Vijesti 26.03.2020.

No comments

U Ogulinu evidentirana 2. oboljela osoba

Jutros je gradom odjeknula neslužbena informacija da je u Ogulinu zabilježen još jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, kao i da se ravnatelj ogulinske bolnice dr. Josip Zorko, te nekolicina njegovih kolega, nalazi u samoizolaciji.

Ove neslužbene informacije, neposredno prije početka podnevne tiskovne konferencije Stožera civilne zaštite Karlovačke županije, u našem programu potvrdio nam je sam ravnatelj ogulinske bolnice dr. Josip Zorko. Prema njegovim riječima, točno je da je još jedna osoba iz Ogulina pozitivna na koronavirus. Rekao je da se radi o časnoj sestri, pa je priliku iskoristio kako bi uputio apel svima onima koji su 15. ožujka bili na misi u ogulinskoj crkvi Sv. Križa da se jave telefonom svom liječniku opće medicine.

Ravnatelj ogulinske bolnice ujedno je potvrdio da se, uslijed ovog slučaja, i sam nalazi u samoizolaciji, epidemiološka služba provodi izvide nad još 15-ak djelatnika bolnice, ali nema nikakve bojazni za siguran i neometan rad ogulinske bolnice.
U vezi s novonastalom situacijom, iz Doma zdravlja Ogulin upućen je i apel građanima da prije dolaska u ordinaciju nazovu svoje izabrane liječnike opće medicine.

Slučaj novooboljele osobe u Ogulinu potvrđen je u podne i na tiskovnoj konferenciji županijskog Stožera civilne zaštite, pa je tako trenutno u našoj županiji ukupno 19 osoba koje su oboljele od koronavirusa.
Član Stožera civilne zaštite Karlovačke županije i ravnatelj OB Karlovac dr. Ervin Jančić rekao je, između ostalog, da su ukupno testirane 102 osobe. 9 pacijenta je hospitalizirano u OB Karlovac i oni se dobro osjećaju.

“Šestero ljudi je trenutno u strogoj samoizolaciji, četvero je otpušteno s bolničkog liječenja i moraju biti u strogoj  samoizolaciji dok se ne ponovi test, dok su tri osobe  u Zagrebu u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”. Iz samoizolacije je izašlo 250 osoba, većinom su bili pod administrativnim nadzorom i očekujemo još novih 12 testiranja tijekom današnjeg dana.” – dodao je dr. Jančić.
Dr. Jančić je poručio i da se oboljela osoba iz Ogulina za sada dobro osjeća, a ovisno o daljnjem razvoju kliničke slike tako će biti i zbrinuta.

Za kraj dodajmo i jednu dobru vijest. Naime, već vam je poznato od prije, da je prvi slučaj koronavirusa  u Karlovačkoj županiji zabilježen sredinom ožujka, a radilo se o muškoj osobi, koja je s djetetom došla na odjel pedijatrije ogulinskog Doma zdravlja.
Nakon toga, liječnica i medicinska sestra preventivno su bile u samoizolaciji. Prema riječima ravnateljice Doma zdravlja Ogulin Zlate Kurelac, danas će se obaviti testiranja, obje su dobro  i vjerojatno se sutra vraćaju na posao! Iako je postojala bojazan da su možda i one zaražene, na sreću, to se nije dogodilo.

 

Održana on line sjednica ogulinskog Stožera

Povodom ove novonastale situacije u Ogulinu, on line sjednicu održao je i ogulinski Stožer civilne zaštite. Sjednica je započela u 15 sati, a na samom početku gradonačelnik Domitrović izvjestio je članove da od županijskog Stožera covolne zaštite nisu stigli novi naputci.

Potom je riječ prepustio dr. Aleni Furić, pomoćnici ravnatelja ogulinske bolnice, koja je nazočne upoznala s kronologijom događaja vezanih uz drugooboljelu osobu koja je zatražila pomoć liječnika ogulinske bolnice.
Doktorica je rekla kako su mjere samoizolacije odrđene trenutno za 4 liječnika i 11 medicinskih sestrara, uglavnom sa ogulinskog hitnog prijema. Rekla je da će još nekoliko zaposlenika bolnice morati ići na testiranje, a radi se o osoblju koje je bilo u kontaktu sa novooboljelom osobom.

Izvršena je i dekontaminacija ogulinskog OHBP-a, nakon čega je od mjerodavnih službi stigla i dozvola za nastavak rada. Tijekom dana bilo je manjih poteškoća u radu OHBP-a, ali svi pacijenti su zbrinuti i stanje je normalizirano.

Drugooboljela pacijentica od koronavirusa je odvezena iza 14 sati u OB Karlovac. Dr. Furić je rekla da je u oglinskoj bolnici spremno oko 30 kreveta za prijem suspektnih osoba na koronavirus.

Ravnateljica ogulinskog Doma zdravlja Zlata Kurelac je poručila kako u ovoj ustanovi sve funkcionira prema planu i bez poteškoća.

Gradonačelnik Domitrović je rekao kako je Grad Ogulin uspio nabaviti nešto zaštitne opreme koja je podijeljena gradskim tvrtkama i ogulinskoj stanici HGSS-a.

Slijedeća sjednica ogulinskog Stožera civilne zaštite bit će sazvana kada se za to ukaže potreba.

 

 

Zavičajnom muzeju odobreno 100.000 kuna za obnovu konjušnice

Ministarstvo kulture RH odobrilo je, kako doznajemo, 100.000,00 kuna ogulinskom Zavičajnom muzeju. Naime, i naš Zavičajni muzej javio se na Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2020. godinu, kojeg je raspisalo Ministarstvo kulture RH za programe zaštite na nepokretnim kulturnim dobrima. Ukupno je zaprimljeno 1005 programa, među kojima se našao i program uređenja zgrade konjušnice u Starom gradu Ogulinu ogulinskog muzeja.

Temeljem projektne dokumentacije, ukupan trošak projekta iznosi 2.277.118,75 kn, što uključuje potpunu obnovu zgrade te prenamjenu za muzejske potrebe. Tako je u prizemlju zgrade planirano uređenje muzejske kafeterije, prihvatnog info prostora i sanitarija, a na katu uredi muzejskih djelatnika i preparatorska radionica.

Ministarstvo kulture RH nedavno je objavilo rezultate Poziva kojim je ovom projektu dodijelilo iznos od 100.000,00 kn. Uz već osiguranih 250.000,00 kn iz gradskog Proračuna, ovih je dana planirano definiranje prve faze radova temeljem osiguranih sredstava, no obzirom na cjelokupnu situaciju sa koronavirusom program će, nažalost, privremeno morati mirovati.

Ipak, uz optimizam i nadu da će se uskoro sve vratiti u normalu, poduzeti su prvi koraci vezani uz realizaciju projekta, a to je predaja zahtjeva za ishođenje građevinske dozvole.

Ogulinski DSS uputio novi prijedlog gradonačelniku i Civilnoj zaštiti

Predsjednik ogulinskog DSS-a i gradski vijećnik Siniša Ljubojević uputio nam je, na našu redakcijsku e-mail adresu, još jedan prijedlog upućen ogulinskom gradonačelniku Daliboru Domitroviću i Civilnoj zaštiti.

Tekst prijedloga prenosimo u cijelosti:

“Upućujemo gradonačelniku Ogulina i Civilnoj zaštiti prijedlog organiziranja pokretne trgovine koja će ponuditi namirnice u selima i prigradskim naseljima.

Starije i slabije pokretno stanovništvo naših sela oko Ogulina u velikom je strahu od kontakta radi mogućnosti zaraze Korona virusom. Civilna zaštita i Grad Ogulin mogu naći rješenje, izdati potrebne propusnice za jednu ili više pokretnih trgovina koje će u pratnji CZ i potrebnih službi i ralice, u skladu sa higijenskim propisima obići sela i prigradska naselja. Time bi olakšali nabavku svih potrepština svima koji ne mogu ili imaju strah od dolaska u Ogulin i trgovačke centre.
U ovakvim trenucima moramo dati svoj maksimum i biti na usluzi svim građanima.

Na ovakav način osim šta bi opskrbili ruralno stanovništvo potrebnim namirnicama u teže prometovnim okolnostima zbog snijega, smanjili bi i kretanje stanovnika unutar granica grada Ogulina, a time i smanjili mogućnost širenja zloglasnog virusa koji je potvrđen i u Ogulinu.

U ime DSS-a,
Predsjednik DSS-a Ogulina i gradski vijećnik Siniša Ljubojević”

Ogulince jutros uznemirio zvuk sirene

Građane je rano ujutro uznemirio zvuk sirene koja se nije gasila više od 3 minute. Dogodilo se to nešto iza 5 sati ujutro, a tragom dojava došli smo do zaključka da se sirena vjerovatno oglasila na željeznici.
Kako bi doznali šo se ovog jutra dogodilo i što je prekinulo san naših slušatelja, kontaktirali smo najprije Prometni ured HŽ-a Ogulin, a potom i šefa stanice u Ogulinu, Vedranka Brozovića.

Prema njegovim riječima, nema potrebe za uznemiravanjem jer je došlo do kvara na sirenskom sustavu na jednoj od lokomotiva. Zvuk sirene odjekivao je sve dok jedan od zaposlenika nije otklonio taj kvar.

Sva sreća da se radilo tek o običnom kvaru, jer je zvuk sirene građane podsjetio na davne ratne dane, ali i pretrašio u ovim, za sve nas, izvanrednim okolnostima borbe protiv koronavirusa.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment