Vijesti 23.12.2019.

No comments

Pobjeda Zorana Milanovića u 1. krugu predsjedničkih izbora

Hrvatski birači rekli su svoje na izborima za predsjednika Republike na novi petogodišnji mandat na Pantovčaku. Građani su mogli birati među 11 kandidata, a na prvi krug predsjedničkih izbora izašlo je ukupno 51,18% upisanih birača. Najviše glasova dobio je Zoran Milanović 29,55%, a s njim u drugi krug izbora ide aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je osvojila 26,65% glasova birača.

Prema podatcima Državnog izbornog povjerenstva, u Ogulinu je obrađeno 100% biračkih mjesta. Na 22 biračka mjesta glasalo je 6.088 birača, od ukupno 11.069 građana s pravnom glasa. Aktualna predsjednica osvojila je 35,78% glasova, Zoran Milanović 31,69%, dok se na 3. mjestu našao Miroslav Škoro sa 20,47%. Nevažećih blistića bilo je 1,10%.

Drugi krug izbora za predsjednika Republike Hrvatske održat će se 5. siječnja.

 

Počela izgradnja reciklažnog dvorišta

Nakon što je okončan postupak javne nabave za izgradnju reciklažnog dvorišta i odabrana tvrtka HIS d.o.o. iz Donje Višnjice, prošli tjedan je izvođač uveden u posao te su započeli radovi.

Trenutno su u tijeku zemljani radovi, uklanjanje humusa i iskop, nakon čega slijedi priprema temeljnog tla i izrada drenažnog tamponskog sloja. Prema izjavama izvođača i nadzora ne očekuju se veće teškoće prilikom realizacije projekta što znači da će reciklažno dvorište biti dovršeno u ugovornom roku koji iznosi 120 dana.

Reciklažno dvorište se gradi na parceli uz pročistač otpadnih voda. Vrijednost projekta iznosi 1.943.726,65 kn + PDV, odnosno 2.429.658,31 kuna od čega je 70% sufinancirano iz EU fondova, a na natječaj se javilo osam tvrtki od kojih je odabrana gore spomenuta.

 

Šetnica prema Kleku radit će se europskim novcem

Članovi HPD-a Klek su krajem proteklog tjedna s Agencijom za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju potpisali Ugovor za “Uređenje planinarske šetnice Vučići – Klek” vrijedan 700.000,00 kuna. Uređenje šetnice će u 100%-tnom iznosu biti sufinancirano iz fondova Europske unije. Planina Klek, kolijevka Hrvatskog planinarstva i alpinizma, time će dobiti dodatne sadržaje te planinarima i posjetiteljima pružiti bogatiji doživljaj na planinarskoj stazi Vučići – Klek.
Idejno rješenje Planinarske šetnice Vučići – Klek izradila je tvrtka Kreativni krajobrazi iz Zagreba i arhitekt Hrvoje Marinović, a administrativnu prijavu projekta provela je DOTA, obrt za poslovno savjetovanje. Projektnu dokumentaciju i izradu aplikacije za prijavu projekta financirao je Grad Ogulin, a s idejnim rješenjem staze građani su se mogli upoznati tijekom javnog savjetovanja koje je provedeno od 1. do 28. veljače 2018. godine.
Idejno rješenje odnosi se na uređenje postojeće staze od Vučića do Kleka sa postavljanjem elemenata za sjedenje, informacijskih tabli, smjerokaza, ograda, pješačkih drvenih prijelaza te uređenja odmorišta i vidikovaca. Ovaj dio prirode već dugi niz godina predstavlja planinarsko-rekreacijsku atrakciju, te je time nezamjenjivo mjesto aktivnog odmora, šetnje, edukativnih izleta i sl. Obnova i uređenje planinarske šetnice Vučići-Klek pridonijet će očuvanju prirodnih, ekoloških i kulturnih sustava, edukaciji o održivom gospodarenju i zaštiti šuma, rekreaciji i odmoru planinara i rekreativaca, te samim tim obogatiti turističku ponudu Grada Ogulina.
Prijavitelj projekta je Hrvatsko planinarsko društvo Klek, a Grad Ogulin je partner na projektu. U ime HPD Klek ugovor je potpisao predsjednik Franjo Petrušić u pratnji Zdenka Trninića, tajnika HPD-a Klek i voditelja projekta ispred Grada Ogulina.

 

 

Upaljena posljednja adventska svijeća

Kiša je pokvarila jučerašnji Bajkoviti adventski sajam u Parku kralja Tomislava, pa je došlo manje posjetitelja nego inače u nedjeljno predvečerje. Sinoć, nakon svete mise upaljena je i posljednja, četvrta adventska svijeća, uz nastup učenika Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić i prigodnu molitvu kapelana Josipa Tomljanovića. Bajkoviti advent u Ogulinu nastavlja se večeras, od 18:00 sati, kad je na rasporedu Adventski kalendar priča u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ogulin.

Inače, protekli vikend donio nam je u sklopu Bajkovitog adventa u Ogulinu niz sadržaja. U petak su mališani ponovno dobili priliku družiti se sa Djedom Božićnjakom u njegovom Domu u Pučkom otvorenom učilištu.

Iste večeri je, u punoj konferencijskoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta, održan koncert Puhačkog orkestra DVD-a Ogulin pod nazivom “Darujmo ljubav”. Podršku im je pružio i  Djed Božićnjak, koji je nazočnima dijelio slatkiše. Nastupili su pod vodstvom dirigenta Ivana Mastena. Orkestar je i ovom prigodom potvrdio da je neizostavni dio glazbenog i kulturnog identiteta Grada Ogulina.

Subotnji program ponudio nam je Božićni koncert članova vokalnog ansambla KUD-a Klek. Koncert je održan u župnoj crkvi Sv. Križa. Ansambl je nastupio pod vodstvom Joška Ćalete, a još jednom su svi članovi zaslužili pljesak i pokazali svoje umijeće.

 

Proslavimo Badnjak zajedno

Sutra će u Parku kralja Tomislava biti posebno svečano. Slavit ćemo Badnjak, a prigodan program u sklopu Bajkovitog adventa u Ogulinu nudi nam čitav niz sadržaja.
Program počinje u 9 sati, a pola sata kasnije posjetit će nas i razveseliti Moto Mrazovi u svom tradicionalnom Božićnom defileu. Vjerujemo da će im se i ovaj put najviše razveseliti najmlađi, a i Moto Mrazovi su uvijek spremni za djecu jer nikada ne stižu praznih ruku.
Program se nastavlja u 10 sati nastupom Klape Intriga. Grad Ogulin svim svojim građanima i posjetiteljima i ove godine poklanja besplatnu blagdansku marendu. Podjela porcija ribica počinje u također 10 sati.
Tijekom odvijanja programa, od 09 do 13 sati, posjetitelji će imati priliku izraditi sami svoj ukras za jelku, ispisati svoju želju, postaviti ukras na glavnu gradsku jelku ili ju ponijeti kući za ukras ili poklon nekom dragom.
Sutra će, zajedničkim snagama, na jelku u gradskom parku biti postavljeni i ukrasi koje su izradili učenici Prve osnovne škole. Najljepše želje najmlađih Ogulinaca dat će poseban štih gradskoj jelki, a i gradonačelnik Dalibor Domitrović će na jelku postaviti svoju blagdansku želju.
Sve ovo bit će začinjeno bogatom ugostiteljskom ponudom i Bajkovitim adventskim sajmom, pa ćete tako imati priliku kupiti i poklone za najdraže ukoliko to još niste učinili.
“Pridružite nam se u iščekivanju najveselijeg blagdana!” – poruka je djelatnica ogulinske Turističke zajednice.

Obavijest iz SKG-a

Iz Stambeno komunalnog gospodarstva Ogulin obavještavaju građane, korisnike usluga, da će se odvoz otpada umjesto na Božić, 25. prosinca, odvoziti u subotu, 28. prosinca.
Umjesto na blagdan Sv. Stjepana, 26. prosinca, otpad će se odvoziti sljedeći četvrtak, 2. siječnja, kada ćete moći ostaviti i jednu dodatnu vreću otpada.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment