Vijesti 22.05.2020.

No comments

Grad Ogulin nudi vlasnicima OPG-a besplatne štandove na posudbu

Gradska uprava obavještava poljoprivrednike, vlasnike OPG-a, da za prodaju svojih poljoprivrednih proizvoda mogu od Grada Ogulina besplatno dobiti štand.

Cilj ove mjere je da se urede i unificiraju prodajna mjesta na kućnom pragu. Štand za prodaju na kućnom pragu se daje na posudbu, odnosno na revers. Za vrijeme korištenja nije dozvoljeno mijenjati izgled štanda, dodavati mu police, oznake ili slično.

Napominjemo, da bi ubuduće vlasnici OPG-a od Grada dobili ili produžili suglasnost za prodaju poljoprivrednih proizvoda od sada moraju udovoljiti uvjet da su zadužili gradski štand. Oni koji već imaju suglasnost za prodaju mogu temeljem nje dobiti štand. Svi zainteresirani se trebaju javiti u gradsku upravu, a štand će im biti dostavljen pred kuću.

 

 

 

“Smatramo primjerenim da župan, kao čelna osoba, na simboličan način uruči građevinsku dozvolu”

Župan Karlovačke županije Damir Jelić prošli tjedan je u Ogulinu, u Poduzetničkoj zoni, uručio članu uprave Bjelina Stjepanu Vojiniću građevinsku dozvolu za izgradnju novog logističkog centra i proizvodnog pogona.
Izdavanje građevinskih dozvola , poput ove, u nadležnosti je Upravnog odjela za graditeljstvo i okoliš, Ureda u Karlovcu.

S obzirom da je mnogim čitateljima bilo čudno da župan Damir Jelić osobno dolazi nekome dostaviti građevinsku dozvolu, koja se, kako piše u zakonskim aktima, dostavlja investitoru od strane nadležnog Ureda, za odgovore su kolege s OGportala zamolili pročelnicu Marinu Jarnjević.

Pitanja su poslali još prošli tjedan, a nakon zamolbe da požuri s dostavom odgovora, dobili su ga jučer.

U nastavku poslušajte što ih je zanimalo i što im je odgovoreno:

1. S kojim datumom je doneseno pozitivno rješenje i odluka za odobrenjem ove građevinske odluke?

Građevinska dozvola za investitora Bjelin d.o.o. iz Ogulina izdana je 29.travnja 2020. godine.

2. Da li župan Karlovačke županije ima ikakav utjecaj na dobivanje ili ne dobivanje građevinske dozvole, ili o tome samostalno, na osnovu zakonske regulative, odlučuje Ured Upravnog odjela za graditeljstvo i okoliš?

Ishođenje akata za gradnju propisano je pozitivnim propisima Republike Hrvatske, konkretno, pretežno Zakonom o gradnji, Zakonom o prostornom uređenju i Zakonom o općem upravnom postupku, kao i nizu podzakonskih akata. UO za graditeljstvo i okoliš, a u čijem je djelokrugu i izdavanje građevinskih dozvola i ostalih akata za gradnju, dio je županijskog ustroja kojem je župan čelna osoba.

3. Tko je županu karlovačke županije i s kojim pravom dao tuđu građevinsku dozvolu? Zašto spomenuta građevinska dozvola nije dostavljena u skladu sa Zakonom o građenju?

Kako bi pokazali senzibilitet i usmjerenost ka razvoju i potpori gospodarstvu u Karlovačkoj županiji , smatramo primjerenim da župan, kao čelna osoba, na simboličan način uruči ovaj dokument. Time pokazujemo brigu za razvoj gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta, na korist i radost svih žitelja ogulinskog područja. Napominjemo da je tvrtki Bjelin građevinska dozvola uručena u skladu sa svim pozitivnim zakonskim propisima. Spomenuta dozvola dostavljena je odmah po izdavanju stranci sukladno čl. 120 Zakona o gradnji.

4. Na koji način vaš Ured inače dostavlja građevinske dozvole?

Građevinske dozvole dostavljaju se sukladno Zakonu o gradnji i Zakonu o općem upravnom postupku. Potrebno je naglasiti da se u mandatu ove županijske vlasti znatno ubrzalo izdavanje svih potrebnih akata za gradnju i da se posebno vodi briga o gospodarskim investicijama kako bi se investitorima omogućila što brža realizacija njihove investicije. Ovakvo strateško usmjerenje Karlovačke županije i ovakav način rada, prepoznaju i cijene investitori s područja grada Ogulina.

5. Da li je župan ikada do sad nekome osobno nosio građevinsku dozvolu?

Da.

6. Znači li to da će se i u buduće župan odazvati eventualnom pozivu i osobno uručivati građevinske dozvole?

Stav je Karlovačke županije i župana g. Damira Jelića da treba cijeniti svakoga tko svojim radom i ulaganjima otvara i jedno radno mjesto. Tvrtke koje svojim investicijama otvaraju desetine, ili kao tvrtka Bjelin, i više od sto radnih mjesta, treba posebno poštivati i u takvim prigodama odati im priznanje na način da im župan kao čelnik jedinice područne samouprave osobno na simboličan način uruči građevinsku dozvolu. Takvu ćemo praksu svakako i dalje nastaviti.

 

U ponedjeljak se učenici razredne nastave vraćaju u školske klupe

U našem današnjem programu ugostili smo Mariju Medić, županijsku pročelnicu za školstvo, a razgovarali smo o skorom povratku učenika razredne nastave u školske klupe.

Pročelnica je istakla da je ova školska godina doista u svakom pogledu i više no specifična i izazovna. Početak je obilježio višetjedni štrajk učitelja i nastavnika, a “točku na i” stavila je epidemija koronavirusa.

Što u ponedjeljak očekuje školarce, njihove roditelje i učitelje doznajemo od pročelnice Medić.

Marija Medić u nastavku otkriva koliko će se ogulinskih školaraca u ponedjeljak vratiti uobičajenom načinu odvijanja nastave.
Dakle, draga djeco pripremite za ponedjeljak vaše školske torbe.

 

Boban: “Čekao sam ga 6 dana i 6 noći!”

22. svibanj ostat će u trajnom sjećanju strastvenog ogulinskog ribolovca Marinka Bobana, ali i brojnih Ogulinaca. Naime, nakon 6 dana i 6 noći upornog čekanja i ribarenja uz obalu “ogulinskog mora” Marinko Boban je, jutros u 5 sati i 40 minuta, ulovio pravog kapitalca. Radi se o somu, za kojeg su ogulinski ribiči oduvijek vjerovali da obitava u jezeru Sabljaci, iako ga prema službenim podatcima ovdje nema. Iako Marinko Boban tvrdi da u našem jezeru ima i većih somova, njegov ulov težak je 51 kilogram, a dug je nepojmljivih 191 centimetar. Prema procjeni sretnog ribiča, som je star oko 10 godina.

Marinka Bobana, tijekom prijepodneva, u našem programu ugostila je kolegica Mihaela Milanović Poljak.
Som je nakon slikanja, kojem su se pridružili brojni znatiželjnici, vraćen natrag u jezero Sabljaci, jer, prema riječima Marinka Bobana, ovakav ulov se u 90% slučajeva pušta.
“Pustit ćemo ga natrag da živi i da promovira naš kraj i naše prekrasno jezero!” – rekao je ovom prigodom Marinko.

Marinku želimo još puno ovakvih, ako ne i većih, kapitalaca i bistro jezero!

 

 

Danas će biti testirano još 20-ak osoba

U Karlovačkoj županiji jučer je na koronavirus testirano oko 20 osoba, a svi nalazi pristigli do sada su negativni. Inače, na području županije ukupno je testirano 2479 osoba, a danas će biti testirano još oko 20 osoba kroz DRIVE IN. U Općoj bolnici Karlovac nema niti jedne osobe oboljele od koronavirusa, a na kućnom liječenju i dalje su 2 osobe.
Pod mjerama samoizolacije nema niti jedne osobe. Također, od danas nema niti jedne osobe u samoizolaciji u karanteni Grabovac.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment