Vijesti 26.09.2019.

No comments

Županovi rasporedi

U srijedu je portal Index hr pisao kako su u osnovnim školama na području Karlovačke županije učenicima početkom ove školske godine dijeljeni rasporedi sati sa porukama župana Karlovačke županije Damira Jelića.
S obzirom da se, moguće, radi o uvlačenju djece, učenika osnovnih škola,  u politički marketing, te akcijama koje ne spadaju u obrazovni proces, a i nemaju odobrenje roditelja, Novinare Ogportala zanimalo je mišljenje nadležnih institucija, točnije, Ministarstva znanosti i obrazovanja, ali i Ureda pravobraniteljice za djecu.
Upite su poslali i u ogulinske osnovne škole, a dio odgovora primili su u srijedu.
Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja kratko su odgovorili: “U svezi Vašeg upita, kako bismo imali potpunu informaciju, kontaktirali smo Karlovačku županiju.”
Vrlo opširan odgovor dobili su iz Ureda pravobraniteljice za djecu u kojem se među ostalim navodi:
“Za raspored sati možemo reći da pripada školi. Koliko smo informirani, na njemu nema stranačkih oznaka niti teksta koji promiče određenu stranku. Ipak, iako podjela rasporeda sati s potpisom župana u redovitom okolnostima ne bi nužno bilo političko iskorištavanje, ako nema oznake stranke, ipak bi takve aktivnosti trebalo izbjegavati u predizborno i vrijeme intenzivnih političkih aktivnosti.
Tada djecu ne treba uključivati niti opterećivati sadržajima i djelovanjima usmjerenima na izbore kako bi mogla, u suglasju sa svojim participativnim pravima, sama stvarati uvide u društvene odnose i donositi svoje odluke o budućem društvenom djelovanju.
Pravobraniteljica za djecu nema ovlast sankcioniranja niti nadzora nad političarima, čelnicima institucija ili tijela. Ako se radi o školi, inspekcijski nadzor u školskoj ustanovi obavlja prosvjetna inspekcija u skladu s posebnim zakonom. Međutim, pravobraniteljica za djecu kontinuirano upozorava i apelira da se djeca ne koriste u predizborne svrhe. Interesi djece trebaju biti zastupljeni kroz stranačke programe, a jedinice lokalne samouprave stalno trebaju unaprjeđivati brigu o djeci i podizati standard u svim segmentima njihovog života.”
Novinare je nadalje zanimalo u kojim su školama u Ogulinu  učenicima dijeljeni rasporedi sati s potpisom i porukama župana Jelića, tko je dijelio te  rasporede, po čijem nalogu i u kojim razredima je to dijeljeno, tko je te materijale dostavio u školu i  misle li ravnatelji li da je dijeljenje takvih sadržaja suprotno odgojno obrazovnim normama i pravilima?
Ravnatelj Prve osnovne škole Ogulin Zvonko Ranogajec im je odgovorio:
“U našoj Školi su podijeljeni rasporedi sati za sve učenike naše škole, nakon što smo ih dobili od našeg Osnivača odnosno Županijskog odjela za prosvjetu Karlovačke županije. Rasporede sati su po nalogu ravnatelja podijelili razrednici svojim učenicima.
Vaše pitanje da li je dijeljenje “takvih sadržaja” suprotno odgojno obrazovnim normama i pravilima u potpunosti ne razumijem.
Raspored sati promovira aktivnosti u našoj Županiji koju treba obnoviti, čuvati, zaposliti, urediti i graditi, a sve kroz 407 Projekata od kojih su neki i u našem gradu. Pošto je naš Osnivač Karlovačka županija mislim da je logično, a i u duhu građanskog odgoja, da učenike upoznamo sa aktivnostima kojima se bavi jedinica regionalne samouprave kojoj mi pripadamo, a inače u kojoj je demokratski izabran župan Damir Jelić. Mi ne bismo imali ništa protiv da dobijemo raspored sati i od Grada Ogulina s potpisom našeg Gradonačelnika s aktivnostima koje se najprioritetnije u gradu Ogulinu. Učenicima su proteklih godina bili dijeljeni i rasporedi sati od raznih nakladnika s kojima smo surađivali te to ne smatramo nikakvom promidžbom već korisnom stvari za učenike.”
Još uvijek se čekaju odgovori iz ureda župana Damira Jelića i Osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić. (OGportal.com)

 

Održano savjetovanje

U srijedu je u konferencijskog dvorani Pučkog otvorenog učilišta održano jedno zanimljivo savjetovanje. Tema je bila kako ostvariti sufinanciranje za proizvodnju električne energije uz pomoć sunca.
Naime, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je Javni poziv za sufinanciranje fotonaponskih elektrana na obiteljskim kućama. Za proizvodnju električne energije uz pomoć sunca građanima je osigurano ukupno 20 milijuna kuna. Programom su obuhvaćeni sustavi priključeni na mrežu, ali i „off grid“ sustavi, a ovisno o lokaciji se za sustav i stručni nadzor može dobiti 40, 60 ili 80 posto sufinanciranja, odnosno maksimalno do 75.000 kuna.

Savjetovanje je održala naša Ogulinka Ines Ban Kolić, članica Udruge žena Ogulin, a građani su iz prve ruke imali priliku dobiti odgovore na pitanja koji je preduvjete nužno ispuniti za sufinanciranje, te kako i gdje se mogu podnesti zahtjevi. Okupljene građane je u ime Udruge žena Ogulin, na čiju inicijativu je ovo savjetovanje i održano, pozdravila tajnica Mihaela Stipetić.

 

Akcija ogulinskog HGSS-a

Još jednu potražnu akciju odradili su u srijedu ogulinski HGSS-ovci. Naime, počela je sezona branja gljiva, a, kako kažu gorski spašavatelji, a niti potražne akcije nisu tada rijetkost, jer dok berete gljive vrlo je lako izgubiti orijentaciju.

Tako je bilo u srijedu kada su ogulinski spašavatelji, putem Centra 112, zaprimili poziv trojice gljivara koji su zatražili pomoć, jer su se izgubili berući gljive u šumi u okolici Plaškog.

U razgovoru s gljivarima, spašavatelji su pokušali pobliže odrediti njihovu lokaciju, ali u tome su im najviše pomogli djelatnici Centra 112 koji su, putem signala mobitela, otkrili njihovu približnu lokaciju.

Loše vrijeme i kiša dodatno su otežavali ovu situaciju, ali članovi Stanice Ogulin su za nešto manje od dva sata, na sreću prije mraka, uspjeli pronaći nestale i prevesti ih do njihovog osobnog vozila, čime je ova akcija završena.

U akciji je sudjelovalo 11 članova ogulinskog HGSS-a s dva terenska vozila.

 

Berba gljiva

“Ako se odlučite u narednim danima otići u berbu gljiva vodite računa da ne idete sami, da netko zna kamo ste otišli i nemojte u zadnji čas promjeniti svoj plan, a da to ne kažete nikome. Također vodite računa da poznajete teren na koji idete, nemojte stalno gledati u tlo, orjentirajte se konstantno, imajte sa sobom pun mobitel, ali ne računajte da ćete uvijek imati GSM signala. Ako imate pametni telefon s kartama nemojte se potpuno osloniti na njega ili njegove karte, ali naučite kako ih koristiti, kako npr. javiti nekome koordinate vaše lokacije i nikako nemojte čekati da vam se isprazni baterija ili da padne noć da potražite pomoć, ni mi ne volimo noćne potražne akcije. Uvijek je pametno i spremiti na neki način koordinate lokacije s koje krećete, a da ne ponavljamo da se primjereno obujete i obučete, a ako planirate duže ostati u šumi ponesite i nešto za jesti i piti. I da, provjerite vremensku prognozu prije nego krenete u berbu, možda nećete trebati vode ali kabanica bi mogla dobro doći.

I da, nadamo se da znate kako se beru gljive i koje gljive treba brati, jer znate onu staru narodnu: “Postoje samo dvije vrste gljiva!”” – poručili su u svom stilu gorski spašavatelji.

 

Radionice pletenja

Iz Pučkog otvorenog učilišta Ogulin obavještavaju zainteresirane građane da su prijave za Radionicu pletenja, zbog ograničenog broja sudionika, završene. Svi budući polaznici, koji su od Pučkog učilišta dobili potvrdu za sudjelovanje, pozivaju se na prvu radionicu koja će se održati u četvrtak, 3. listopada, s početkom u 17 sati u učionici učilišta. Stručna suradnica i voditeljica radionica je modna dizajnerica Mihaela Marković. Inače, sudjelovanje na radionicama je besplatno, a program sufinanciraju Grad Ogulin i Ministarstvo kulture.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment