Vijesti 27.09.2019.

No comments

Otvoreni Dani meda

U petak su, svečanim programom, u gradskom parku otvoreni 12. Dani meda u Ogulinu “Zlatno saće 2019.” Na samom početku programa otvorenja, riječi dobrodošlice nazočnima je uputila predsjednica Pčelarskog društva Ogulin, Vesna Kovačević.
Programu otvorenja nazočili su izaslanik župana Karlovačke županije Željko Lipošćak, načelnici općina Tounj, Plaški i Josipdol, Ivica Sopek, Pero Damjanović i Zlatko Mihaljević, te zamjenici gradonačelnika Grada Ogulina, Ivana Salopek Šumonja i Daniel Vukelja. Ovogodišnje izdanje Dana meda u Ogulinu otvorio je gradonačelnik Dalibor Domitrović.
Program otvorenja su uveličali mališani iz ogulinskog Dječjeg vrtića Bistrac i Dječjeg vrtića Josipdol. Sajam meda potrajat će danas sve do 19 sati, pa iskoristite priliku za obilazak izložbeno – prodajnih štandova gdje možete degustirati i kupiti domaći med ogulinskog kraja.
Dani meda nastavljaju se i u subotu, od 10 sati, kada će nastupiti Puhački orkestar DVD-a Ogulin, Ogulinske mažoretkinje, te dječje skupine KUD-a Klek i KUD-a Sv. Juraj iz Zagorja Ogulinskog.
Od 17 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici održat će se sljedeća predavanja: Branko Vidmar—Goranski medun, Željko Vrbos—Aktualno stanje u pčelarstvu, te Nikola Kezić, prof.—Proljetni razvoj pčelinjih zajednica.
Pokrovitelji ovogodišnjih Dana meda su Karlovačka županija, Grad Ogulin, Gradska knjižnica i čitaonica Ogulin, te općine  Josipdol, Tounj i Plaški.

 

 

 

Ponovno aktivna Udruga glazbenika Ogulina

Ogulinska Udruga glazbenika od četvrtka ima novo vodstvo. Nakon izbora radnih tijela, te usvajanja Statuta, članovi Udruge glazbenika Ogulina sinoć su na skupštini udruge izabrali novo vodstvo. Predsjednik je Kristijan Vukojević, potpredsjednici Ranko Rubeša i Ivan Franjković, a članovi Izvršnog odbora Danko Tomić, Sandro Blašković, Kruno Kurelac i Danko Blažina. Za tajnika je izabran Josip Franjković, za blagajnika Branko Makovsky, a za likvidatora Danijel Turkalj.
Udruga glazbenika Ogulina osnovana je pred 19 godina, ali se nije radilo puno. Sad su odlučili krenuti drugačije, te su već sinoć prezentirali određene ideje za razne manifestacije i programe. Na realizaciju nećemo dugo čekati, jer već za 31. listopada pripremaju određena događanja, o čemu ćemo vas na vrijeme izvjestiti.
Kako su istakli žele surađivati sa ostalim udrugama na području grada Ogulina, a sinoć su im pomoć u radu obećali predstavnici Udruge za demokraciju i civilne aktivnosti, koja je nakladnik OGportala.

 

 

Europski dan bez poginulih u prometu

U sklopu Projekta EDWARD, a u organizaciji Europske mreže prometne policije (TISPOL), četvrtu godinu za redom diljem Europe obilježava se „Europski dan bez poginulih u prometu“. Stoga je policija tijekom mjeseca rujna provodila niz aktivnosti, a završni dan projekta bio je 26. rujna kada se ujedno obilježava Dan bez poginulih u prometu.
Tijekom 26. rujna ove godine na području Policijske uprave karlovačke nije bilo prometnih nesreća s poginulim osobama. Evidentirane su dvije prometne nesreće od kojih jedna s lako ozlijeđenom osobom, a jedna s materijalnom štetom.
Također, tijekom rujna policijski službenici provodili su pojačane preventivno-represivne aktivnosti s ciljem povećanja sigurnosti svih sudionika u prometu, te smanjenja broja prometnih prekršaja. Građani su pozvani na uključivanje u projekt potpisivanjem prisege o poželjnom ponašanju sudionika u cestovnom prometu. Na takav način, zajedničkim snagama, moguće je pridonijeti daljnjem smanjenu smrtnog stradavanja i teškog ozljeđivanja u prometnim nesrećama.
Svrha projekta je da sudionici u prometu kritički promisle, barem i na kratko, o svakodnevnim rizicima s kojima se suočavaju te s kojima izlažu i ostale sudionike u prometu. Dugoročni cilj je smanjivanje broja poginulih i teško ozlijeđenih na cestama u svijetu kao i senzibilizacija svih sudionika u prometu na promjenu ponašanja i stavova.
“Zahvaljujemo svima koji su se uključili u ovu aktivnost i neka svaki dan bude Edward dan – Dan bez poginulih u prometu.” – poručuju iz PU Karlovačke.

 

Europski dan jezika

I ove godine u Ogulinu će biti obilježen Europski dan jezika. Šestu godinu za redom učinit će to učenici i nastavnici ogulinske Gimnazije i strukovne škole Bernardina Frankopana. Naime, oni će u petak u konferencijskoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta upriličiti Večer poezije, proze i drame na europskim jezicima. Organizatori su, između ostalog, za sve posjetitelje pripremili i nagradni kviz sa bogatim nagradnim fondom.
Početak je zakazan u 19:00 sati, a ulaz je slobodan. Organizatori poručuju da ste svi dobro došli.

 

Druženje veterana

U subotu će Udruga veterana 143 brigade HV Ogulin biti domaćin članovima Udruge veterana 103. brigade HV Zlatar Bistrica. Domaćini su za goste pripremili prigodan program. Sve će započeti u 9 sati polaganjem vijenca i paljenjem svijeća na Trgu hrvatskih rodoljuba. Potom će domaćini i njihovi gosti obići Trg Petra Stipetića. Za
9 sati i 30 minuta planiran je obilazak Zavičajnog muzeja Ogulin, a nakon toga uslijedit će druženje u prostorijama ogulinske Udruge 143 brigade. Za 11 sati planira se odlazak na crtu bojišnice – položaj odgovornosti 103 brigade, a iza podneva sudionici će obići Modrušku gradinu. Posljednja aktivnost bit će upriličena u 13 sati i 30 minuta kada će biti položeni vijenci i zapaljene svijeće na spomen obilježju u Josipdolu.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment