Vijesti 24.04. 2020.

No comments

Čišćenje Đulinog ponora

Gradonačelnik Dalibor Domitrović, u pratnji svojih suradnika, obišao je Izviđački park u središtu Ogulina. Da vas podsjetimo, u ogulinskom Parku izviđača, u sklopu provedbe projekta Susret s rijekom, traje izgradnja interpretacijskog centra na otvorenom, Đulin vrt. Vrijednost radova iznosi 1,3 milijuna kuna, a njima je obuhvaćena zamjena postojeće ograde, uređenje šetnice, postavljanje dviju sjenica i labirinta, izgradnja amfiteatra, te opremanje parka multimedijalnim interpretativno-edukativnim sadržajima. Nositelj projekta Susret s rijekom je Karlovačka županija, a partneri zaduženi za operativnu provedbu su gradovi Karlovac, Ozalj, Ogulin, Turističke zajednice gradova Ogulina i Ozlja te Javna ustanova Razvojna agencija

Prilikom obilaska radova gradonačelnik se susreo i sa članovima Hrvatske gorske službe spašavanja i djelatnicima Hrvatskih voda, koji rade na čišćenju Đulinog ponora i dijela oko vidikovca.

 

Na Županijskoj skupštini jednoglasno do mjere pomoći djeci obitelji koje su pogođene koronakrizom

U Karlovcu je danas održana sjednica Županijske skupštine Karlovačke županije, i to ponovno elektroničkim putem. Županijski vijećnici podržali su predloženu Odluku o dodjeli novčane potpore obiteljima s djecom čiji su roditelji zaposleni kod poslodavca koji je korisnik mjera potpore za očuvanje radnih mjesta ili su nezaposleni zbog epidemije uzrokovane virusom COVID-19. Radi se o jučer predstavljenoj mjeri da se svojevrsnim županijskim dječjim doplatkom pomogne obiteljima kojima se prihod smanjio zbog koronavirusa ili koji su u krizi ostali bez posla.

Tako će se od idućeg mjeseca dodjeljivati potpore u visini od 200, 250 i 300 kuna po djetetu, ovisno o visini primanja po članu obitelji, a cenzusi su određeni na 1.000, 1.500 i 2.000 kuna. Prijave se mogu podnositi od idućeg mjeseca, do 25. u mjesecu, a dokaz o smanjenju prihoda su platne liste iz veljače i siječnja kad je gospodarska situacija bila stabilna. Za ovu namjenu izdvojeno je četiri milijuna kuna, osiguranih preraspodjelom sredstava i uštedama na plaćama zaposlenih u Županiji.

Većinom glasova usvojen je i rebalans ovogodišnjeg županijskog proračuna. U ovom drugom rebalansu proračun je smanjen, a razlog je smanjenje prihoda s osnova poreza za 11,8 milijuna kuna kao i smanjenje prihoda s osnova pomoći i prihoda od posebne namjene u iznosu od 1,4 milijun kuna, tako da sveukupno smanjenje proračuna iznosi 13,2 milijuna kuna.

Proračun sad iznosi 980 milijuna kuna, od kojih je oko 209 milijuna sredstava Županije, a ostatak je novac proračunskih korisnika.

Tijekom sjednice raspravljalo se, i u konačnici glasalo, o smanjenju plaća zaposlenih u županiji i to od 5 do 14%. Županija nastoji uštedjeti novac i smanjivanjem sredstava namijenjenih za rad političkih stranaka i to za 100.000 kuna. Uštede su također ostvarene i smanjenjem sredstava namijenjenih za rad vijeća nacionalnih manjina.

 

Nema novooboljelih u županiji

Karlovačka županija i danas je bez novooboljelih od koronavirusa. Vijest je to koja budi optimizam, a izrečena je na današnjoj tiskovnoj konferenciji županijskog Stožera civilne zaštite u Karlovcu. Načelnica Stožera Vesna Hajsan Dolinar, pritom je istakla: “Da nije bilo prekida od neki dan već bismo bili 12 dana bez zaraženih, ali i ovo budi optimizam. Ni danas nema pozitivnih i to je najvažnije.”

Policijski službenici jučer su odradili 125 provjera mjera samoizolacije, a pohvalna je činjenica da, u protekla 24 sata, nisu zabilježena kršenja mjera samoizolacije niti onih koje se odnose na propusnice.

Na tiskovnoj konferenciji svoju borbu sa koronom podijelio je jedan od ozdravljenih u našoj županiji. Radi se o karlovačkom poduzetniku Nikoli Sumini, 75-godišnjaku, koji je više od 30 dana vodio bitku sa koronavirusom. Riječi pune hvale uputio je zdravstvenim djelatnicima koji su mu pomogli na tom putu.
“U početku sam mislio da se radi o običnoj gripi. Dolazak u bolnicu bio je šok za mene i moju obitelj, ali sve sam lakše prebrodio zahvaljujući medicinskom osoblju. Sada sam negativan.” – rekao je prepričavajući svoje iskustvo u brobi sa zarazom. Kaže i da se sada izvrsno osjeća, te da se pokušava život što prije vratiti u normalu. Inače, gospodinu Sumini je od koronavirusa oboljela i supruga. Napomenuo je da je i dalje voljan pomoći u borbi protiv ovog virusa na bilo koji način, a sve građane pozvao je da ovu bolest shvate ozbiljno i poštuju preporuke stručnjaka. Zaključno je poručio: “Ostanite doma!”.

Unaprjeđuje se sustav gospodarenja otpadom

Iz ogulinskog SKG-a stigla nam je obavijest putem koje obaviještavaju građane – korisnike usluge selektivnog prikupljanja otpada da su njihovi djelatnici uklonili zelene otoke (za skupljanje papira, plastike, stakla), i to na lokacijama Mjesnih odbora Lomost, Desmerice, Proce, Prapuće – Zagrad, Sv. Petar – Puškarići, Turkovići, Hreljin Ogulinski, Vitunj i Salopek selo.
Povlačenje iz upotrebe zelenih otoka nastavak je unapređivanja sustava gospodarenja otpadom.

Naime, početkom 2020.g. tvrtka SKG d.o.o. Ogulin uspostavila je sustav odvajanja i skupljanja otpada na kućnom pragu. Time je prestala potreba za zelenim otocima, koji će biti izmješteni u ruralne dijelove Grada Ogulina.

Ukoliko postoji potreba građana za odvojenim prikupljanjem otpada koji se ne preuzima na kućnom pragu (staklo, metal, tekstil, elektronički otpad) isto se može odložiti u komunalnom dvorištu u Ogulinu, na adresi Mala cesta 6, te u mobilnom reciklažnom dvorištu.

Za nedjelju Pučko priprema novu online premijeru

U nedjelju, s početkom u 20 sati, očekuje vas nova online video premijera koju za vas priprema Pučko otvoreno učilište Ogulin. Ovaj put imate priliku pogledati Zulejku koju su izveli sudionici projekta OG glas MUK – Glas mladih Ogulina u umjetnosti i kulturi. Specifična je to vrsta predstave u kojoj su, kroz poeziju i pripovijedanje, glumci otputovali u vrijeme Zulejke i njene nesretne ljubavi. Ambijent Parka Izviđača i ljetna večer poslužili su kao izvrsna kulisa za ovu predstavu.

Predstava je nastala u suradnji sa stručnim suradnicama Dubravkom Crnojević-Carić koja je zadužena za režiju i dramatizaciju te Jadrankom Hlupić Dujmušić koja je zadužena za scenografiju i kostimografiju. Online video premijeru možete pogledati putem službenog Youtube kanala Pučkog otvorenog učilišta Ogulin.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment