Vijesti 24.06.2020.

No comments

Pobjedu je odnijela „Cvjetna košarica“

Unatoč tromjesečnoj stanci, uzrokovanoj epidemijom koronavirusa, projekt „Recikliraj za bolje sutra“ polako ulazi u završnu fazu. Podsjećamo, radi se o projektu izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom, kojeg zajedničkim snagama provode Grad Ogulin i Općina Plaški. Projekt je u 85%-nom iznosu sufinanciran sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda.

U sklopu projekta, između ostalog, organizirano je i provedeno 70 radionica za djecu u vrtićima, osnovnim i srednjim školama na području grada Ogulina te općine Plaški. U suradnji s osnovnim školama, na području grada Ogulina i općine Plaški, organizirano je i provedeno natjecanje u izradi predmeta od otpadnog materijala.

Danas je, u prostorijama Velike dvorane Grada Ogulina, upriličena podjela zahvalnica za sudjelovanje u projektu „Recikliraj za bolje sutra“. Okupljene je uvodno pozdravila Anamarija Garašić Severinac iz udruge Turbina promjena, koja je provodila spomenute radionice, a potom se voditelj projekta Igor Trbović ukratko osvrnuo na dosad odrađene projektne aktivnosti. Zamjenica gradonačelnika Ivana Salopek Šumonja uručila je zahvalnice za sudjelovanje u projektu predstavnicima osnovnih i srednjih škola grada Ogulina, dok će ogulinskom vrtiću i školi u Plaškom one biti dostavljene poštom.

Ovom prigodom nagrađen je i pobjednički rad, u sklopu natjecanja izrade kreativnih predmeta od otpada. Zahvaljujući online glasanju, na održanom natjecanju pobijedio je rad učenika 2a razreda i polaznika kreativne radionice Osnovne škole „Ivane Brlić – Mažuranić“, pod nazivom „Cvjetna košarica“. Rad je izrađen pod mentorstvom učiteljice Alemke Lovnički i voditeljice radionica Danice Blašković, a izrađen je od rabljenih najlonskih čarapa i žice. Pobjednici su nagrađeni spremnicima za odvojeno prikupljanje otpada te komposterom zapremine 320 litara, pa će i dalje u praksi moći učiti o održivom gospodarenju otpadom. Inače, preostale pristigle radove na ovaj natječaj možete pronaći i pogledati na Facebook stranici projekta “Recikliraj za bolje sutra”.

Dodajmo ovome da će se večeras u sklopu ovog projekta, s početkom u 18 sati, održati i 3. centralna javna tribina na temu “Odvojeno prikupljanje komunalnog otpada”. Predavači će biti Marko Košak iz ‘’Zelene akcije’’ i Sanja Tomić, direktorica SKG d.o.o., a tribina će se održati u prostorima ogulinske Gradske knjižnice i čitaonice. Predviđeno trajanje tribine je sat vremena, uz ostavljanje prostora za upite i kraću diskusiju na temu. Ulaz je slobodan i svi ste dobrodošli.

 

Iznajmljivači pokazali popriličan interes za predstavljanje

Jučer je u konferencijskoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Ogulin upriličeno predstavljanje smjernica koje se prvenstveno odnose na zakonske i formalne uvjete za osnivanje Udruge privatnih iznajmljivača za područje grada Ogulina, mogućnosti zajedničkog nastupanja u rješavanju zajedničkih interesa te mogućnosti natječajnih poziva u okviru djelovanja udruge.

Predstavljanje je održano na inicijativu građana iznajmljivača s područja Grada Ogulina, a održale su ga Djelatnica Turističkog ureda grada Ogulina Aleksandra Kolić Puškarić i ravnateljica Pučkog učilišta Blanka Poljak Franjković.

Aleksandra Kolić Puškarić je iznajmljivače upoznala sa sektorskim promjenama koje se odnose na trenutne okolnosti uzrokovane epidemijom koronavirusa, a govorila je i o svim promjenama koje su važne za pružatelje usluga smještaja na našem području. Između ostalog, napomenula je da u našem gradu tijekom ljeta neće biti organizirana veća okupljanja, a pažnja će biti usmjerena na promidžbu prirodnih ljepota i gastronomske ponude našeg kraja. Tijekom srpnja i kolovoza subotom će u prijepodnevnim satima biti uvedeno i besplatno turističko vođenje Ogulinom za zainteresirane posjetitelje. Na taj način obogatit će se turistička ponuda.

Blanka Poljak Franjković iznajmljivače, koji su pokazali popriličan interes za sinoćnje predstavljanje, je upoznala s pravno-formalnom procedurom koju je nužno udovoljiti kako bi se mogla osnovati udruga civilnog društva.

Inače, ovo predstavljanje održano je u sklopu novog programa Pučkog otvorenog učilišta Ogulin pod nazivom OCD Inkubator.

 

Ivanjski krijes sinoć zapaljen u Desmericama

Kod crkve Sv. Ivana u Desmericama sinoć je održano tradicionalno paljenje Ivanjskog krijesa.
Već po običaju, okupio se velik broj posjetitelja, među kojima su bili i predstavnici Grada Ogulina, gradonačelnik Dalibor Domitrović i njegova zamjenica Ivana Salopek Šumonja. Domaćin im je bio predsjednik Mjesnog odbora Desmerice Zlatko Francetić. Služena je sveta misa, nakon čega se pristupilo paljenju krijesa. Ove godine krijes su zajedno upalili gradonačelnik Dalibor Domitrović, župnici Josip Štefančić i Ivica Miloš, te fra Petar Grubišić.

 

Ogulinske mažoretkinje polučile odlične rezultate na online Mažoret turniru

Ogulinske mažoretkinje proteklog su vikenda, točnije u subotu, 20. lipnja, sudjelovale na online Mažoret turniru , kojeg je organizirao Mažoret savez Hrvatske. Turnir je održan putem Zoom aplikacije.
Snimke zadanih koreografija naše mažoretkinje su dobile još u punom jeku epidemije koronavirusa, a to vrijeme su iskoristile za vježbanje i treniranje te pripremu koreografije, a sve pod voditeljskom palicom trenerica Marije Ceranić, Laure Vučić i Helene Cindrić.

Na turniru su se predstavile u kategorijama dječjeg sastava i kadetkinja, a polučile su sljedeće rezultate:
– dječji sastav – solo: Una Šikonja i Lorena Moguš osvojile su drugo mjesto.
– kadetski sastav – solo: Josipa Vukelja treće mjesto, Lana Matović, Marinela Vučić, Lana Puškarić, Petra Salopek, Sara Ferić, Jagoda Radočaj i Marija Badanjak drugo mjesto, a Marina Blašković i Marta Turudić prvo mjesto.
Formacija kadeta osvojila je treće mjesto u sastavu: Iris Ferić, Nora Rendulić, Katja Blažina, Magdalena Badanjak i Lucija Salopek.

Čestitamo svim našim mažoretkinjama i trenericama na osvojenim medaljama, koje će stići poštom i koje će svečano biti uručene na posljednjem treningu ove sezone.

 

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment