Vijesti 22.04.2020.

No comments

Za sada ništa od ogulinske Obilaznice – Hrvatske ceste poništile nabavu!

Hrvatske ceste su poništile nabavu za izradu idejnog i glavnog projekta za Obilaznicu Ogulina! Razlog je, kako navode, koronavirus i neizvjesnost punjenja proračuna.

U gradskoj upravi grada Ogulina razočarani su ovakvom odlukom, te navode:

“Radi se o pogrešnom pristupu gospodarskoj krizi. Država treba raditi suprotno, ubrzati provedbu svojih investicija kao što su Obilaznica Ogulina i Retencija Ogulin.

To su projekti koji se mogu financirati iz fondova Europske unije, pa ne opterećuju državni proračun. Njihovom provedbom značajna financijska sredstva bi se slila u Republiku Hrvatsku, što bi imalo blagotvoran učinak na cijelo gospodarstvo.

Velik broj građana bi se izravno zaposlio na provedbi ovih projekata, a neizravno, putem kooperanata, podizvođača i logistike koja ih nužno prati, još i veći. Radi se o antirecesijskim mjerama koje su se kroz povijest više puta potvrdile, i u raznim državama, samo ih treba prekopirati i primijeniti.

Ako država u krizi smanji izdatke ili povisi poreze, kao što je napravljeno u vrijeme prošle krize, primjerice kroz „krizni porez“ ili „harač“ Jadranke Kosor, time se pojačava kriza. Isto tako, ako država ništa ne čini, kao Ivo Sanader koji je ignorirao krizu, govorio je kako nema krize, time se njeno trajanje nepotrebno produljuje.

Pogrešna ekonomska politika Vlada tijekom prošle gospodarske krize za posljedicu je imala da je ona u Republici Hrvatskoj trajala najdulje. Sada se ponavljaju iste greške, što znači da ljudi koji vode državu ništa nisu naučili.

Grad Ogulin neće odustajati od svojih projekata financiranih iz EU fondova. Upravo suprotno, intenzivirat ćemo nastojanja da se što prije počnu realizirati.”- kažu u ogulinskoj gradskoj upravi.

 

Nakon 9 dana u županiji jedna novooboljela osoba

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 49 osoba na COVID – 19 te je evidentirana jedna novozaražena osoba na području Karlovačke županije. Radi se o osobi koja je povratnik iz Austrije te je bila u samoizolaciji. Jučer je također na hospitalizaciju u Opću bolnicu Karlovac dovezena COVID pozitivna osoba koja je do sada liječena u Stubičkim toplicama, gdje je i utvrđena zaraza. Radi se o osobi koja ima prebivalište na području naše županije te je iz tog razloga prebačena ovdje na liječenje. Tako se sada u Karlovačkoj županiji ukupno vodi 30 oboljelih osoba. Od tog broja 4 osobe su hospitalizirane u OB Karlovac, 13 ih je na kućnom liječenju, 2 osobe u bolnici Fran Mihaljević u Zagrebu, 10 osoba je izliječeno, a jedna je nažalost preminula.

Tijekom protekla 24 sata službenici Policijske uprave karlovačke proveli su 142 provjere osoba u samoizolaciji, te je broj ukupnih provjera sada 3145. Nije evidentirano niti jedno kršenje mjera samoizolacije. Na snazi su i dalje mjere samoizolacije za 343 osobe. Jučer su evidentirana 3 kršenja mjera propusnice, a ukupan broj kršenja ove mjere sada je 209.

Stožeri su na području Karlovačke županije jučer izdali 380 propusnica za putovanje izvan granica županije, što je znatno smanjenje obzirom da je ranije najviše zabilježeno 1328 dnevnih zahtjeva za propusnicom.

Karlovačka županija za sada još neće od nacionalnog Stožera tražiti otvaranje, odnosno slobodan prolaz, prema drugim susjednim županijama.

 

Gradonačelnik obišao gradilište novog dječjeg vrtića

Danas je gradonačelnik Dalibor Domitrović, sa zamjenikom Danielom Vukeljom i djelatnicima gradske uprave, posjetio gradilište u Poredicama gdje traju radovi na izvedbi temelja novog Dječjeg vrtića u Ogulinu, koji će na površini nešto većoj od 10 tisuća četvornih metara zemljišta bivše vojarne Sv. Petar zauzeti prostor od 1300 kvadrata. Dječji vrtić gradit će se kao sklop međusobno povezanih modula-kontejnera.

I ovo je jedan od projekata koji su pripremljeni prije pojave pandemije koronavirusa te se provodi normalnim intenzivitetom, što ima pozitivne učinke na naše gospodarstvo. Vrijednost radova iznosi 11,3 milijuna kuna sa PDV-om. Značajan dio novca osiguran je iz EU fondova, dok ostatak financira Grad Ogulin.

 

Sutra zasjeda Gradsko vijeće

Predsjednik Marinko Herman za četvrtak je sazvao 11. sjednicu Gradskog vijeća Grada Ogulina.
Sjednica će se održati video konferencijom, a na temelju članka 71. i 72. Poslovnika Gradskog vijeća Grada Ogulina, a sukladno uputi Ministarstva uprave od 13. ožujka 2020. godine da se u ovim okolnostima oko širenja zaraze koronavirusa COVID-19, sjednice predstavničkih tijela održavaju na daljinu, a radi donošenja hitnih i neodgodivih odluka.

Dnevnim redom predviđeno je 7 točaka, a između ostaloga gradski vijećnici će raspravljati o prijedlogu Odluke o obustavi plaćanja spomeničke rente, prijedlogu Odluke o oslobađanju plaćanja poreza na korištenje javnih površina i poreza na potrošnju, kao i o Odluci o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju mjerila za naplatu usluga Dječjeg vrtića „Bistrac“ Ogulin od roditelja – korisnika usluga.

Glasovanje za točke dnevnog reda obavit će se putem elektroničke pošte na adresu elektroničke pošte predsjednika Gradskog vijeća [email protected] najkasnije do 13:00 sati. Vijećnici će se izjašnjavati o prijedlogu Odluka „ZA“, „PROTIV“ ili „SUZDRŽAN“.
Vijećnici koji nisu u mogućnosti poslati svoj glas putem elektroničke pošte bit će telefonski pozvani da svoj glas daju putem telefonskog poziva predsjedniku Gradskog vijeća. Glasovanje putem telefonskog poziva bit će snimano.
Nakon isteka roka za izjašnjavanje, svi vijećnici će se obavijestiti e-mailom o rezultatu glasovanja odnosno da li je Prijedlog usvojen.

Početak sjednice zakazan je za 9 sati, a moći ćete ju pratiti u našem programu.

Prošetajte kroz ogulinski Zavičajni muzej uz audiovodič

Obzirom da su u cijeloj ovoj situaciji sva javna okupljanja, odlasci u muzeje, kazališta, na koncerte stopirani do daljnjeg mnogi su, kao što vam je već poznato, pribjegli plasiranju raznih kulturnih i zabavnih sadržaja putem Interneta i različitih platformi.

Tako vas iz ogulinskog Zavičajnog muzeja pozivaju da poslušate njihov audiovodič. Iako je namjera audiovodiča da upotpunjavanje doživljaja razgleda stalnog muzejskog postava u samom muzejskom prostoru, u Zavičajnom muzeju Ogulin odlučili su sa svima podijeliti audiovodič Zavičajnog muzeja Ogulin, kako bi, barem zvukom, odškrinuli vrata muzeja u ovim neobičnim vremenima.

Stoga iz muzeja stiže poziv da kliknete na poveznicu: http://audiovodic.zavicajni-muzej-ogulin.hr/ i poslušate priče o muzejskim zbirkama.

Nadamo se da će audiovodič potaknuti vaše zanimanje i dolazak u Muzej gdje ćete ispričane priče moći i doživjeti, naravno jednom kad se ova situacija sa korona pandemijom smiri. Do tada ostanite doma i poslušajte online.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment