Vijesti 25.09.2020.

No comments

Obilazak radova na retenciji

Kao što smo vas već izvjestili, u Karlovcu je, u uredu župana, održan sastanak u vezi gradnje Retencije, kojem je nazočio i ogulinski gradonačelnik Dalibor Domitrović.

Kako doznajemo, u četvrtak su gradonačelnik Domitrović i njegovi zamjenici Ivana Salopek Šumonja i Daniel Vukelja, obišli gradilište kako bi se upoznali sa stanjem radova. S njima je bio i Zdravko Salopek, voditelj Odsjeka za razvoj, imovinsko pravne poslove i javnu nabavu.
Prema našim informacijama, nužno je izmještanje magistralnog vodovoda, što je trenutno usko grlo projekta. Naime, postojeći vodovod prolazi područjem, na kome se gradi tijelo brane buduće Retencije Ogulin.

 

 

U Karlovačkoj županiji danas 14 novozaraženih

Od ukupno 100 pristiglih nalaza, od kojih je 9 iz Ogulina, u posljednja 24 sata u Karlovačkoj županiji imamo 14 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Kako se navodi u izvješću Stožera civilne zaštite Karlovačke županije, oboljelo je 7 muškaraca i 7 žena. Devet osoba je iz Karlovca, dvije osobe iz Duge Rese, dvije iz Netretića i jedna iz Ozlja. Devet osoba nalazi se na bolničkom liječenju, od čega je jedna osoba težeg zdravstvenog stanja. U samoizolaciji se nalazi 521 osoba.
Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji od koronavirusa oboljelo 319 osoba.

 

279 mališana je lani pohađalo ogulinski vrtić

Ogulinski Dječji vrtić “Bistrac” prostire se na oko 1250 m2 u dvije zgrade, u kojima je organiziran rad sa 8 odgojnih skupina. Posljednjeg dana prošle godine u vrtiću je bilo 35 uposlenih radnika, a mjesečna neto plaća po uposlenom iznosila je 5.505,42 kune – imali smo to priliku čuti, između ostalog, tijekom posljednje redovite sjednice ogulinskog Gradskog vijeća, kada je ravnateljica Ivanka Turković podnjela izvješće o radu ustanove za 2019. godinu. Najniža neto plaća po uposlenom iznosila je 3.000,00, dok je ona najviša iznosila 8.010,84 kune.

Roditelji su mjesečno za programe u vrtiću izdvajali po 600 kuna, odnosno 40% od ekonomske cijene vrtića. Tijekom prošle godine u vrtiću su mališani pohađali slijedeće programe: primarni redovni te jaslički program, program predškole te igraonicu općeg tipa. 31. prosinca prošle godine vrtić je pohađalo ukupno 279 mališana, a sa njima je, kada se radi o stručnom kadru, radilo 19 odgojitelja i 1 logoped.

Ravnateljica ogulinskog vrtića je u izvješću, između ostalog, navela da je lani bio povećan interes za smještaj djece u vrtić, što je rezultiralo nedostatkom smještajnih kapaciteta, a mi se nadamo da će dovršetak izgradnje novog dječjeg vrtića na Sv. Petru taj problem napokon riješiti. Naglasila je i da povećan broj djece sa teškoćama u razvoju zahtjeva i stručni tim koji bi stručno i profesionalno pružao pomoć u radu sa tom djecom.

Tijekom prošle godine u vrtiću je, prema njenim navodima, zamjećen izražen nedostatak odgojitelja predškolske djece, uslijed čega se pristupilo češćem raspisivanju natječaja.

 

Svjetski dan turizma i u Ivaninoj kući bajke

Iako vremenska prognoza za vikend nije obećavajuća za izlete, u nedjelju se obilježava Svjetski dan turizma, a u obilježavanje se uključuje i Ivanina kuća bajke.
Tim povodom, uz kupljene ulaznice za samostalno razgledavanje izložbe, posjetiteljima daruju obilazak uz stručno pripovjedno vodstvo. Obilazak uz stručno vodstvo započinje u 10:00 sati, a zbog epidemioloških mjera i ograničenog broja sudionika potrebna je prethodna prijava na e-mail adresu [email protected].
“Veselimo se dolasku svih turista na izletu u našem kraju, ali i naših domaćih posjetitelja!” – poručuju iz Ivanine kuće bajke.

 

Pred nama je 14. Tjedan cjeloživotnog učenja

Pučko otvoreno učilište Ogulin se i ove godine, svojim aktivnostima, uključilo u obilježavanje Tjedna cjeloživotnog učenja. Radi se o nacionalnoj obrazovnoj kampanji, čiji je cilj podizanje svijesti o važnosti učenja i obrazovanja. Kampanja će trajati od 28. rujna do 2. listopada, a tim povodom će se putem ZOOM platforme održati predstavljanje programa obrazovanja odraslih Pučkog otvorenog učilišta Ogulin.

U sklopu kampanje, 1. listopada će u Pučkom učilištu započeti i provođenje Radionice tradicijski vez u suvremenom ruhu. Početak radionice je zakazan za 18 sati, a radionicu će održati članice KUD-a „Sveti Juraj“ Zagorje Ogulinsko, sekcija rukotvorine. Sudjelovanje je besplatno za sve polaznike. Broj sudionika ograničen je na 10, a prijave se zaprimaju do 30. rujna. Program Tradicijski vez u suvremenom ruhu radionica je održivog vezenja kojom se želi povećati socijalna uključivost korisnika kao i povećanje i razvijanje radnih kompetencija.

Poveznice i lozinke za pristup online predavanju, kao i online prijavnicu za radionicu možete pronaći na Facebook stranici ogulinskog Učilišta. Zbog iznimne važnosti poštivanja epidemioloških mjera, svi programi u sklopu 14. Tjedna cjeloživotnog učenja odvijat će se u skladu s izrečenim epidemiološkim mjerama u cilju prevencije širenja koronavirusa.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment