Vijesti 25.11.2019.

No comments

Žene protiv nasilja nad ženama

Ogulinska ženska Inicijativa za borbu protiv nasilja danas je, postavljanjem prigodne instalacije na Trgu Petra Stipetića, obilježila Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Mnogi sugrađani ostali su zatečeni kada su na Trgu naišli na niz posloženih ženskih cipela crvene boje i ponekog kofera iz kojih ispadaju stvari.
U ime Inicijative, značenje ove instalacije pojasnila nam je Astra Malbaša, predsjednica Udruge žena Ogulin.
Na ovaj način ogulinska Inicijativa za borbu protiv nasilja željela je skrenuti pozornost sugrađana na problematiku nasilja nad ženama koja je u znatnoj mjeri pristna u našem društvu.
Prema statistikama svaka treća žena zlostavljana je u bračnoj zajednici. U Hrvatskoj godišnje 22-45 žena ubijeno je od ruke sadašnjeg ili bivšeg partnera, a u posljednjih 16 godina u Hrvatskoj su tako ubijene 34 žene. Na jedno prijavljeno silovanje dolazi 15-20 neprijavljenih zbog straha ili srama žrtve, a više od 90 % obiteljskog i seksualnog nasilja počinjeno je nad ženama.

Za četvrtak pripremaju još jedno događanje.
Ogulinska ženska Inicijativa za borbu protiv nasilja nastala je ujedinjenjem Ženske udruge Katarine Josipdol, Udruge žena Ogulin, Ženske akcije Saborsko, Zajednice žena HDZ-a “Katarina Zrinski” Ogulin i Foruma žena SDP-a Ogulin.

 

 

Dovršeni radovi u Naselju Ive Marinkovića

U petak su, iscrtavanjem horizontalne signalizacije, dovršeni radovi uređenja dijela prometnih površina u naselju Vijenac Ive Marinkovića.
U ovoj fazi radova cilj je bio riješiti problem s površinskom odvodnjom, zbog kojeg je voda prilikom padalina ulazila u podrume obližnjih zgrada.
Kako doznajemo, za iduću godinu planirani su opsežniji radovi na uređenju centralnog dijela naselja, asfaltiranje kolnika i parkirališnih površina, postavljanje opločnika i rubnjaka pješačkih staza, postavljanje dječjeg igrališta, te hortikulturalno uređenje zelenih površina.

 

 

Prosvjedovali i ogulinski nastavnici

U organizaciji sindikata osnovnih i srednjih škola na zagrebačkom Trgu bana Jelačića održan je prosvjed  “Hrvatska mora bolje!”. U Zagreb se iz svih krajeva Hrvatske slilo oko 20.000 ljudi, dok je dobar dio prosvjetara štrajk nastavilo u svojim školama. Iz Karlovačke županije na prosvjed je ovog jutra krenulo 13 autobusa prosvjetara, a među njima su bili i brojni nastavnici ogulinskih škola. Podršku su im pružili i brojni sindikati, udruge civilnog društva, te osobe iz javnog života.

Iz Vlade su pozvali predstavnike sindikata obrazovanja na sastanak u 16 sati s predstojnikom Ureda premijera Zvonkom Frkom Petešićem. Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak proučila je na Facebooku da je cilj riješiti krizu, kako bi se učenici i učitelji vratili motivirani u učionice i nastavili sukreirati  reformu.

Sindikalist Branimir Mihalinec je, pak, jutros kazao da nastava, ukoliko bi se danas u nekoj varijanti postigao dogovor, neće početi prije četvrtka, jer treba provesti izjašnjavanje o prijedlogu Vlade, odnosno referendum među članstvom o tome hoće li ili neće prihvatiti ono što im Vlada predloži.

 

 

 

U Drežnici komemorirane žrtve NOB-a

U organizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista Ogulin proteklog vikenda održana je komemoracija za žrtve Narodno oslobodilačke borbe Drežnice u drugom svjetskom ratu. Polaganje vijenaca i parastos žrtvama su održani kod spomenika NOB-u u centru Drežnice i na Spomen Kosturnici iznad sela Tomići.
Komemoraciji su prisustvovali antifašisti iz Istre, Opatije, Rijeke, Karlovačke županije i grada Ogulina, načelnik općine Plaški Pero Damjanović i zamjenik gradonačelnika grada Ogulina Daniel Vukelja.

 

U nedjelju 3. Jagor

Ovogodišnji  Ogulinski dječji festival Jagor održat će se kao uvodni događaj ovogodišnjeg adventa u Ogulinu. Jagor je projekt Udruge Oda prijateljstvu koji je 2017. godine ova udruga pokrenula po uzoru na mnoge dječje festivale kojima se promoviraju dječji glazbeni talenti.


Na trećem izdanju festivala nastupit će 16 mladih glazbenih nada osnovnih škola iz Ogulina, Josipdola i Plaškog u dvije kategorije, kategoriju učenika nižih i kategorija učenika viših razreda osnovnih škola, a koje već duže vrijeme sa svojim mentoricama i mentorima uvježbavaju nastupe. Natjecatelje će i ove godine pratiti Jagor band.
Treći Ogulinski dječki festival Jagor održat će se u nedjelju s početkom u 19:30 sati u Školskoj sportskoj dvorani, kod OŠ Ivane Brlić – Mažuranić.
Ali to nije sve – JAGOR znači i Ja volim Ogulin! Naime, posebno dizajnirane majice za ovu prigodu moći ćete kupiti po cijeni od 50 kuna u srijedu, od 9:00 sati, na Trgu Petra Stipetića.
Iznimno bitno je naglasiti da ovaj festival ima humanitarni karakter, kao i sve druge akcije Udruge. Sav prihod od prodanih ulaznica namijenjen je za liječenje djevojke Martine (17). Ulaznice za JAGOR ćete moći, od 28. studenog, kupiti i u Pučkom otvorenom učilištu Ogulin, u vremenu od 7:00 do 15:00 sati, te na ulazu na dan održavanja festivala.

 

 

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment