Vijesti 26.05.2020.

No comments

Za ponedjeljak sazvana 12. sjednica Gradskog vijeća

Za ponedjeljak, 1. lipnja, predsjednik Marinko Herman sazvao je 12. sjednicu Gradskog vijeća Grada Ogulina. Sjednica će ovaj put biti fizičkog karaktera, pa će se po ustaljenom običaju održati u  Velikoj dvorani Gradske knjižnice i čitaonice Ogulin. Pred gradskim vijećnicima je vrlo bogat Dnevni red kojeg čini čak 36 točaka. Na samom početku sjednice očekuje ih Aktualni sat, a neke od najvažnijih točaka su one vezane uz 1. ovogodišnji rebalans gradskog Proračuna. Gradonačelnik Dalibor Domitrović gradskim će vijećnicima podnjeti i izvješće o svom radu, i to za razdoblje srpanj – prosinac 2019. godine. Teško je ukratko pobrojati sve točke Dnevnog reda 12. sjednice koja je pred nama, a svi vi koji ste zainteresirani za rad Gradskog vijeća Grada Ogulina sjednicu ćete moći pratiti uživo u našem programu u ponedjeljak. Početak sjednice zakazan je za 9 sati.

Iza ogulinskog Stožera 18 je odrađenih sjednica

Naša današnja Tema dana donijela je kratak osvrt na rad ogulinskog Stožera civilne zaštite, a ugostili smo načelnicu Ivanu Salopek Šumonju. Stožer je tijekom protekla gotovo 3 mjeseca djelovao u proširenom sastavu, pa su tako, među ostalima, u radu sudjelovali načelnici Stožera susjednih nam Općina Saborsko, Plaški, Tounj i Josipdol. Po prvi puta u svojoj povijesti Stožer se susreo sa vrlo izazovnom i nepredvidivom situacijom – pandemijom koronavirusa, a odrađeno je ukupno 18 sjednica, od čega je 10 održano online.

Načelnica Salopek Šumonja je izrazila zadovoljstvo ostvarenom suradnjom sa načelnicima Stožera okolnih općina, ali i sa županijskim Stožerom civilne zaštite pod vodstvom načelnika Josipa Ribara.

Prokomentirala je prve dane rada ogulinskog Stožera, a posebno dane kada se pojavio prvi oboljeli na širem području našeg grada.

Ubrzo je uvedena i Odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka, a od načelnice smo doznali koliko je ukupno izdano propusnica na našem području.
Veliki obol u radu Stožera i nadzoru provedbe svih mjera i naputaka nacionalnog Stožera civilne zaštite dali su, prema njenim riječima, članovi lokalnih DVD-ova, ogulinske stanice HGSS-a, te policijski službenici i komunalni redari. Svima njima uputila je pohvale za odlično odrađen posao.
Riječi hvale uputila je i svim građanima koji su vrlo brzo shvatili ozbiljnost situacije, pridržavali se svih mjera i naputaka, a zahvaljujući takvom odgovornom ponašanju danas smo grad i županija bez oboljelih.

Od Ivane Salopek Šumonje doznajemo za kraj kako će ogulinski Stožer raditi u danima koji su pred nama.

 

Županijski HDZ otkrio svoje kandidate za Sabor

Tomo Medved, Nada Murganić, Marija Jelkovac, Damir Mandić, Marin Svetić, Darko Stanković, Stjepan Basar, Tomislav Lipošćak, Maja Grba Bujević, Karolina Šikljan, Saša Gale, Jadranka Golubić, Zlatko Grčić i Davor Grdošić – 14 je članova HDZ-a koje je Županijska organizacija stranke predložila središnjici za kandidate na predstojećim izborima za Sabor, piše danas KAportal.

Neće se svi na izbornoj listi i naći, broj je ograničen i tko će od njih u bitku za saborskog zastupnika iz VII. izborne jedinice, odlučit će stranačka tijela HDZ-a, no svi oni „zavrijedili su biti na listi”.
– Dobro poznaju sredine iz koje dolaze, sigurno će doprinjeti rezultatu na izborima, a onda i u Saboru ili na bilo kojoj drugoj dužnosti, kazala je v.d. predsjednice ŽO HDZ-a Nada Murganić, odgovarajući na novinarska pitanja na današnjoj pressici.

Podsjetila je da su unutarstranački izbori zaustavljeni zbog koronakrize, a i još će neko vrijeme pričekati jer sada su svi orjentirani na pobjedu HDZ-a na parlamentarnim izborima.
U nju uopće ne dvoji, očekuje da će na srpanjskim izborima biti uvjerljiva.

– Ova Vlada, odnosno, tim Andreja Plenkovića će sam donijeti pobjedu! HRT rejting, CRO barometar i drugi to pokazuju. Rejting samog HDZ-a je puno veći nego svih koalicijskih partnera Restart koalicije, a kako i na koji način će se kasnije koalirati, odnosno, dogovarati, sigurno će se voditi računa o onim ljudima koji nude projekte, žele dobro svojoj državi, koji će znati biti potpora Vladi, premijeru Andreju Plenkoviću s ciljem da se država transformira i reformira u suvremenu, gospodarski neovisnu i bogatu državu, izjavila je Murganić.

Stoga i Karlovčanima i stanovnicima Karlovačke županije poručuje da pitaju Bernardića i Komadinu – koji poslije podne stižu u Karlovac – što to SDP može ponuditi, a da je bolje i više nego što je radila Vlada Andreja Plenkovića.

A ta je Vlada, podsjetila je Murganić, u Karlovačkoj županiji pokrenula projekte vrijedne 2,5 milijarde kuna, među kojima i sustave obrane od poplave, u koronakrizi pokazala kako sačuvati živote građana, pomogla plaće 1,1 milijun ljudi, osigurala potpore gospodarstvu.

U samoj županiji, pak, trenutno se provode projekti vrijedni 7 milijardi kuna, financirani iz EU, državnih i sredstava gradova i općina pa je tako njih 395 u završnoj fazi, a 205 u provedbi.

– Gdje su Bernardić i Komadina bili kada je Vlada RH rješavala i ostale probleme, nagomilane od tranzicijskih vremena? Samo su se povremeno javljali s primjedbama i destrukcijama, nikad s kvalitetnim prijedlozima ili rješenjima! Ali, ne daj, Bože, podržali sve ono što je dobro i kvalitetno iako znaju da je to tako; ne mogu oni protiv svojih ega, poručila je Murganić. (KAportal)

 

Počinju upisi u Plesni studio POU Ogulin

Podsjećamo vas da Pučko otvoreno učilište Ogulin započinje s provođenjem novog programa, a ovaj put rad se o Plesnom studiju POU Ogulin. U Ogulinu unatrag nekoliko godina djeca, mladi i odrasli se nisu se mogli uključivati u kontinuirane plesne aktivnosti koje promiču djelovanje plesnih formi urbanog i suvremenog sadržaja.
Dijelom se to može pripisati činjenici da u razdoblju od 2007. do 2019. godine, zbog rekonstrukcije nije bilo moguće koristiti prostor plesne dvorane Pučkog učilišta. Uređenjem i puštanjem u uporabu navedenog prostora omogućeno je i pokretanje Plesnog studija POU Ogulin čijim će se formiranjem potaknuti djecu, mlade i odrasle na grupne plesne izvedbe, obučiti ih se osnovama plesnog izražavanja te osnovama plesnih koreografija sastavljene od urbanih i suvremenih elemenata plesa. Članovi plesnog studija će sudjelovati u izradi i kreiranju svake plesne predstave. Na taj način sudionici će dobiti priliku progovoriti kroz plesni izričaj i moći će se približiti ostalim skupinama na socijalno inovativan način. Članovi će naučiti i različite tehnike plesnih izvedbi te metodologiju rada sa skupinom što će povećati broj osoba koji će i sami moći voditi plesne probe određene skupine. Izvedbama plesnih predstava povećat će se broj kulturnih događaja u Ogulinu, a ovaj program temelj je i za buduće voditelje kreativnih plesnih aktivnosti.
Upisi u Plesni studio POU Ogulin traju do 12. lipnja, a vrše se putem poveznice koju možete pronaći na Facebook stranici Učilišta (https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfyM_xMmyQvzK0oSIFlb4dzEdnSC1usbzWT5HbryRF8IlsLHw/viewform?vc=0&c=0&w=1). Prijaviti se mogu sve osobe starije od 12 godina, a sudjelovanje je besplatno.
Svi prijavljeni, do 05. lipnja, za audiciju moraju pripremiti solo točku u trajanju od 90 sekundi po izboru. Audicija će se održati 06. lipnja, a početak rada Plesnog studija predviđen je za 13. lipanj. Stručni suradnici su educirani voditelji plesa Plesne škole Alegria.

 

I dalje smo COVID free županija

Današnje priopćenje županijskog Stožera civilne zaštite je vrlo kratko, a u njemu se, između ostalog, ističe da smo i dalje COVID FREE županija. To znači da i dalje nemamo novooboljelih osoba od koronavirusa, nema pacijanata na liječenju, a nema niti osoba koje se nalaze pod mjerama samoizolacije. U Karlovačkoj županiji jučer je na koronavirus testirano 40 osoba, a svi pristigli nalazi su negativni. Danas će biti testirano oko 35 osoba kroz DRIVE IN, a ukupno je do sada na području županije testirano 2606 osoba.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment