Vijesti 27.03.2020.

No comments

U Karlovačkoj županiji danas nema novooboljelih

U Karlovačkoj županiji u protekla 24 sata nisu evidentirane novooboljele osobe od koronavirusa. Tako ih je i dalje 19, od čega ih se 10 liječi u Općoj bolnici Karlovac, 6 se nalazi na kućnom liječenju, dok su 3 osobe hospitalizirane u zagrebačkoj Klinici za infektologiju “dr. Fran Mihaljević”. Ukupno 96 osoba obuhvaćeno je mjerama zdravstvenog nadzora, a radi se o kontaktima oboljelih. Dobra je vijest da su stigli i rezultati analize za 16 poslanih uzoraka, a svi nalazi su negativni. Prosječna dob oboljelih je 58 godina.

Što se tiče drugog slučaja oboljenja s našeg ogulinskog područja, dr. Biserka Hranilović je rekla da se pod mjerama samoizolacije u ogulinskoj bolnici trenutno nalaze 4 liječnika, 10 medicinskih sestara i tehničara, te 1 inženjer radiologije, a pod preventivnim mjerama zdravstvenog nadzora su i 3 djelatnika Hitne medicinske pomoći Karlovačke županije. U nastavku je dodala da će tijekom dana biti testirano još 10 liječnika ogulinske bolnice, a ostala nužna testiranja će biti provedena u narednim danima. 8 kontakata drugooboljele osobe iz Ogulina je također pod mjerama zdravstvenog nadzora, a radi se osobama koje nisu zdravstveni djelatnici. Jedan bliski kontakt će danas tijekom dana biti upućen infektologu na pregled.

Mjerama samoizolacije do danas je na području Karlovačke županije bilo obuhvaćeno 114 osoba, a za 100 osoba te mjere danas prestaju važiti. To znači da će taj broj u konačnici pasti na 14, što je vijest koja doista budi nadu.

Načelnik PU karlovačke Darko Bratić rekao je da su do sada policijski službenici proveli 698 postupaka kontrole mjera samoizolacije, a od tog broja zabilježeno je 46 slučajeva njihova kršenja.
Policija nadzire i provedbu Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka, koju je nedavno donio Nacionalni stožer civilne zaštite RH. Do danas su na području PU karlovačke evidentirana 54 kršenja te Odluke, a o svemu je obajvešten Državni inspektorat koji će poduzeti daljnje mjere protiv počinitelja prekršitelja.

 

 

Gradonačelnik odgovorio na prijedlog ogulinskog DSS-a

U četvrtak smo vas izvjestili o prijedlogu organiziranja pokretne trgovine koja će ponuditi namirnice u selima i prigradskim naseljima. Prijedlog je to kojeg je, podsjećamo, ogulinski DSS, predvođen gradskim vijećnikom Sinišom Ljubojevićem, uputio gradonačelniku Daliboru Domitroviću i Civilnoj zaštiti.

U našu redakciju u petak je stigao odgovor gradonačelnika Dalibora Domitrovića kojeg je uputio predsjedniku ogulinskog DSS-a i gradskom vijećniku Siniši Ljubojeviću.

Gradonačelnikov odgovor prenosimo, također, u cijelosti:

“Poštovani,

zahvaljujemo se na vašoj brizi i prijedlozima. Ako pratite rad nacionalnog Stožera civilne zaštite kao i rad županijskog, te gradskog stožera možete iz odluka donesenih u razdoblju krize s korona virusom izvesti zaključak da rad trgovina sa prehrambenim artiklima nije zabranjen, a za rad pokretnih trgovina propusnicu izdaje odgovorna osoba u pravnoj osobi što bi u tumačenju značilo da potvrdu za kretanje pokretnih trgovina prehrambenih artikala izdaje sam poslodavac, a nikako Stožeri civilne zaštite. Isto tako, poznavajući sustav opskrbe prehrambenim artiklima na ruralnim područjima grada Ogulina, kao i iz kontakata sa predsjednicima mjesnih odbora te sa poduzećima koja vrše dostavu na spomenuta područja, mogu reći da je dostava redovita i na razini iz vremena prije krize.

Moram napomenuti da ima određeni broj poziva prema Stožeru civilne zaštite kao i prema meni osobno i takve pozive preusmjeravamo na Društvo crvenog križa Ogulin. U stalnom smo kontaktu sa ravnateljicom Crvenog križa, te nas ravnateljica izvješćuje o svojim aktivnostima koje se provode na terenu iz kojih proizlazi da su sva ruralna područja pokrivena kako sa opskrbom hrane tako i sa ostalim potrepštinama.
Pozivam vas, ako imate saznanja o pojedinačnim i specifičnim slučajevima da obavijestite ili Stožer civilne zaštite ili Crveni križ Ogulin kako bi smo mogli poduzeti mjere potrebne za rješavanje specifičnih problema.

Pozivam vas, također, da ne potičete nikakvo samoorganiziranje, a sve u svrhu što kvalitetnije provedbe odluka nacionalnog stožera te sprečavanja kako kažete zloglasnog korona virusa.

S poštovanjem,
Gradonačelnik
Dalibor Domitrović”

Propusnice za poljoprivrednike

Evo jedne vijesti koja će vjerujemo biti od koristi poljoprivrednicima. Naime, Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s Nacionalnim stožerom počelo je izdavati propusnice poljoprivrednicima. Stav je da se poljoprivredna proizvodnja mora, bez obzira na pojavu pandemije korona virusa, i dalje odvijati. Tako poljoprivrednim proizvođačima koji imaju poljoprivredne površine, objekte za poljoprivrednu proizvodnju, preradu i skladištenje propusnice izdaju službenici Uprave za stručnu podršku razvoja poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede, s ciljem smanjenja nepotrebnog putovanja do stožera te izlaganja nepotrebnim socijalnim kontaktima.

Propusnice će se izdati:
– posjednicima domaćih životinja koje su smještene u izdvojenim objektima izvan mjesta prebivališta posjednika, kako bi se omogućio dolazak na farmu;
– proizvođačima poljoprivrednih proizvoda, kako bi na otvorenom i u zaštićenom prostoru proveli potrebne agrotehničke mjere na svim proizvodnim površinama;
– pčelarima, kako bi se omogućilo kretanje do košnica jer postoji opasnost da će bez nadzora i pomoći pčelara u vrijeme intenzivnog razvoja pčelinjih zajednica doći do uginuća velikog broja zajednica;
– kako bi se proizvedene količine poljoprivrednih proizvoda mogle dostaviti do krajnjih potrošača (uključujući mljekomate, otkupne centre i slično) – zbog zatvaranja tržnica neophodno je reorganizirati rad i omogućiti plasman domaće proizvodnje na način da domaća proizvedena roba ne propadne;
– kako bi se omogućila nužna putovanja radi nabavke svih vrsta repromaterijala (sjeme, gnojiva, sredstva za zaštitu bilja, goriva, maziva, rezervni dijelovi, alati, strojevi,… ), bez čega neće biti proizvodnje ove sezone.

Zahtjevi će se zaprimati putem telefona, e-maila ili web forme www.savjetodavna.hr/propusnice. Propusnice će se moći dobiti elektronskim putem (putem elektronske pošte te aplikacija Viber i WhatsApp) ili preuzeti u područnom uredu Ministarstva poljoprivrede.

U Karlovačkoj županiji za izdavanje ove vrste propusnica možete se obratiti djelatniku Ministarstva poljoprivrede na brojeve telefona 047/600-731, 091/4882-758 ili putem e-mail adrese [email protected] .

U nedjelju pogledajte online predstavu (G)ubitak

U nedjelju, s početkom u 20 sati, će se održati prva online premijera predstave (Gu)bitak u izvedbi ogulinske Dramske skupine Ex voto. Organizator ovog online događanja je ogulinsko Pučko otvoreno učilište, a sve ćete moći pratiti na službenom Youtubekanalu Pučkog otvorenog učilišta  .

Ovom predstavom Pučko otvoreno učilište započinje provedbu čitavog niza online aktivnosti, o čemu smo vas ranije izvjestili u našem programu, ali to nije sve. Ogulinsko pučko učilište online predstavom daje svoj doprinos u obilježavanju Svjetskog dana kazališta, koji se inače obilježava 27. ožujka.

Podsjećamo, kako bi umanjili socijalnu isključenost no i nastavili s obrazovnim i kulturnim programima Pučko otvoreno učilište Ogulin za vrijeme trajanja mjera prevencije širenja koronavirusa provest će niz online aktivnosti koje će uključivati sadržaje kako slijedi:

1. Obrazovanje ponedjeljkom
2. Kino klub Ogulin utorkom
3. EDO Eko kutak srijedom
4. Glazbeni kutak četvrtkom
5. Spikeraj petkom
6. Plesna škola subotom
7. Kazalište nedjeljom

Sve sadržaje pripremat će stručni suradnici POU Ogulin. Sadržaji će se najavljivati i objavljivati u događaju te na službenim stranicama organizatora, stručnih suradnika i lokalnih medija.

Za početak, dakle, pogledajmo dakle u nedjelju prvu online predstavu ogulinskog EX Vota (G)ubitak.

 

U nedjelju počinje ljetno računanje vremena

Zadnju nedjelju u ožujku, u Hrvatskoj počinje ljetno računanje vremena, odnosno izgubit ćemo jedan sat. U nedjelju, 29.3. u 2 sata ujutro, svi ćemo pomaknuti kazaljku na 3 ujutro.

Ne zaboravite pomaknuti kazaljke jer u nedjelju spavamo jedan sat kraće, ali zbog toga dobivamo ‘duži’ dan.

Podsjećamo, do pomicanja sata i uvođenja ljetnog računanja vremena došlo je zbog potrebe da se smanji trošak električne energije.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment