Vijesti 27.04.2020.

No comments

Počinje sanacija gubitaka na vodovodnom sustavu

Sredinom veljače je u gradskoj tvrtki “Vodovod i kanalizacija” potpisan ugovor o sanaciji gubitaka na vodoopskrbnom sustavu grada Ogulina, sa tvrtkom IMGD iz Samobora, koja će biti izvođač radova.
Time će se, kazao je direktor tvrtke Bojan Prebežić, učiniti sve da se ostvare možebitne uštede, a onda i moguće smanjenje cijene vode u gradu Ogulinu. Bojan Prebežić rekao je još kako će se najprije krenuti sa najužim centrom grada, najstarijim dijelom vodovodne mreže.

Gradonačelnik Dalibor Domitrović je prilikom potpisivanja ugovora izrazio zadovoljstvo ovim činom, te je napomenuo da sustav trenutno ima 69 posto gubitaka.

Da nije bilo koronavirusa radovi su već trebali početi. U ponedjeljak su izvrešene priremne radnje, dok sutra počinje izvođenje radova na sanaciji gubitaka na vodoopskrbnom sustavu grada Ogulina.

Prvom fazom izvođenja radova obuhvaćene su Lomošćanska cesta i ulica Bernardina Frankopana, a radovima će konkretno biti obuhvaćeni kružni tok Sv.Rok, raskrižje Lidl, raskrižje kod Hačka i kod Cesarovca. Radovi će se izvoditi u vremenu od 7 do 17 sati, pa se mole potrošači vodnih usluga navedenih lokacija za razumijevanje, ukoliko bi dolazilo do povremene obustave isporuke pitke vode.

Tijekom izvođenja ovih radova, čije okončanje se očekuje do kraja lipnja, na snazi će na tim dionicama biti posebna regulacija prometa, pa se građani također mole za razumijevanje.

 

 

 

U županiji 1 novooboljeli i 11 izliječenih

Danas je u Karlovačkoj županiji evidentirana 1 novooboljela osoba, dok je 11 osoba izliječeno. Rečeno je to na današnjoj tiskovnoj konferenciji županijskog Stožera civilne zaštite, a novinarima su se, nakon 14 dana provedenih u samoizolaciji, obratili načelnik Josip Ribar, ravnatelj OB Karlovac Ervin Jančić i načelnik PU karlovačke Darko Bratić.

Do danas je u našoj županiji ukupno 1278 pacijenata testirano na koronavirus, a od posljednijh 30 uzetih uzoraka 1 je bio pozitivan. Radi se o osobi koja se nalazila u samoizolaciji.

Načelnik PU karlovačke Darko Bratić izvjestio je novinare da je trenutno mjerama samoizolacije u županiji obuhvaćeno 338 osoba, a kršenja ove mjere u posljednja 24 sata nisu zabilježena. Zabilježeno je tek nekoliko kršenja mjera vezanih uz propusnice, a na dnevnoj bazi bilježi se obično oko 5 takvih slučajeva. Darko Bratić je reako da se nažalost vraćamo nekim starim problemima, pa su tako tijekom vikenda evidentirani slučajevi imovinskog krminaliteta, ali i obiteljskog nasilja kojem je kumovao alkohol. Na svu sreću vikend je protekao bez teških prometnih nesreća, a stanje sigurnosti na našim prometnicama je i dalje dobro.

Načelnik Stožera Josip Ribar je poručio da će rad Stožera, obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju, biti od sada usmjeren na revitalizaciju gospodarskih aktivnosti. Prema njegovim riječima, zahvaljujući 1. fazi popuštanja mjera danas je sa radom započelo 25% obrta na području Karlovačke županije. Članovi Stožera stoje na raspolaganju gospodarstvenicima za sve njihove upite, a cilj je omogućiti im da što lakše i bezbolnije krenu u svoje uobičajene radne ritmove.
U drugoj fazi rad će započeti 173 obrta, njih 9%, a u trećoj 365 obrta, odnosno 19%. U kategoriji obrta kojima od ožujka nije bio ograničen rad, a tu spadaju proizvodni, poljoprivredni i dio uslužnih obrta, u županiji ih je 904, odnosno 47 posto svih registriranih.
Ribar je naglasio da i dalje nije omogućen ulazak radnika iz BIH u našu županiju, što je važna informacija za građevinski sektor, a kada će i to biti omogućeno ovisi o epidemiološkoj situaciji.

Inače, Stožer civilne zaštite Karlovačke županije nastavlja rad sa prvom postavom svojih članova.

Napreduju radovi na uređenju dječjeg igrališta

I dalje, u skladu s mogućnostima koje određuje situacija sa pandemijom koronavirusa, fazu po fazu, izvode se radovi na uređenju dječjeg igrališta u Parku kralja Tomislava.
Nakon postavljanja novih dječjih igračaka, izvršene su pripreme za postavljanje nove gumene podloge, napravljeni rubnjaci, na određenim dijelovima nasipana je zemlja.

U međuvremenu je izvršen i dio radova na postavljanju ograde između dječjeg igrališta i vrlo prometne državne ceste D42. Zaštitna ograda će onemogućiti istrčavanje djece na ovu prometnicu i učiniti njihovo igranje sigurnijim. Sastoji od stupića od nehrđajućeg čelika, koji su već postavljeni, a između njih će se provući čelična užad. Stupići su zakrivljeni kako bi se pješacima, posebno djeci, otežalo penjanje i preskakanje preko ograde jer i među mališanima ali i odraslima ima onih nestašnijih.

Slijedi postavljanje nove gumene podloge. Umjesto gumenih segmentnih ploča nova podloga će biti također fleksibilna, ali monolitna. Na mjestima gdje je veća opasnost od pada sa sprava podloga će biti debljine 10 cm, a 4,5 cm na ostalim površinama igrališta. Za ovaj dio poslova čekalo se da vremenski uvjeti, posebno što se tiče minimalnih dnevnih temperatura, budu odgovarajući. Dakle, radovi su pri kraju no, s obzirom na uvjete u kojima trenutno živimo, ostaje pitanje da li će djeca čekati da se igralište završi ili će završeno igralište čekati djecu, dok se pandemijske mjere, zabrane i ograničenja ne ukinu.

 

Vrata otvorile Ivanina kuća bajke i Gradska knjižnica

Ponedjeljak je, odlukom Stožera civilne zaštite RH, donio prvi val pouštanja mjera. Tako su s radom danas započele brojne trgovine koje su bile zatvorene više od mjesec dana, ali i druge djelatnosti i aktivnosti. Rad je omogućen i muzejima i knjižnicama.

Tako je u našem gradu za individualne posjete otvorena Ivanina kuća bajke, dok grupne posjete neće biti moguće do daljnjeg. “Posjetitelji nas mogu posjetiti uz pridržavanje svih protuepidemijskih mjera i strogih mjera socijalnog distanciranja. Svi posjetitelji dužni nositi zaštitnu masku za lice, maksimalni broj posjetitelja je 5 osoba odjednom, ulazak je svakih sat vremena. Radno vrijeme za posjetitelje je od utorka do nedjelje od 10 do 17 sati.” – poručila je v.d. ravnateljice Ankica Puškarić.

Danas je svoja vrata za rad s korisnicima, nakon punih 40 dana, otvorila i Gradska knjižnica i čitaonica Ogulin. Stoga možete vratiti i posuditi knjižnu građu, ali uz poštivanje svih protiepidemiloških mjera kao i strogih mjera socijalnog distanciranja. Čitaonica i igraonica Gradske knjižnice do daljnjeg će biti zatvorene. Knjižnica će raditi ponedjeljkom i srijedom od 7 do 15 sati, te utorkom i četvrtkom od 12 do 20 sati.

Gorjelo i na našem području

Unatoč činjenici da su brojne jednice lokalne samouprave, pa tako i Grad Ogulin, donijele nedavno odluku o zabrani spajivanja na otvorenom prostoru, protekli vikend vatrogascima je donio podosta posla.

Naime, tijekom vikenda Županijski vatrogasni operativni centar Karlovac evidentirao je 14 intervencija, od čega je 11 požara otvorenog prostora. Tri su zabilježena na području Barilovića, dva na području Ogulina, te po jedan u Slunju, Cetingradu, Dugoj Resi, Vojniću, Žakanju i Plaškom. Na navedenim intervencijama angažirano je 56 vatrogasaca i 18 vatrogasnih vozila.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment