Vijesti 22.10.2019.

No comments

Uskoro će Park izviđača dobiti potpuno novo ruho

U ogulinskom Parku izviđača, u sklopu provedbe projekta Susret s rijekom, traje izgradnja interpretacijskog centra na otvorenom, Đulin vrt. Vrijednost radova iznosi 1,3 milijuna kuna, a njima je obuhvaćena zamjena postojeće ograde, uređenje šetnice, postavljanje dviju sjenica i labirinta, izgradnja amfiteatra, te opremanje parka multimedijalnim interpretativno-edukativnim sadržajima.
Izvođač radova je tvrtka KIRASIĆ d.o.o. iz Ogulina. Nositelj projekta Susret s rijekom je Karlovačka županija, a partneri zaduženi za operativnu provedbu su gradovi Karlovac, Ozalj, Ogulin, turističke zajednice gradova Ogulina i Ozlja te Javna ustanova Razvojna agencija. U okvirima projekta Susret s rijekom uz spomenute radove koji se izvode u Ogulinu, započeli su i radovi u Karlovcu na šetnici uz rijeku Koranu te u Ozlju uz rijeku Kupu. Sveukupna vrijednost projekta Susret s rijekom iznosi 9,2 milijuna kuna, od čega se 7,8 milijuna kuna financira sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”. Uz to je gotovo milijun kuna osigurano iz nacionalnog Fonda za sufinanciranje provedbe projekata na lokalnoj i regionalnoj razini, što znači da će prijavitelj i partneri financirati manje od pola milijuna kuna, odnosno manje od 5% ukupnih troškova projekta.
Cilj projekta Susret s rijekom je doprinijeti održivom korištenju prirodnih resursa i očuvanju biološke ravnoteže područja NATURA 2000 uz rijeke Karlovačke županije, povećanje turističke privlačnosti ovih područja te edukacija i podizanje svijesti o važnosti njihova očuvanja. Posjetitelji ovih lokacija će moći iskusiti ljepote prirode i edukativne sadržaje prezentirane putem suvremenih tehnologija i multimedijskih sadržaja.

 

 

Karlovačka županija raspisala natječaj za studentske stipendije

Karlovačka županija objavila je natječaj za dodjelu stipendija studentima na području Karlovačke županije u akademskoj godini 2019./2020. Dodijelit će se ukupno 35 stipendija i to: 10 stipendija za darovite studente, 15 za studente koji se obrazuju u deficitarnim zanimanjima, te 10 stipendija za studente slabijeg socijalnog stanja. Visina studentske stipendije za tekuću akademsku godinu iznosi 700,00 kuna mjesečno.
Za stipednije se mogu natjecati redoviti studenti, državljani Republike Hrvatske, sa prebivalištem na području Karlovačke županije, a nisu stariji od 27 godina te se školuju na državnim obrazovnim ustanovama.
Zahtjevi se podnose na propisanom obrascu najkasnije do 31. listopada osobno u Pisarnicu Karlovačke županije, na adresi Vraniczanyeva 4 u Karlovcu, ili putem pošte. Obrazac zahtjeva možete pronaći i preuzeti na web stranici Karlovačke županije, gdje ujedno možete pronaći detaljne upute i kriterije ovog javnog natječaja.

 

Vozači sve češće telefoniraju dok voze

I dalje je u porastu broj vozača koji u vožnji koriste mobitel, a u tome ih ne spriječava niti potencijalna kazna u iznosu od 1.000 kuna. Tako su na području Policijske uprave karlovačke u prvih devet mjeseci ove godine utvrđena 1493 prekršaja korištenja mobitela za vrijeme vožnje. U istom razdoblju prošle godine zabilježeno je 699 prekršaja, upozoravaju u PU karlovačkoj.

Korištenje mobitela u vožnji, uz alkohol, brzinu i nekorištenje sigurnosnog pojasa jedan od tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ te u prometu predstavlja veliki sigurnosni problem.

Naime, poznato je da korištenje mobitela za vrijeme vožnje odvlači pozornost vozača i smanjuje mu koncentraciju. Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano je da vozač motornog vozila za vrijeme vožnje ne smije upotrebljavati mobitel niti druge uređaje na način koji bi umanjili mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja motornim vozilom. Mobitel se za vrijeme vožnje može koristiti ako upotrebljava naprava koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruke.

Inače, jučer je obilježen Dan bez mobitela u prometu. Policijski službenici su jučer na području grada Karlovca praćenjem prometa na tri lokacije u samo sat vremena, neposrednim opažanjem, uočili da je 37 vozača tijekom vožnje koristilo mobilne uređaje.

U cilju sprječavanja teških prometnih nesreća s mogućim najtežim posljedicama, Policijska uprava karlovačka će i dalje provoditi niz preventivno-edukativnih i represivnih mjera, a sve kako bi se smanjile ove loše navike kod vozača.

Sutra će se minirati u kamenolomu Smuta

Kako doznajemo iz ogulinske podružnice uprave Hrvatskih šuma, nastavlja se miniranje u kamenolomu Smuta. Stoga, obavještavaju sve građane da sutra, u vremenu od 11 do 15 sati, ne idu skupljati šumske plodove niti izvoditi poljoprivredne i druge radove u blizini kamenoloma „Smuta“. U tom vremenu vršit će se miniranje.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment