Vijesti 21.10.2019.

No comments

Okončani su radovi u naselju Struga

Podsjećamo, radovi na uređenju ulaznih i izlaznih cesta u ovo gradsko naselje počeli su sredinom kolovoza. Radilo se na ulaznom dijelu između Doma zdravlja i Pravoslavne parohijske crkve Sv. Georgija. Radovima se, prema pravoslavnoj crkvi, proširila cesta, pa je sada i na tom ulazu u naselje Struga, omogućen dvosmjerni promet sa jednostranim nogostupom, ukupne širine 7,1 metara. Vrijednost ovih radova je oko pola milijuna kuna.
U naselju Struga počelo je i uklanjanje garaža, što će biti nastavljeno prema dogovoru s njihovim vlasnicima.

 

 

Počeli radovi u ulici Ivane Brlić Mažuranić

Jedno radilište se zatvori, a drugo otvori. Naime, počeli su radovi u ulici Ivane Brlić Mažuranić kojima se rješava problem parkirnih mjesta. Do sada su se vozila u ovoj ulici parkirala koso sve do zgrada pa je pješacima bilo otežano kretanje pločnikom, a invalidskim i dječjim kolicima potpuno onemogućeno. Parkirna mjesta nisu bila prikladna niti za vozila jer su bila preuska i omeđena betonskim zidićima na koje su se vozila lako mogla oštetiti.
Novim rješenjem planirano je uzdužno parkiranje vozila, a pločnik i parkirna mjesta dijelit će izdignuti rubnjak i zeleni pojas u kome će biti zasađen novi drvored stabala šećernog javora. Tako vozilima više fizički neće biti moguće ulaziti na pješačku površinu. Dodatno, kod križanja ulica Ivane Brlić Mažuranić i Bernardina Frankopana, uz pješački hodnik, izvest će se proširenje, odmorište za pješake s klupama.
Dodajmo ovome da su radovi na izgradnji spoja ulice Šetalište Krlenac s kružnim križanjem također pri kraju. Preostaje izvođenje asfalterskih radova te izvedba horizontalne signalizacije, što će biti dovršeno tijekom ovog tjedna.

 

Štrajkalo se danas. I sutra će.

Sindikati zaposlenih u osnovnim i srednjim školma i dalje ne odstupaju od svojih zahtjeva, pa se tako danas štrajkalo u svim školama diljem Hrvatske. Štrajkali su i nastavnici, ali i ne nastavno osoblje ogulinskih škola.

U OŠ “Ivane Brlić – Mažuranić” u štrajku je bilo ukupno 60 djeltanika, a u matičnu školu na nastavu nije jutros doša niti jedan učenik. Štrajkali nisu djelatnici u Područnoj školi Jasenak, a svi učenici došli su na nastavu. U Područnoj školi Drežnica dio nastavnika je bio u štrajku, a na nastavu su došla 4 učenika. . Djelomično se štrajkalo i u Područnoj školi u Kučinićima, a u školu je došlo 30 učenika.

Od 50 nastavnika zaposlenih u Prvoj osnovnoj školi u štrajku je bilo njih 48. U matičnu školu, te Područne škole u Zagroju, Desmericama i Turkovićima na nastavu jutros nije došao niti jedan učenik, dok je u Ogulinski Hreljin došlo 8 učenika.

Štrajkalo se i u ogulinskoj Gimnaziji i strukovnoj školi Bernardina Frankopana, dok su nastavnici Obrtničke i tehničke škole bili u djelomičnom štrajku, pa je nastava održana po prilagođenom rasporedu.

Za sutra je najavljen cirkularni štrajk za Karlovačku županiju, pa ravnatelji ogulinskih škola pozivaju roditelje i učenike da prate objave s obavijestima na njihovim mrežnim i Facebook stranicama.

 

I dalje ispod prosjeka

Prosječna neto plaća zaposlenih u Karlovačkoj županiji lani je iznosila 5.227 kuna. Pokazuju to podaci za 2018. godinu Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Karlovac. Od 20 djelatnosti, neto plaća najniža je bila u javnoj upravi i obrani, te obaveznom socijalnom osiguranju, 2.736 kuna, a najviša u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnosti sanacije okoliša, a iznosila je 5.981 kunu.
Pri vrhu su i neto plaće zaposlenih u prerađivačkoj industriji, 5.932 kune, te opskrbi električnom energijom, plinom 5.434 kune.
Osim u javnoj upravi, među najnižim plaćama su one u djelatnosti pružanja smještaja i pripreme te usluživanja hrane, 3.647 kuna. Tek su nešto više plaće radnika u poljoprivredi i šumarstvu, 3.649 kuna, te administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima, 3.650 kuna.
U odnosu na 2017. godinu, lani su plaće zaposlenih u Karlovačkoj županiji prosječno rasle 6,6 posto.
Unatoč tome, prosječna neto plaća u Karlovačkoj županiji i dalje je znato ispod prosječne plaće u Hrvatskoj, a ona je prošle godine iznosila 6.242 kune.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment