Vijesti 24.03.2020.

No comments

U županiji trenutno 16 oboljelih

Do održavanja podnevne tiskovne konferencije Stožera civilne zaštite Karlovačke županije, u našoj županiji došlo je do manjeg porasta broja oboljelih osoba od koronavirusa. Tako ih je sada 16, od čega ih je 10 smještno u OB Karlovac, 2 su na liječenju u Zagrebu, dok se 4 osobe liječe u vlastitim domovima – izvjestila je uvodno dr. Biserka Hranilović iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo.
Napomenula je da je zabilježeno i 126 kontakata oboljelih, a od tog broja 101 osoba se nalazi u samoizolaciji. Čekaju se i razultati 3 nalaza koji su upućeni na analizu. Što se tiče dobi oboljelih ona se kreće od 37 do 82 godine starosti, dok je ukupna prosječna dob 58 godina.

Dr. Hranilović poručila je kako je jako važno pružiti istinite i točne informacije o kontaktima oboljelih, jer je jedino tako moguće spriječiti transmisiju bolesti. Pozvala je još jednom građane na suzdržavanje od društvenih kontakata, te napomenula da daljnji razvoj epidemiološke situacije ovisi upravo o nama i našoj odgovornosti.

Zamjenik načelnika županijskog Stožera Goran Franković, u nastavku on line tiskovne konferencije, pozvao je sve da ne zloupotrebljavaju propusnice. Apel je uputio i poslodavcima i građanima da dnevne migracije pokušaju svesti na što je moguće manju mjeru. Rekao je i da se radi na uspostavi sustava elektronskog izdavanja propusnica s ciljem minimiziranja kontakata među ljudima.

Policija provodi kontrolu svih odluka o pridržavanju mjera, a načelnik PU karlovačke Darko Bratić je rekao da se uglavnom odluke poštuju. Policija nadzor kretanja provodi na 12 točaka u Karlovačkoj županiji. Policijski službenici vršili su kontrolu i među vikendašima koji su pristigli nakon potresa u Zagrebu. Izvršili su provjere u 80 objekata, u kojima je bilo 46 građana – vikendaša i niti kod jednog nije utvrđena mjera kršenja samoizolacije.
Načelnik PU karlovačke Bratić rekao je da je do sada evidentirano i 38 kršenja mjera samoizolacije, a na području Karlovačke županije oko 900 osoba obuhvaćeno je tim mjerama.

 

U zadnja 24 sata ogulinski Stožer dva puta zasjedao

Stožer civilne zaštite Ogulina održao je u ponedjeljak navečer još jednu sjednicu, u proširenom sastavu, kako bi potvrdio i razjasnio nove mjere i odluke Stožera civilne zaštite Hrvatske.

Gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović istaknuo je zadovoljstvo ponašanjem naših sugrađana koji su odgovorni i poštuju upute koje do njih dolaze zahvaljujući sredstvima javnog priopćavanja. Posljedica odgovornog ponašanja jest i činjenica da, po riječima ravnatelja Opće bolnice i bolnice branitelja Domovinskog rata dr. Josipa Zorka, u bolnici nema zaraženih “koronavirusom” niti suspektnih.

Tijekom jučerašnjeg dana s odjela za produljeno liječenje otpušteni su pacijenti kako bi se taj odjel osposobio za eventualni prihvat zaraženih.

Načelnik policijske postaje Ogulin Goran Vukelja izvijestio je članove stožera kako broj osoba u samoizolaciji nije porastao, a tijekom nedjelje zabilježen je određeni broj ljudi koji su uslijed potresa u Zagrebu stigli na naše područje. Policija ih je popisala i dala im preporuku da se vrate u mjesta svojih prebivališta.

Najviše zanimanja izazvala je tema “propusnice”. Stožer civilne zaštite jasno je propisao tko, kada i pod kojim uvjetom, može putovati izvan mjesta svojeg prebivališta. Dozvoljena su kretanja građana unutar istog grada/općine, ukoliko nema propisanih mjera administrativnog nadzora (samoizolacija). Osobe kojima je propisana samoizolacija i dalje nemaju pravo napuštati mjesto, odnosno, prostor samoizolacije.

Za putovanje između gradova i općina trebat će vam propusnica. Ovisno o svrsi putovanja, različita je i nadležna osoba za njeno izdavanje. U svrhu prometa i kretanje, nužno za opskrbu navedenih područja, dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za: pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, zaštitarske službe, izvješćivanje javnosti, putovanja na posao i s posla, ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće,te za žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19,propusnice izdaje poslodavac.

Za osobe kojima je potrebna hitna medicinska skrb, propusnice izdaje obiteljski liječnik. U svrhu pružanja skrbi djeci, ili starijim osobama, ili u svrhu kupnje hrane i osnovnih potrepština, propusnicu izdaje Stožer CZ grada, ili općine u kojoj prebiva osoba kojoj je propusnica potrebna.

Na sjednici Stožera, po preporuci zdravstvenih članova, istaknuta je važnost higijene, te potreba skidanja odjeće i obuće ispred stambenog prostora, kako bi se maksimalno spriječila kontaminacija.

Odlučeno je i da članovi Stožera civilne zaštite Ogulin od utorka prelaze na online sjednice kako bi se prevenirala pojava i širenje “koronavirusa” među samim članovima.

Inače, danas tijekom prijepodneva održana je još jedna sjednica ogulinskog Stožera, a ostat će zapamćena po tome što je prva koja je održana na daljinu, putem Interneta. Radilo se o probnoj sjednici tijekom koje je, između ostalog, poručeno da nema nikakvih promjena po pitanju epidemiološke situacije na našem području, a to znači da i dalje nema oboljelih od koronavirusa.

Svaka slijedeća sjednica ogulinskog Stožera bit će održavana na daljinu.

 

 

Propusnice samo u opravdanim i nužnim slučajevima

Kao što smo vas već izvjestili, Stožer civilne zaštite RH donio je Odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalog boravka u Republici Hrvatskoj, a policija će nadzirati njeno provođenje.

Odluka je donesena kako bi se dnevne migracije svele na najmanju mjeru, a time utjecalo na smanjenje mogućnosti širenja zaraze, uz stvaranje mogućnosti da sve službe i djelatnosti nužne za pravilno i normalno funkcioniranje života nastave svoj rad.

O ovoj temi razgovarali smo u našem programu sa načelnicom Stožera civilne zaštite grada Ogulina Ivanom Salopek Šumonjom.

Od načelnice smo imali priliku ponovno čuti da je, ovisno o svrsi putovanja, različita i nadležna osoba za izdavanje propusnice. Ivana Salopek Šumonja nam je ponudila precizno pojašnjenje.

Podsjećamo, osobe koje na posao odlaze van mjesta svog prebivališta propusnice moraju dobiti od svojih poslodavaca.

Tijekom prijepodneva u gradskoj upravi izdano je oko 50 propusnica. Važno je napomenuti da Ogulinci po propusnice ne trebaju dolaziti osobno u gradsku upravu.

Ponovit ćemo još jednom brojeve telefona ogulinskog Stožera civilne zaštite putem kojih možete zatražiti propusnice. Oni glase 522-612, te 098/167-8385.

Mještanima općina Saborsko, Plaški i Tounj propusnice izdaju Stožeri njihovih općina, a kontaktirati ih možete putem telefona ili e-maila.
Stanovnici s područja općine Tounj mogu se tako obratiti Nikolini Matešić Katić na broj 098/ 997-0924, te e-mail adresu: [email protected] .

Propusnice mještani Saborskog mogu zatražiti pozivom na broj načelnika općinskog Stožera Zvonka Kovačića, a on glasi 099/494-8257 ili na broj njegovog zamjenika Jure Vukovića 099/733-1564.

Mještani Plaškog mogu se obratiti načelniku Stožera općine Plaški Ivanu Šegi na brojeve telefona 047/573-122 ili 099/703-8174.

Bjelin d.o.o. do ponedjeljka obustavio rad

S ciljem sprječavanja zaraze koronavirusom, u ponedjeljak je i tvrtka Bjelin u Ogulinu zatvorila svoja vrata. Iako je krajem proteklog tjedna, gostujući u programu Hrvatskog radija, direktor Stjepan Vojinić rekao da Bjelin i dalje nastavlja s radom, praćenjem razvoja sitaucije jučer je ipak donesena drugačija odluka.

Prilikom donošenja odluke o početku rada direktor kaže da će se voditi naputcima i preporukama Stožera civilne zaštite RH, a sve će ovisiti i o rasploživosti sirovine i materijala neophodnih za neometan rad tvrtke.

Sudeći prema riječima direktora Bjelina, radnici se ne moraju brinuti za svoja radna mjesta.

Upisi prvašića odgođeni do svibnja

Obzirom na aktualnu situaciju, upisi budućih prvašića u Karlovačkoj županiji su odgođeni do početka svibnja, a novi raspored za sve što je potrebno za upis mališana u škole će tek biti utvrđen.

Naime, Karlovačka županija izvijestila je da se od ovog tjedna obustavljaju sve aktivnosti vezane uz upis djece u prvi razred osnovne škole.

Tako osnovne škole i zdravstvene ustanove do 4. svibnja ove godine neće provoditi postupak utvrđivanja psihofizičkoga stanja djece radi upisa u prvi razred osnovne škole. U dogovoru sa školama i Službom za školsku medicinu bit će utvrđen novi raspored za provedbu postupaka utvrđivanja psihofizičkog stanja djece za upis u prvi razred osnovne škole. Roditelji će o svemu biti pravovremeno obaviješteni, a na stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja mogu naći sve važne obavijesti.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment