Vijesti 21.09.2020.

No comments

Završeno uređenje parkirališta kod nogometnog stadiona

Sunčano vrijeme prije jesenjskih kiša, iskorišteno je za dovršetak radova na uređenju parkirališta, kod nogometnog stadiona. Radovi su obavljeni tijekom vikenda, a uračunati su u cijenu uređenja prometnice Hačko-Bolnička. Tako je uređeno još 11 novih parkirališnih mjesta za osobne automobile i jedno za autobus.

Podsjećamo, izvršeni građevinski radovi na ovoj dionici su koštali ukupno 4.854.282,20 kuna a stručni nadzor još 156.092,78 kuna, što ukupno iznosi 5.010.374,98 kuna. Procijenjena vrijednost radova, definirana na početku projekta, iznosila je 5,2 milijuna kuna, a to znači da su radovi izvedeni po cijeni manjoj od planirane. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije je, putem njihovog Programa podrške brdsko-planinskim područjima, financiralo ovaj projekt s 450 tisuća kuna, a ostatak je financiran iz gradskog proračuna.

 

“Baština odozdo – Drežnica: Tragovi sjećanja 1941. – 1945.”

U Drežnici je ovog vikenda održana završnica međunarodnog programa “Baština odozdo – Drežnica: Tragovi sjećanja 1941. – 1945.”.

Sudionici se okupili u 11 sati u Drežnici i položili vijence u spomen parku. Među njima su bili i čelni ljudi grada Ogulina. U 11 sati održan je moleban, odnosno crkveno bogoslužje, za sve stradalnike u drugom svjetskom ratu. Potom je na spomen kosturnici , na mjestu spomen bolnice, postavljena nova ploča. Skup je završio zajedničkim ručkom u domu SKUD Đerđevdan u Drežnici.

Inače, radi se o dvogodišnjem međunarodnom projektu posvećenom istraživanju oblika otpora i solidarnosti na području Drežnice u Drugom svjetskom ratu, koji su memorijalizirani kroz bivše spomen-područje. Otkrivan je širok raspon nalaza od pretpovijesti do tragova nazočnosti suvremenih migranata. Projekt je, u organizaciji Instituta za povijest umjetnosti iz Zagreba, okupio međunarodni tim stručnjaka. Financijski ga podržavaju Srpsko narodno vijeće, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Society for Post-Medieval Archaeology iz Velike Britanije.

 

Dvije Karlovčanke pozitivne na koronavirus

U posljednja 24 sata u Karlovačkoj županiji od koronavirusa oboljele su još dvije osobe. Pristiglo je, naime, ukupno 26 nalaza, odnosno 24 iz Karlovca te 2 iz Ogulina. Dvije novooboljele osobe su iz Karlovca, ženskog su spola, a epidemiološka obrada je u tijeku.
Do sada 28 oboljelih osoba ima poveznicu sa crkvenim zborom, od čega su 4 učenika srednjih škola pa je u izolaciji jedan razred Gimnazije Karlovac, jedan razred Šumarsko drvodjelske škole i dva razreda Ekonomsko-turističke škole.
Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji od koronavirusa oboljelo 269 osoba. Trenutno na području Karlovače županije imamo 66 aktivnih slučajeva zaraze, a 201 osoba je izliječena. U samoizolaciji se nalazi 445 osoba.

 

Počela provedba projekta “Siguran dom”

U prostorijama Crvenog križa Ogulin nedavno je održan prvi radni sastanak Udruge udomitelja Karlovačke županije „Drvo života“ i udruge Centar za civilne inicijative iz Zagreba u projektu pod nazivom “SIGURAN DOM”.
Udruga udomitelja „Drvo života“ jedna je od 6 partnerskih udruga dok je Centar za civilne inicijative nositelj projekta koji je nakon čak 2 godine čekanja od prijave dočekao da se počne s njegovim provođenjem. Ostali partneri u projektu SIGURAN DOM su: Udruga udomitelja Veliko srce iz Čazme, Zagrljaj iz Vukovara, Udruga udomitelja djece Međimurske županije iz Murskog Središća ,Osmjeh iz Đurđevca i Forum za kvalitetno udomiteljstvo djece- udomitelji za djecu iz Zagreba.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.458.263,88 kn te je u cijelosti financiran sredstvima za projekte iz Europskog socijalnog fonda.

Cilj projekta je povećati uključenost djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi u društvu, na području pet županija RH kroz unapređenje socijalnih usluga za udomljenu djecu.
Svaka od udruga putem ovog projekta dobila je mogućnost zapošljavanja jedne osobe na pola radnog vremena i to u svojstvu Kordinatora aktivnosti za djecu i mlade u sklopu Školice novih znanja i vještina za udomljenu djecu. Projekt je osvojio maksimalnih 120 od 120 mogućih bodova što dovoljno govori o dobro osmišljenom i kvalitetnom projektu koji će na području Ogulina moći koristiti trinaestero djece koje borave u udomiteljskim obiteljima te šest udomitelja i njihovih članova obitelji kao i sva djeca grada Ogulina koja žele sudjelovati u zanimljivim i interaktivnim aktivnostima projekta.

Udomiteljstvo i život djece u udomiteljskim obiteljima teme su koje se gotovo nikada ne spominju u javnom životu grada Ogulina, pa njihovi problemi i potrebe ostaju široj zajednici nevidljive. Ogulin je kroz ovaj projekt dobio mogućnost da se socijalna svijest građana podigne na višu razinu te da kao Grad prijatelj djece – čiju titulu ponosno nosi, postane i prijatelj djece koja trebaju podršku okoline da bi se razvijala u samostalne, odgovorne građane našeg društva.

Projekt će se provoditi u trajanju od 24 mjeseca te se nadamo da ćemo imati dovoljno vremena za stvaranje nekih lijepih priča unutar ovih nažalost teških okolnosti s kojima su djeca suočena – poručili su iz udruge Drvo života.

 

Sutra počinju edukacije za osobe sa psihosocijalnim teškoćama

U Hotelu Josipdol sutra će, s početkom u 10 sati, biti provedena cjelodnevna edukacija namijenjena osobama sa psihosocijalnim teškoćama, članovima njihovih obitelji, udomiteljima i smještenim korisnicima, udrugama i svim drugim zainteresiranim građanima. Edukacija se organizira i provodi u sklopu projekta “Uspostava mobilnih timova peer podrške u zajednici za osobe sa psihosocijalnim teškoćama”. Cilj projekta je socijalno uključiti, osnažiti, te povećati kvalitetu života osoba sa psihosocijalnim teškoćama i članova njihovih obitelji. Razvijanjem peer podrške u zajednici širi se mreža izvaninstitucionalnih usluga u lokalnim zajednicama i na taj način daje se doprinos stvaranju preduvjeta za proces deinstitucionalizacije u RH.

Dvodnevna edukacija koja slijedi 23. i 24. rujna, a održati će se također u Hotelu Josipdol, namijenjena je osobama sa psihosocijalnim teškoćama koji imaju iskustvo hospitalizacije, medikamentozne terapije i liječenja. Kroz ovu dvodnevnu edukaciju osobe će steći znanja vezana uz grupni rad, formiranje grupe te vođenje grupe podrške. Cilj ovih trodnevnih edukacija je osvještavanje problema osoba sa psihosocijalnim teškoćama, rušenje predrasuda i stigmatizacije te formiranje grupa podrška na području grada Ogulina i okolnih općina. Grupe podrške će činiti osobe koje imaju psihosocijalnih poteškoća i iskustvo liječenja, te će im ove grupe pomoći u njihovom svakodnevnom funkcioniranju.

Tijekom edukacije provoditi će se sve epidemiološke mjere, razmak između sudionika, obavezno nošenje maski i dezinfekcija ruku. Zbog navedenih mjera ograničen je broj sudionika, stoga organizatori pozivaju sve zainteresirane da svoj dolazak prijave danas do 19 sati. Sudionicima će biti osiguran obrok i osvježenje.

Inače, projekt se provodi u sklopu Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020., po pozivu: „Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I“. Ukupni proračun projekta iznosi 1.497.924,11 kuna i u cijelosti je financiran bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda.
Nositelj projekta je udruga Luduga iz Zagreba, a partneri na projektu su brojne udruge iz raznih dijelova Hrvatske, a među njima je i ogulinska Udruga “Gita”.

Ukoliko ste zainteresirani, sudjelovanje potvrdite danas, do 19 sati, na mail: [email protected], ili [email protected], ili na brojeve telefona 091 505 4463 ili 099 789 7855.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment