnog duha i blagdanskog ozračja te im zaželio čestit Božić i sretnu Novu godinu. Posebnu zahvalu uputio je ravnateljici Pučkog otvorenog učilišta Blanki Poljak Franjković i voditeljici radionice Mariji Trdić Ćuk, a one su gradonačelniku i njegovim zamjenicima opisale tijek projekta od začetka ideje pa do realizacije.
Cilj je bio da ovaj Advent bude u znaku prirodnih materijala, pa su tako svi ukrasi izrađeni od prirodnih materijala: slame, drveta i kamena. Sudionicima radionica izrade skulptura od slame su trebala više od dva mjeseca svakodnevnog rada kako bi izradile jaslice. Svaka slamka je morala najmanje tri puta proći kroz ruke da bi danas mogli uživati u ovom umjetničkom djelu.
Za naredno razdoblje ova ekipa već osmišljava nove ideje i nova iznenađenja za građane Ogulina, a tijekom posjeta gradonačelnik je od njih dobio ručno izrađene poklone od prirodnih materijala.

 

Ogulin među 4 hrvatska grada koja su smanjila prirez

Karlovac i Ogulin su među samo četiri hrvatska grada koja su od 2017. smanjila prirez, ali niti jedan grad iz Karlovačke županije nije među 28 u kojima prireza – nema. Od početka ovog mandata, piše Gradonačelnik.hr, ukinuli su ga Sveta Nedjelja, Ilok i Gospić.

Među ona četiri koja su ga smanjila, uz dva iz Karlovačke županije su još Bjelovar i Grubišno Polje, a u 100 u kojima se ova obveza plaća, stope prireza se kreću od 3 do 18 posto.

U Ogulinu su prirez sa 10 na 5 posto snizili od 1. srpnja snizili, a proračunske prihode godišnje umanjili za 1,2 milijun kuna.

– U posljednje dvije godine udvostručili smo proračun i tako stvorili uvjete za snižavanje prireza. Građanima će se ovom odlukom plaće povećati za nekoliko desetaka kuna, ovisno o iznosu porezne osnovice. Povećanje plaća neće biti financijski veliko, međutim ovo smanjenje prireza pokazuje smjer kojim gradska vlast vodi grad, a to je rasterećenje građana i tvrtki od nameta. Primjerice, krajem 2017. donesena je odluka o spomeničkoj renti kojom je ona smanjena s 3 na 1,5 kune po metru kvadratnom, kazao je ogulinski gradonačelnik Dalibor Domitrović za Gradonačelnik.hr i dodao da mu je prva i osnovna zadaća pomoći gospodarstvu i poduzetnicima, omogućiti razvoj gospodarstva bez čega nema niti školstva, zdravstva, sporta, kulture i svih drugih sadržaja jer svi oni su ovisni o financijskim mogućnostima zajednice a za to je temelj razvijeno gospodarstvo.

Bez prireza, uz Samobor kao jedini u kategoriji velikih gradova, su i Vukovar, Koprivnica, Poreč, Krapina, Kastav, Glina, Trilj, Zabok, Mali Lošinj, Đurđevac, Bakar, Rab, Prelog, Mursko Središće, Kutjevo, Krk, Oroslavje, Hvar, Novigrad, Obrovac, Orahovica, Pag, Novalja, Cres i Nin. (KAportal.hr)

 

U Parku kralja Tomislava nas očekuje dvostruki doček Nove godine

I ove godine Ogulin priređuje dvostruki doček Nove godine, a ovaj put će se održati u Parku kralja Tomislava.
Dječji doček Nove godine započet će 31. prosinca u 10:00 sati i to uz vrhunski animacijski i zabavni program Animina, Magic Leona i Dječjeg gradskog vijeća Ogulin. Organizatori će se pobrinuti da ovo bude poseban i nezaboravan dan za naše najmlađe prepun čarolije.
Za večernju zabavu, koja počinje u 22:00 sata, pobrinut će se ogulinski bendovi Speen i Alf, a poseban ponoćni ugođaj bit će obogaćen vatrometom!

U siječnju će biti raspisani natječaji za udruge

Kako je planirano, tijekom siječnja stručne službe Grada Ogulina raspisati će natječaje, odnosno javne pozive za financiranje programa, projekata ili manifestacija koje provode organizacije civilnog društva u 2020. godini.

Objavljeni Godišnji plan natječaja/ javnih poziva u 2020. godini za financiranje programa, projekata ili manifestacija koje provode organizacije civilnog društva sadrži podatke o davatelju financijskih sredstava, području, nazivu i planiranom vremenu objave javnog poziva/natječaja, ukupnom iznosu raspoloživih sredstava, rasponu sredstava namijenjenih financiranju pojedinog programa, projekta ili manifestacije, očekivanom broju programa, projekata ili manifestacija koji će se ugovoriti za financiranje i eventualno druge podatke.

Godišnji plan je izrađen sukladno Programu javnih potreba u kulturi i tehničkoj kulturi za 2020. godinu, Programu javnih potreba u sportu za 2020. godinu te analize dosadašnjih projekata i programa organizacija civilnog društva kojima smo identificirali potrebe u Gradu Ogulinu.

Prioritet financiranja u 2020. godini bit će programi, projekti ili manifestacije koje će provoditi organizacije civilnog društva u slijedećim područjima: kulture i tehničke kulture, sporta, sportskih manifestacija, socijalne skrbi i humanitarne djelatnosti, promicanja prava osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, prevencije i borbe protiv svih oblika ovisnosti, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, poljoprivrede te drugim područjima od interesa za opće dobro.

Za programe udruga u kulturi i tehničkoj kulturi, proračunom Grada Ogulina za slijedću godinu, planira se izdvojiti ukupno 320.000,00 kuna, a okvirni datum okončanja natječaja predviđen je tijekom veljače.

Za predlaganje programa javnih potreba iz područja socijalne skrbi, udruga proizašlih iz Domovinskog rata i ostalih udruga od interesa za Grad Ogulin za 2020. godinu, sukladno planu, izdvojit će se ukupno 285.000,00 kuna.

Godišnji plan natječaja/ javnih poziva u 2020. godini za financiranje programa, projekata ili manifestacija koje provode organizacije civilnog društva možete pronaći i pročitati na web stranici Grada Ogulina.

Uživajte na Ogulinskom klizalištu

Nakon kratke stanke za Božić, jučer su brojni Ogulinci iskorstili priliku za uživanje na ogulinskom klizalištu.
Klizalište na “crvenom igralištu” je otvoreno i danas u 14 sati, a radit će do 21 sat, kao i sutra. Radnim danom će raditi od 14 do 20 sati.
Sat klizanja stoji 10 kuna, kao i najam klizaljki, a na četiri kupljene ulaznice peta je gratis. Klizalište će biti otvoreno sve do 12. siječnja, a raditi neće jedino 1. siječnja.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment