Vijesti 23.07.2020.

No comments

Ivan Vuković dao neopozivu ostavku na dužnost predsjednika ŽO SDP-a Karlovačke županije

“S obzirom da sam bio u izolaciji, presicu nisam mogao sazvati ranije. Zato to činim danas. Ne mogu i ne želim pobjeći od odgovornosti i kao predsjednik Županijske organizacije moram snositi posljedice za loš izborni rezultat. Stoga s današnjim danom dajem neopozivu ostavku na mjesto predsjednika Županijske organizacije SDP-a Karlovačke županije”- rekao je u četvrtak na tiskovnoj konferenciji u Karlovcu Ivan Vuković.

Konstatirao je da su se mediji, nažalost, u posljednje dvije godine morali baviti samo sukobima u SDP-u, za koji su krive dvije struje vođenja nacionalne politike stranke. Misli da će se “rat” u SDP-u nastaviti i dalje, te u tome ne želi sudjelovati. Stoga se nakon 23 godine rada u stranci sada povlači s funkcije, iako SDP ne želi napustiti, jer je to njegova politička opcija.

“Nažalost, izborni rezultati u Karlovačkoj županiji su pokazali da nisam dobio podršku nekih svojih kolega. Neki su na dan izbora bili na moru, a neki su, poput Damira Mateljana, protežirali kandidate iz drugih županija, a ne iz Karlovačke”- rekao je Vuković, te na pitanje novinara odgovorio da će Županijsku organizaciju, po Statutu, voditi jedan od njegovih zamjenika, sve do unutarstranačkih izbora.

“Nacionalna politika nas je koštala “glave”. SDP je šutio o brojnim problemima građana Hrvatske, izostale su potrebne reakcije” – rekao je, te zaključio da je njegova savjest čista. Ne vidi rješenje ni u stranačkim izborima u rujnu, jer je po njemu bitan dijalog, a ne preglasavanje. Smatra da u SDP-u postoji niz dobrih gradonačelnika koji odlično odrađuju svoj posao, te ih je trebalo pozicionirati na bolja mjesta na izbornim listama. A sve dok politikom bude vladao isključivo interes, neće se postići značajniji rezultati.

“SDP-u danas trebaju kompetentni, a ne lojalni političari”- zaključio je Vuković.

 

 

Na COVID danas pozitivna jedna Ogulinka

Iz priopćenja županijskog Stožera civilne zaštite doznajemo da je tijekom jučerašnjeg dana, na području Karlovačke županije, testirano 77 osoba na prisutnost virusa COVID-19. Utvrđen je jedan pozitivan nalaz. Radi se o mlađoj ženskoj osobi s područja Ogulina, koja je kao kontakt pozitivne osobe od prije bila u samoizolaciji.

Trenuto je u Općoj bolnici Karlovac hospitalizirano pet COVID pacijenata i svi su stabilnog zdravstvenog stanja. Do sada je na području Karlovačke županije evidentirana 91 zaražena osoba. Trenutno se pod mjerom samoizolacije nalaze 173 osobe.

Inspektori Civivilne zaštite jučer su provodili inspekcijski nadzor provedbe propisanih mjera na području Karlovca, a nije utvrđeno nepoštivanje mjera.

Polažu telekomunikacijske kablove

U samom gradskom središtu, kod semafora, u tijeku su radovi na postavljanju telekomunikacijskih kablova za poslovni objekt Tiska. Ovi radovi će se, kako doznajemo, ujedno iskoristiti za potrebe Grada Ogulina za postavljanje kabelske instalacije za LCD interaktivni pano, koji će biti postavljen na javnoj površini upravo na tom dijelu Frankopanske ulice.

Podsjetimo, tijekom protekle godine dva projekta Grada Ogulina prihvaćena su za
sufinanciranje iz fondova EU. Radi se o projektu “Informatizacija gradske uprave Grada Ogulina” vrijednom 494.000,00 kuna i o projektu “Grad Ogulin – Pametan Grad” vrijednom 392.000,00 kuna.

Iz EU fondova je, sukladno natječajnim uvjetima, za oba projekta odobren maksimaln iznos od 200.000,00 kuna po projektu. Prema tome, ukupna vrijednost projekata iznosi 886.000,00 kuna, od čega će se 400.000,00 kuna sufinancirati iz EU fondova.

U okviru projekta “Grad Ogulin – Pametan Grad” na ključnim lokacijama grada postavit će se interaktivni panoi na kojima će građani i turisti moći dobiti razne informacije o gradu. Uvođenjem sustava video nadzora uspostavit će se nadzor gradskog prometa, infrastrukture i imovine, pa će se samim time znatno poboljšati razina sigurnost građana i javne imovine. Postavit će se sustav kontrole kvalitete zraka i mjerenja razine buke, a podaci će biti prikazani na interaktivnim panoima.

 

Nesvakidašnje pripovijedanje bajke na Kleku

Turistička zajednica grada Ogulina je u sklopu programa “Ljeto u Ogulinu” počastila planinare i sve posjetitelje na planini Klek, pripovijedanjem bajke. Izabrana je bajka „Vještica“ autorice Eme Božičević. Pripovijedanje se održalo točno u podne, vremenski uvjeti i vrh planine Klek, bili su najbolja moguća kulisa. U bajci su uživali planinari iz Koprivnice, te posjetitelji iz Zagreba. Pripovijedanjem su oživjeli taj dio kulturne baštine inspirirane zavičajem kojim dominira planina Klek.
Pripovjedačica je bila Sabina Gvozdić, vlasnica obrta Živa-riječ, za turističko vođenje i pripovijedanje i prevođenje.

Autorica bajke, Ema Božičević je rođena u Ogulinu, 18. veljače 1879., a umrla u Zagrebu 1942. U devetnaestom stoljeću bilo je malo knjiga za djecu, a autori su svoje tekstove objavljivali u dječjim časopisima Smilje i Bosiljak. Ema izdaje zbirku Čarobni svijet 1916. godine. Kako su i Priče iz davnine izdane te iste godine, nije čudno što su Emine priče ostale “u sjeni” Ivaninih bajki. Ema je pridonijela razvoju dječje književnosti, za sobom je ostavila dvije zbirke pripovijedaka, Čarobni svijet (1916.), i U carstvu ispunjenih želja (1923.). U zbirci Čarobni svijet, jedna od osam priča je “Vještica”, pa nije teško zaključiti da je i Ema pisala inspirirana svojim rodnim zavičajem, odnosno legendama iz svog rodnog kraja. Priča Vještica govori o zlu koje biva uništeno vlastitim sredstvima. Mnogi njeni tekstovi nisu nikada objavljeni.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment