Vijesti 22.09.2020.

No comments

Mještane Drženice mole za racionalnu potrošnju vode

Mještani Drežnice posljednjih dana imaju poteškoće u opskrbi pitkom vodom, a o tome nas je izvjestila ogulinska tvrtka Vodovod i kanalizacija. Kako su naveli u svojoj obavijesti, uslijed smanjenja izdašnosti izvorišta Kosanović Vrelo u Drežnici, iz ogulinke tvrtke Vodovod i kanalizacija mole stanovnike ovog mjesnog odbora za racionalno trošnje vode.
Dodatno pojašnjenje novonastale situacije potražili smo danas od direktora tvrtke Bojana Prebežića.
Ne ovisi sve tek o vremenskim prilikama. Naime, radnici Vodovoda i kanalizacije su na terenu, a direktor u nastavku nudi odgovor na pitanje što se sve pokušava poduzeti kako bi se mještanima Drežnice ipak osigurala opskrba vodom.
Nadamo se da će napori zaposlenika Vodovoda i kanalizacije uroditi plodom, te da mještani Drežnice u što kraćem roku imati neometanu isporuku pitke vode.

 

12 je novih, a od korone boluje 10 učenika Karlovačke županije

U Karlovačkoj županiji danas imamo 12 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a epidemiološka obrada je u tijeku. Pristiglo je naime ukupno 175 nalaza, od čega 160 iz Karlovca, te iz 15 Ogulina. Dobra je vijest da su svi nalazi uzeti u Ogulinu pristigli negativni.
Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji od koronavirusa oboljela 281 osoba, a u samoizolaciji se nalaze 464 osobe. U Općoj bolnici Karlovac hospitalizirano je 7 COVID pozitivnih pacijenata.
Iz Stožera civilne zaštite Karlovačke županije navode kako je s današnjim danom u osnovnim školama, kojima je osnivač Karlovačka županija, 1 učenik pozitivan na COVID-19, nema oboljelih zaposlenika, 9 učenika i 1 zaposlenik se nalaze u samoizolaciji, kao i 1 razredni odjel.

Što se tiče srednjih škola, kojima je osnivač Karlovačka županija, 9 učenika je pozitivno na koronavirus, 118 ih je u samoizolaciji, 6 razrednih je odjela u samoizolaciji, kao i 4 zaposlenika srednjih škola. Oboljelih zaposlenika u srednjim školama s dananjim danom nema.

Članovi Stožera civilne zaštite proveli su inspekcijski nadzor na području Karlovca, i to nad 3 trgovine, 6 ugostiteljskih objekata, te 4 uslužne djelatnosti. Kako navode u izvješću, tom prilikom nisu utvrđene nepravilnosti.

 

Nacionalni je dan borbe protiv nasilja nad ženama

Danas, 22. rujna, obilježavamo Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Stoga je Ministarstvo unutarnjih poslova, uz podršku Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i drugih partnera koji su se aktivno uključili u projekt „Lily“, izradilo novi spot primarno usmjeren na senzibilizaciju osoba muškoga spola.
Sam naziv projekta, pa tako i novog spota „Lily“, simbolično asocira na ime sutkinje Općinskog suda u Zagrebu, koja je ubijena 22. rujna 1999. godine. Počinitelj je tada vatrenim oružjem, tijekom brakorazvodne parnice, ubio spomenutu sutkinju, svoju suprugu i njenu odvjetnicu te teško ranio zapisničarku. Senzibiliziranje društva na problematiku nasilja nad ženama te slanje jasne poruke da se nasilje ni u kojem obliku ne tolerira osnovni je cilj ove kampanje. Inače, spot Lily možete pronaći i pogledati na web stranici PU Karlovačke.

Inače iz policije kažu da, unatoč povećanju broja kaznenih djela nasilja u obitelji, ne mogu govoriti o ukupnom porastu nasilničkih ponašanja između bliskih osoba. Naime, zaštita žrtava nasilja u obitelji sve više se ostvaruje u okviru kaznenog zakonodavstva, što je rezultat napora policije u edukaciji prepoznavanja i pravilne kvalifikacije određenih ponašanja kroz kazneno pravnu umjesto prekršajno pravnu reakciju, na koji način počiniteljima šaljemo jasnu poruku o stavu države prema nasilju u obitelji.

Statistički podaci ukazuju da je u prvih osam mjeseci ove godine zabilježen 11% manji broj počinitelja prekršaja iz članka 10. Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, odnosno ukupno 5.623 počinitelja, što je za 1.133 počinitelja manje u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.
Premda statistički podaci govore u prilog smanjenja nasilja žrtve, građani koji imaju saznanja o nasilju, nasilje svakako trebaju prijaviti policiji i to u slučaju trenutne izloženosti nasilju žurnim pozivom na broj 192, a u drugim situacijama, dok se ne normalizira stanje s ograničavanjem socijalnih kontakata, putem on line aplikacije za prijavu zlostavljanja djece Red Button ili putem elektronske pošte [email protected].

“Pozivamo građane da posjete našu web stranicu i dodatno se informiraju o znakovima i posljedicama nasilja u obitelji, obvezama i procedurama postupanja policije, zaštitnim mjerama i drugim savjetima žrtvama, a u kalendaru nasilja mogu vidjeti i statističke pokazatelje nasilnih događaja u obitelji.
Odgovornost za sprječavanje nasilja i zaštitu žrtava sigurno je jedna od najvećih i najvažnijih odgovornosti policije, ali odgovornost leži i na čitavoj zajednici, odgovornost da se saznanje o nasilju prijavi, čime će se pokrenuti sustav podrške i pomoći žrtvi nasilja.” – poručili su iz MUP-a.

 

Iz ŽO HDZ-a poručili: “Potrebno je osnažiti žrtvu”

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama danas se priopćenjem oglasila i Županijska organizacija HDZ-a Karlovačke županije. U priopćenju, kojeg prenosimo u cijelosti stoji:

“Bez obzira koliko se Republika Hrvatska i Vlada Andreja Plenkovića trudi da zaustavimo nasilje nad ženama rezultati baš i nisu zadovoljavajući, crne statistike su porazne. Donijeli smo dobre zakone, usvojili smo Konvenciju Vijeća Europe o borbi i sprječavanju nasilja nad ženama i u obitelji i na tom zakonodavnom okviru treba i nadalje raditi. Važna je prevencija, trebamo od najranijih dana kroz naše ustanove, predškolske i školske, graditi svijest kod mladih da bilo kakav oblik nasilja nije dozvoljen. Također je potrebno osnažiti žrtvu, osnažiti ženu da se zna suprotstaviti nasilju, ali isto tako da zna prepoznati nasilnika te joj pomoći u svakom obliku. Također, što je jako važno, osigurati skloništa za žrtve nasilja kako bi mogle pravodobno spasiti sebe i svoje živote.” – istaknula je povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama predsjednica Zajednice žena HDZ-a „Katarina Zrinski“ i v.d. predsjednice ŽO HDZ-a Karlovačke županije Nada Murganić.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment