Vijesti 25.10.2019.

No comments

Kineska delegacija posjetila Ogulin

Gradonačelnik Dalibor Domitrović i njegov zamjenik Daniel Vukelja jutros su upriličili prijam za kinesku delegaciju. Radi se o delegaciji gospodarstvenika koja je zaineterisrana za ulaganja u Hrvatskoj, a prema svemu sudeći interes su iskazali i za naš grad. Kako doznajemo kineski gosti dolaze iz sektora duhanske industrije. Trenutno istražuju tržište za njihove proizvode, a iskazali su interes za moguću izgradnju pogona za preradu duhana ili distributivni centar u Poduzetničkoj zoni Ogulin.

Gradonačelnik Domitrović upoznao ih je s razvojnim i gospodarskim potencijalima našeg grada, a ovom prigodom razmjenjeni su prigodni pokloni. Prijamu su nazočili i zaposlenici gradske uprave.

 

Obilježen Dan općine Plaški

Općina Plaški danas je proslavila Dan Općine. Svečani program održan je u nazočnosti brojnih gostiju i uzvanika, među kojima je bilo i izaslanstvo Grada Ogulina. Sve je započelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pred spomenikom Vladimiru Nazoru, spomenikom dr. Franji Tuđmanu, te kod spomenika žrtvama fašizma. Potom je upriličeno liturgijsko slavlje u hramu Vavedenja Presvete Bogorodice, nakon čega je služena misa u crkvi Svete Ane. Središnja svečanost, točnije svečana sjednica Općinskog vijeća je održana u Domu kulture u Plaškom.
Prigodnu čestitku svim mještanima Plaškog uputio je načelnik Općine Pero Damjanović.

 

 

Hoće li se slijedeći tjedan nadoknađivati nastava?

U Hrvatskoj i dalje traje štrajk u osnovnim i srednjim školama, a neki od ravnatelja već sada razmišljaju kako nadoknaditi dane tijekom kojih nije održavana nastava.

Tako je jučer na Facebook stranici Prve osnovne škole Ogulin objavljena slijedeća obavijest:
“Danas je za škole na području grada Ogulina donesena odluka o nadoknadi dva nastavna dana. Nadoknade će se održati 30. i 31. listopada, i to na sljedeći način:
– u srijedu, 30. listopada, održavat će se nastava prema rasporedu od utorka
– u četvrtak, 31. listopada, održavat će se nastava prema rasporedu od četvrtka
Nastave u petak, 1. studenog, neće biti zbog blagdana Svih svetih.”

Gotovo identična ovbavijest jutros je objavljena i na Facebook stranici OŠ Ivane Brlić – Mažuranić. U njoj stoji:
“Na području grada Ogulina donesena je odluka o nadoknadi dva nastavna dana. Nadoknade će se održati 30. i 31. listopada prema redovitom rasporedu. U petak, 1. 11. 2019., neće biti nastave zbog blagdana Svih svetih.”

Namjere i donesene odluke ravnatelja ogulinskih osnovnih škola, za naše slušatelje, pojašnjava ravnatelj Prve osnovne škole Ogulin, Zvonko Ranogajec.

Kada i kako će se nastava nadoknađivati doznat ćemo u danima pred nama, a sve obavijesti i dalje pratite putem mrežnih stranica škola, ali i u našem programu.

Reagirale inspekcije!

Prije par dana izvjestili smo vas da je OGportal objavio članak pod naslovom “Rasol, fekalije i uginule ribe plivaju kraj “ogulinskog mora”.

Pitanja o tome poslali su na nekoliko adresa, a prvi odgovor primili su od vodopravne inspekcije Državnog inspektorata, koja kaže da do sada nije zaprimila prijavu koja se odnosi na odvodnju otpadnih voda u Salopek Selu.
“Na sve navedeno odgovoriti ćemo Vas nakon što se provede inspekcijski nadzor. Vodopravna inspekcija državnog inspektorata inspekcijski nadzor će obaviti u najkraćem mogućem roku”- ističe se u njihovom odgovoru, koji je stigao vrlo brzo.

Dežurni inspektor zaštite okoliša navodi:
“Problematika vezana za ispuštanje fekalija u nadležnosti je vodnog redarstva javnog isporučitelja vodnih usluga, kako je propisano odredbama članka 81. Zakona o vodnim uslugama (“Narodne novine”, br. 66/19).
Slijedom navedenog upućujemo Vas da se za prijavu navedenih nepravilnosti obratite nadležnom komunalnom i vodnom redarstvu Vaše općine.”

Iz Karlovca, od voditeljice ispostave Hrvatskih voda Biljane Željeznjak, između ostalog doznaju:
“Nismo upoznati sa ovim događanjima. U međuvremenu nas je kontaktirala i vodopravna inspekcija, koja je nadležna za onečišćenja vodotoka te zatražila obilazak lokacije iz Vašeg upita. Vodočuvar je upućen na obilazak predmetne lokacije.”

Odgovor iz Udruge proizvođača kiselog zelja o zbrinjavanju rasola, koje su pitali na koji način proizvođači kiselog zelja vrše zbrinjavanje rasola i rade li to svi na ispravan način, poslao im je predsjednik Marinko Sabljak, koji među ostalim navodi da se do prošle godine pouzdano znalo da je najveći prerađivač kiselog zelja ispuštao rasol u odvodni kanal. Po njegovim saznanjima, to više ne radi, jer se svakodnevno može vidjeti njegov traktor sa cisternom kako odvozi rasol iz pogona, što prije nije bio slučaj. Ostali prerađivači također imaju cisterne i odvoze rasol iz svojih sabirnih jama i zbrinjavaju ga na oraničnim površinama kako je to i predviđeno “Studijom o zbrinjavanju rasola”. Da li najveći prerađivač ponekad prekrši pravilo i pusti dio rasola u odvodni kanal ne zna. Ostali prerađivači to ne rade…
“Po slici u članku bi se dalo zaključiti da su ipak radi o fekalijama. Uglavnom, znam da prerađivači odvoze rasol u polje, a da li netko ispušta fekalije nisam siguran”- zaključuje Marinko Sabljak.

Još se čeka odgovor iz ogulinskog Vodovoda i kanalizacije, a kako navode dobit će ga nakon što se direktor vrati sa službenog puta.

Stigli rezultati arheološkog istraživanja

U Zavičajnom muzeju Ogulin primili su  preliminarne crteže tlocrtne situacije s arheološkog istraživanja temelja broda crkve Sv. Bernardina u Starom gradu Ogulinu.

Vršiteljica dužnosti ravnateljice Ane Krznarić kaže kako je istraživanjem utvrđeno da je brod crkve u stvarnosti bio nešto veći od postojećih nacrta. Na tlocrtnim crtežima su vidljivi sačuvani dijelovi zidova koji smjerom i širinom temeljnih stopa variraju, a označena su i zidna ojačanja s unutarnje strane koja su pomaknuta, odnosno imaju nagib prema unutrašnjosti crkve.

Otkriveni temelji u daljnjem će se planu prezentirati u sklopu popločavanja kolnog ulaza u Stari grad Ogulin, a ideja je da se različitim tipom opločenja ili načinom slaganja prezentiraju gabariti broda crkve Sv. Bernardina koja je u svijesti Ogulinaca zabilježena kao kapelica, jer je samo svetište ostalo očuvano do danas.

Dan je dobrovoljnih davatelja krvi

Hrvatski Crveni križ utemeljitelj je dobrovoljnog davanja krvi u Republici Hrvatskoj. Prva akcija dobrovoljnog davanja krvi organizirana je 25. listopada 1953. godine u Sisku, te se ovaj datum ujedno obilježava kao Dan dobrovoljnih davatelja krvi u Republici Hrvatskoj. Od ovog datuma Hrvatski Crveni križ organizira i provodi akcije darivanja krvi prema načelima dobrovoljnosti, anonimnosti, solidarnosti i besplatnosti.

Ogulinski davatelji tim će se povodom okupiti večeras u 18 sati u prostorijama Doma željezničara u Procama.

Svim davateljima od srca čestitamo njihov dan!

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment