Vijesti 23.10.2019.

No comments

Počela izgradnja tlačnog cjevovoda

Gradonačelnik Dalibor Domitrović u utorak je s direktorom Vodovoda i kanalizacije Bojanom Prebežićem i direktorom Poduzetničke zone Mladenom Stipetićem, obišao započete radove na izgradnji tlačnog kanalizacijskog cjevovoda u poduzetničkoj zoni. Prema riječima izvođača, radovi za sada napreduju prema planu i ne bi trebalo doći do produljenja roka za izvedbu,tako da bi cjevovod trebao biti u funkciji do kraja godine.
Projekt je pokrenut 2018. godine kada se krenulo s izradom tehničke dokumentacije. Građevinska dozvola je ishođena u lipnju ove godine, nakon čega je proveden postupak javne nabave za izvođača radova. Najpovoljniji ponuđač bila je tvrtka Energoprojekt 88 d.o.o. iz Zagreba, koja je na natječaju ponudila iznos 2.168.283,25 kuna bez PDV-a, odnosno 2.710.354,06 kuna s PDV-om, te je s njom tvrtka Vodovod i kanalizacija potpisala ugovor za izvedbu radova. Ugovorni rok za dovršetak radova je, kao što je već rečeno, kraj ove godine.
Radi se o izuzetno važnom projektu za investitore u poduzetničkoj zoni jer se njime rješava problem odvodnje otpadnih voda. Ovaj cjevovod, osim što će investitorima smanjiti troškove poslovanja, nekima je uvjet da bi dobili uporabnu dozvolu za svoje projekte te ih stavili u funkciju.

 

 

Samohodni ulični čistač

Danas je u gradskom parku upriličena primopredaja i prezentacija nove komunalne opreme – samohodnog uličnog čistača. Radi se o uličnom čistaču na električni pogon marke Glutton – belgijskog proizvođača. Za nabavku ovog radnog stroja ogulinsko Stambeno i komunalno gospodarstvo izdvojilo je 91.000,00 kuna, a radi se o iznosu bez PDV-a.
Uporabom ovog novog stroja modernizirat će se komunalna usluga čišćenja javnih površina, jer se radi o stroju velike usisne moći i tihog rada. Tijekom rada samohodni ulični čistač proizvodit će buku od maksimalno 60 decibela, što je razina buke tek nešto glasnija od malo glasnijeg ljudskog govora.
Stroj je ergonomičan i potpuno ekološki prihvatljiv, sa nula emisije CO2. Na električni je pogon sa GEL baterijom koja osigurava preko 10 sati rada dnevno. Baterija se puni putem obične elektroenegetske mreže od 220 V.
Usisivač je dovoljno uzak, prilagođen za čišćenje gradskih površina, može manevrirati između parkiranih vozila, lako je upravljiv, zaštićen je od samozapaljenja (npr. od žara ili gorućih cigareta), te sadrži spremnik od 240 litara.
Primopredaji i prezentaciji rada samohodnog uličnog čistača nazočili su gradonačelnik Dalibor Domitrović, njegov zamjenik Daniel Vukelja, te direktorica Stambeno komunalog gospodarstva Sanja Tomić sa djelatnicima. Prezenatciju su upriličili predstavnici tvrtke koja je stroj dovezla i isporučila.
“Ovo je još jedan korak u unapređivanju komunalne usluge čišćenja javnih površina, na zadovoljstvo svih naših građana!” – poručila je ovom prigodom direktorica SKG-a Sanja Tomić.

 

Rasol, fekalije i uginule ribe

Zbog protuzakonitog ispuštanja rasola i sadržaja iz septičkih jama nekolicine pojedinaca, velikih problema imaju naši sugrađani na području Sabljak sela, u Mjesnom odboru Salopek selo – piše danas OGportal. Kako navode, tamošnji “majstori” uz pomoć cijevi i pumpi svoje septičke jame prazne u kolektore za oborinske vode, a s obzirom da taj sustav još nije dovršen i nije u funkciji, sav taj sadržaj se sakupi u najnižim dijelovima i kod većih oborina izbija iz šahti mještanima u dvorišta i okućnice. Uz to pojedinci rasol iz svojih bazena ispuštaju u otvoreni odvodni kanal koji također služi za odvodnju oborinskih voda, a u nadležnosti je Hrvatski voda.
Zbog toga veliki dio njihovih susjeda danima trpe nesnosan smrad kiselog zelja i fekalija, u što su se i sami uvjerili. Najgore je kad zapuše jugo, a da stvar bude još “bolja” sve se izlijeva neposredno ispod brane na jezeru Sabljaci, u rijeku Mrežnicu. Po njoj plivaju vidljivi ostaci fekalija, pa čak i uginule ribe. Navodno oboljevaju i stanovnici i domaće životinje, ugroženi su im poljoprivredni proizvodi, psi i mačke razvlače uginule ribe i cijelo područje je “idealno” mjesto za zarazu i epidemiološki eksces, a tako se rado hvalimo našim “ogulinskim morem”.
Nadamo se da će netko nešto poduzeti. Novinari su poslali upite na niz adresa, tvrtki Vodovod i kanalizacija, Ministarstvu zaštite okoliša i njihovim inspekcijama, Hrvatskim vodama i komunalnom redaru u našem gradu.

Naša radijska ekipa pokušala je doznati odgovor na pitanje nije li možda onečišćeno područje pod ingerencijom HEP-a, pa smo kontaktirali direktora HE Gojak Milana Sabljaka. On nam je poručio kako to nije područje njihove nadležnosti.

Tko god bio nadležan, nadamo se da će što brže reagirati i sanirati ovo područje.

 

Naleti vozila na divljač

Praćenjem statističkih pokazatelja i analizom naleta vozila na divljač, utvrđeno je da je u prvih devet mjeseci ove godine na području Policijske uprave karlovačke evidentirano 286 naleta vozila na divljač. U tim događajima je nastala materijalna šteta od 1.092.600 kuna, dok su u 2018. godini evidentirana 304 naleta s materijalnom štetom od oko 1.078.600 kuna.

U prvih devet mjeseci ove godine najviše štete prouzročila je srneća divljač, i to u 243 slučaja. Tijekom tog razdoblja, najviše naleta evidentirano je na državnim cestama, zatim na županijskim, te lokalnim i nerazvrstanim cestama, a zabilježeni su i naleti na divljač na autocestama. Najviše naleta je zabilježeno u vremenskom razdoblju od 20 do 22 sata.

Na popisu prometnica na kojima su se u ovoj godini često događali naleti vozila na divljač je i jedna na širem ogulinskom području. Radi se o državnoj cesti Donje Dubrave – Potok Tounjski.

U cilju smanjenja naleta vozila na divljač skreće se pozornost vozačima da upravljajući vozilom poduzmu dodatne mjere i time izbjegnu neželjene posljedice. “Između ostalog, obratite pozornost na prometne znakove opasnosti „Divljač na cesti“, vozite s velikim oprezom, pridržavajte se ograničenja brzine ili vozite ispod ograničenja brzine, sukladno vremenskim uvjetima. Ukoliko ipak vozilom naletite na divljač, o događaju obavijestite policiju.” – poručuju iz PU karlovačke.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment