Vijesti 24.01.2020.

No comments

Održana prezentacija projekta RAISE Youth

Danas je u velikoj dvorani Gradske vijećnice održana prezentacija jedinstvenog projekta pod nazivom RAISE Youth. Projekt je to koji se, među ostalim, fokusira na zapošljavanje nezaposlenih mladih ljudi, u dobi od 20 do 30 godina starosti, u ruralnim područjima Like. Na taj način naglasak je stavljen i na revitalizaciju Like kao područja s ogromnim potencijalom za gospodarski, društveni i ekološki razvoj. Projekt i njegove ciljeve nazočnima je prezentirala predsjednica Inicijative za održivi rast iz Zgreba Mary Ann Rukavina Cipetić.

Nositelj ovog trogodišnjeg programa je upravo GTF – Inicijativa za održivi rast iz Zgreba, a financiran je, iznosom od 3,1 milijuna eura, iz Fonda Europskoga gospodarskog prostora te Norveškog fonda za regionalnu suradnju. Partneri na projektu su Grad Gospić, te još 4 organizacije iz Španjolske, Rumunjske i Bugarske. Projekt će trajati do 31. prosinca 2021. godine.

Prezentaciji zapošljavanja mladih su, osim zamjenice gradonačelnika Ivane Salopek Šumonje, nazočili i djelatnici gradske uprave, pojedini direktori i ravnatelji gradskih tvrtki i ustanova, te dobar broj predsjednika Mjesnih odbora Grada Ogulina.

Prezentacija je održana s ciljem stvaranja kontakata s mladim nezaposlenim ljudima našeg kraja, a upravo u tom segmentu su važni predsjednici ogulinskih Mjesnih odbora koji najboje poznaju ljude na svom području. Želja nositelja projekta je upoznati se s njima i upoznati ih sa postojećim, ali i novim prilikama za (samo)zapošljavanje u njihovim sredinama na održiv i inovativan način, koristeći lokalne resurse i poštujući potrebe lokalne zajednice.

Vodstvo Grada Ogulina prepoznalo je ovaj projekt kao razvojni potencijal i novu priliku za mlade nezaposlene Ogulince, pruživši mu punu podršku.

 

 

 

 

U Zavičajnom muzeju slušali o “Zanimanjima 21. stoljeća”

U Zavičajnom muzeju tijekom dana provodi se čitav niza radionica pod nazivom „Zanimanja 21. stoljeća“. Radionice je, među ostalima, organizirao Prirodoslovno matematički fakultet iz Zagreba, na čelu s dr. Daliborom Paarom, uz podršku Grada Ogulina i Zavičajnog muzeja. Radionice su bile namjenjene djeci iz ogulinskih škola i vrtića te njihovim učiteljima i odgajateljima.
Osim pružanja zanimljivih i inspirativnih sadržaja, cilj ovog događaja, koji je dio šire obrazovne ideje da su djeca „Istraživači 21. stoljeća“, je da se u Ogulinu demonstriraju mogućnosti suvremenog europskog obrazovanja.
U prostorijama Zavičajnog muzeja, između ostalog, izložen je bio i Teslin transformator, plazma kugle te ostala čudesa moderne tehnologije. Bio je to vjerujemo, djeci i maldima, zanimljiv spoj prošlosti i tradicijskih zanimanja sa onima današnjice.

 

Krešmir Macan u ponedjeljak gostuje u Ogulinu

Laž izgovorena tisuću puta postaje istina? Kako prepoznati lažnu vijest? Odgovore na ova pitanja možete dobiti od Krešimira Macana u ponedjeljak, od 18 sati, u konferencijskoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Ogulin.

Iako smo mišljenja da ga ne treba posebno predstavljati, podsjetit ćemo vas da se radi o uglednom hrvatskom PR stručnjaku za odnose s medijima i stručnjaku za političke komunikacije. Javnosti je također poznat i pod pseudonimom Bijesprvi. Pod tim pseudonimom je objavljivao poznate YouTube video uratke kojim je tadašnje političare na groteskan način približavao javnosti i tako izjave pojedinih političara činio komičnima. Osnivač je i generalni direktor agencije Manjgura za odnose s javnošću.

Edukacija Fake News će se održati u sklopu provedbe projekta OG glas MUK – Glas mladih Ogulina u umjetnosti i kulturi, a provodi ga, podsjećamo, Pučko otvoreno učilište Ogulin i namijenjen je mladima od 15 do 25 godina. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a ulaz na ovu edukaciju je slobodan.

 

Pučko učilište osniva Plesni studio

Pučko otvoreno učilište Ogulin započinje s provođenjem novog programa Plesni studio POU Ogulin.

Naime, u Ogulinu unatrag nekoliko godina djeca, mladi i odrasli se nisu se mogli uključivati u kontinuirane plesne aktivnosti koje promiču djelovanje plesnih formi urbanog i suvremenog sadržaja. Dijelom i zbog činjenice da u periodu od 2007. do 2019. godine zbog rekonstrukcije nije bilo moguće koristiti prostor plesne dvorane POU Ogulin. Uređenjem i puštanjem u uporabu navedenog prostora POU Ogulin, omogućeno je i pokretanje Plesnog studija ove gradske ustanove čijim će se formiranjem potaknuti djecu, mlade i odrasle na grupne plesne izvedbe, obučiti ih se osnovama plesnog izražavanja te osnovama plesnih koreografija sastavljene od urbanih i suvremenih elemenata plesa.

Članovi plesnog studija će sudjelovati u izradi i kreiranju svake plesne predstave. Na taj način sudionici će dobiti priliku progovoriti kroz plesni izričaj i moći će se približiti ostalim skupinama na socijalno inovativan način. Članovi će naučiti različite tehnike plesnih izvedbi te metodologiju rada sa skupinom što će povećati broj osoba koje će i sami moći voditi plesne probe određene skupine. Izvedbama plesnih predstava povećat će se i broj kulturnih događaja u Ogulinu.

Ovaj program temelj je za buduće voditelje kreativnih plesnih aktivnosti, a ciljevi koje se njegovom provedbom želi postići su:
– formirati plesni studio plesa
– napisati i uvježbati autorske plesne predstave suvremenog i urbanog stila,
– održati izvedbe plesnih predstava
– dizajnirati, tiskati i distribuirati promotivne materijale o plesnim predstavama,
– osposobiti najmanje 2 sudionika za Voditelja/icu plesnih tehnika.

Upisi u Plesni studio POU Ogulin traju do 15.3.2020. godine a vrše se putem poveznice koju možete pronaći na Facebook stranici Pučkog učilišta.

Prijaviti se mogu sve osobe starije od 12 godina, a sudjelovanje je besplatno.

Svim prijavljenim 16. ožujka će putem elektronske pošte biti dostavljena koreografija od 90 sekundi koju će morati pripremiti za audiciju + solo točka od 90 sekundi po izboru. Audicija će se održati 28. ožujka, a početak rada Plesnog studija planiran je za 4. travanj. Stručni suradnici su educirani voditelji plesa Plesne škole Alegria.

U nedjelju proglašenje najboljih u sportu u 2019.g.

Na prigodnoj svečanosti, u nedjelju, 26. siječnja, će u Školskoj sportskoj dvorani, u središtu grada, biti proglašeni najbolji u sportu Grada Ogulina u 2019. godini.

Podsjećamo, izbor najboljih u sportu Grada Ogulina započeo je još 1981. godine i od tada se kontinuirano provodi. Izbor su izvršile članice Sportske zajednice Grada Ogulina, njih 47, živući dobitnici Nagrda za životno djelo u sportu našeg grada, ukupno njih 17, 7 članova Izvršnog odbora SZGO, te 3 predstavnika medija.

Glasovanje je okončano u utorak, 21. siječnja, a, kao i uvijek do sada, birali su se najbolji sportaš i sportašica, najbolja muška i ženska momčad, najbolji trener i sportski djelatnik, najbolji mladi sportaš i sportašica, ali i pojedinac koji će se okititi nagradom za životno djelo u sportu Grada Ogulina.

Popis nominiranih za najbolje u sportu u protekloj godini je poduži, a tko će ove nedjelje slaviti imat ćete priliku poslušati uživo u programu Radio Ogulina. Svečanost proglašenja počinje u 11 sati, a dobrodošli su svi sportaši, sportski djetanici i ljubitelji sporta.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment