Vijesti 23.04.2020.

No comments

Gradsko vijeće usvojilo mjere pomoći ogulinskim gospodarstvenicima

Kratki sažetak 2. on line sjednice Gradskog vijeća Grada Ogulina glasio bi – sve predložene mjere za pomoć ogulinskim gospodarstvenicima su podržane, ali uz iskrenja na relaciji HDZ – SDP.

Naime, u četvrtak je održana 11. sjednica Gradskog vijeća kojom je predsjedavao Marinko Herman, a sjednici je nazočilo 16, od 17, vijećnika.
Na samom početku sjednice, jednoglasnom odlukom prisutnih vijećnika, sa dnevnog reda skinuta je 7. točka Odluka o sklapanju Sporazuma o zajedničkom koordiniranju poslova i aktivnosti djelovanja civilne zaštite na području Grada Ogulina i Općina Plaški, Saborsko, Josipdol i Tounj i Sporazuma o uređivanju međusobnih odnosa u izdavanju propusnica za ulazak i izlazak s područja prebivališta i stalnog boravka kao mjere za sprječavanje širenja koronavirusa. Ova točka izostavljena je zbog činjenice da je u međuvremenu, potvrdom Stožera civilne zaštite RH, omogućeno slobodno kretanje građana unutar Karlovačke županije, bez propusnica.

U nastavku sjednice gradski vijećnici su raspravljali o mjerama pomoći ogulinskim obrtnicima i poduzetnicima čije poslovanje je teško pogođeno epidemijom koronavirusa. Tako su usvojeni prijedlozi odluka da se za travanj, svibanj i lipanj oslobode plaćanja zakupa poslovnog prostora te ostalih naknada za korištenje površina javnih namjena i ostalog zemljišta u vlasništvu Grada Ogulina. Za isto razdoblje bit će oslobođeni plaćanja spomeničke rente, plaćanja poreza na korištenje javnih površina i poreza na potrošnju, kao i komunalne naknade.
Kako smo imali priliku čuti, baza podataka vezanih za komunalnu naknadu prebačena je ove godine sa SKG-a na Grad Ogulin, a na sjednici je usvojena i promjena načina njenog plaćanja. Tako će uskoro na adrese svih obveznika plaćanja komunalne naknade stići nova riješenja, kao i uplatnice koje će se, po novom, podmirivati kvartalno.

Gradski vijećnici podržali su i prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju mjerila za naplatu usluga Dječjeg vrtića „Bistrac“ Ogulin od roditelja – korisnika usluga. Tako će roditelji biti oslobođeni plaćanja usluga vrtića za razdoblje tijekom kojeg, uslijed epidemije, vrtić nije radio.

Na samom kraju sjednice usvojen je i prijedlog Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o upisima i kriterijima upisa djece u Dječji vrtić „Bistrac“ Ogulin.

Gradonačelnik Dalibor Domitrović je na kraju vijećnike izvjestio da u gradskoj upravi pripremaju nove odluke koje će ići u smjeru pružanja pomoći gospodarstvenicima, ali i građanima koji trpe posljedice koronavirusa. Prema njegovim riječima, u svibnju će se održati slijedeća sjednica Gradskog vijeća na kojoj će se raspravljati o novim mjerama, ali i o rebalansu gradskog Proračuna.

Tijek sjednice Gradskog vijeća imali ste priliku pratiti u našem programu.

 

Odlukom Vlade RH u ponedjeljak započinje 1. faza popuštanja mjera

Na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske premijer Andrej Planković predstavio je plan popuštanja mjera kojima se nastoji suzbiti zaraza koronavirusom.

U 1. fazi popuštanja mjera, koje će se početi provoditi od ponedjeljka 27. travnja, omogućit će se rad svim subjektima koji obavljaju djelatnost trgovine osim onih koji posluju unutar centara. Omogućen će biti rad svima koji rade uslužne djelatnosti, osim onih gdje je blizak kontakt. Treće, važno, uvode se javne gradske i prigradske linije. Omogućuje se rad knjižnica i muzeja. Omogućuju se treninzi sportaša u najvišem rangu natjecanja. Omogućuje se provedba državnog stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika.

Ukoliko ne dođe do pogoršavanja epidemiološke situacije, 2. faza, će započeti 4. svibnja. Tada će se omogućiti rad zdravstvenog sustava u punom opsegu, osim iznimki. Omogućit će se i rad privatnog zdravstvenog sustava. Omogućit će se rad poslovnim subjektima usližnih djelatnosti gdje se ostvaruje bliski kontakt. To su kozmetičari, frizeri, pedikeri, i sl.

3.faza popuštanja mjera započela bi 11. svibnja kada bi se omogućila javna okupljanja do deset osoba. Omogućit će se rad trgovačkih centara, kao i rad predškolskih ustanova, razredne nastave od 1.-4. razreda i rad s djecom s teškoćama koji imaju pomoćnika u nastavi. Omogućit će se održavanje laboratorijskih vježbi, a uvele bi se međužupanijske linije. Omogućit će se rad ugostiteljskih objekata isključivo na tersama te rad ugostiteljskih objekata u smještajnim kapacitetima za korisnike smještaja. Proširit će se uvjeti za e-Propusnice.

Premijer Plenković je ujedno napomenuo da se nastavlja zabrana javnih okupljanja.

“Najugroženiji su sugrađani starije dobi. Preporučuje se tim osobama, osobama s kroničnim bolestima, da ostanu kod kuće. Oni su najosjetljiviji”, poručio je, između ostalog, na današnjoj sjednici Vlade RH premijer Plenković.

 

Za sada ništa od ogulinske obilaznice – Hrvatske ceste poništile nabavu!

Hrvatske ceste su poništile nabavu za izradu idejnog i glavnog projekta za Obilaznicu Ogulina! Razlog je, kako navode, koronavirus i neizvjesnost punjenja proračuna.

U gradskoj upravi grada Ogulina razočarani su ovakvom odlukom, te navode:

“Radi se o pogrešnom pristupu gospodarskoj krizi. Država treba raditi suprotno, ubrzati provedbu svojih investicija kao što su Obilaznica Ogulina i Retencija Ogulin.

To su projekti koji se mogu financirati iz fondova Europske unije, pa ne opterećuju državni proračun. Njihovom provedbom značajna financijska sredstva bi se slila u Republiku Hrvatsku, što bi imalo blagotvoran učinak na cijelo gospodarstvo.

Velik broj građana bi se izravno zaposlio na provedbi ovih projekata, a neizravno, putem kooperanata, podizvođača i logistike koja ih nužno prati, još i veći. Radi se o antirecesijskim mjerama koje su se kroz povijest više puta potvrdile, i u raznim državama, samo ih treba prekopirati i primijeniti.

Ako država u krizi smanji izdatke ili povisi poreze, kao što je napravljeno u vrijeme prošle krize, primjerice kroz „krizni porez“ ili „harač“ Jadranke Kosor, time se pojačava kriza. Isto tako, ako država ništa ne čini, kao Ivo Sanader koji je ignorirao krizu, govorio je kako nema krize, time se njeno trajanje nepotrebno produljuje.

Pogrešna ekonomska politika Vlada tijekom prošle gospodarske krize za posljedicu je imala da je ona u Republici Hrvatskoj trajala najdulje. Sada se ponavljaju iste greške, što znači da ljudi koji vode državu ništa nisu naučili.

Grad Ogulin neće odustajati od svojih projekata financiranih iz EU fondova. Upravo suprotno, intenzivirat ćemo nastojanja da se što prije počnu realizirati.”- kažu u ogulinskoj gradskoj upravi.

Gradonačelnik obišao radove na izgradnji novog dječjeg vrtića

Danas je gradonačelnik Dalibor Domitrović, sa zamjenikom Danielom Vukeljom i djelatnicima gradske uprave, posjetio gradilište u Poredicama gdje traju radovi na izvedbi temelja novog Dječjeg vrtića u Ogulinu, koji će na površini nešto većoj od 10 tisuća četvornih metara zemljišta bivše vojarne Sv. Petar zauzeti prostor od 1300 kvadrata. Dječji vrtić gradit će se kao sklop međusobno povezanih modula-kontejnera.

I ovo je jedan od projekata koji su pripremljeni prije pojave pandemije koronavirusa te se provodi normalnim intenzivitetom, što ima pozitivne učinke na naše gospodarstvo. Vrijednost radova iznosi 11,3 milijuna kuna sa PDV-om. Značajan dio novca osiguran je iz EU fondova, dok ostatak financira Grad Ogulin.

I dalje u županiji 30 zaraženih

Jučer je na području Karlovačke županije testirano 39 osoba na COVID – 19, a svi pristigli nalazi su negativni. Karlovačka županija i dalje tako ima ukupno 30 oboljelih osoba.

Zdravstvene ustanove u Karlovačkoj županiji nisu zabilježile probleme u svome radu te redovito zbrinjavaju ostale pacijente. Tako je u Općoj bolnici Karlovac 167 hospitaliziranih pacijenata, u OB Ogulin njih 43, te u Specijalnoj bolnici za produženo liječenje Duga Resa 71 hospitalizirani pacijent.

Tijekom protekla 24 sata službenici Policijske uprave karlovačke proveli su 176 provjera osoba u samoizolaciji, te broj ukupnih provjera sada iznosi 3321. Jučer nije evidentirano niti jedno kršenje mjera samoizolacije, koje je su na snazi za 345 osoba. Također nisu evidentirana kršenja mjera propusnice, a ukupan broj kršenja ove mjere do sada je 209.
Stožeri su na području Karlovačke županije jučer izdali 363 propusnica za putovanje izvan granica županije.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment