Vijesti 21.07.2020.

No comments

Od troje novooboljelih, dvojica su Ogulinci

U Karlovačkoj županiji su tijekom jučerašnjeg dana obavljena 93 testiranja na virus COVID-19. Od ukupno testiranih osoba, tri su nalaza pozitivna. Dvije oboljele osobe su s područja Ogulina, od čega je jedna osoba bliski kontakt već prije oboljele osobe i nalazila se u samoizolaciji. Za drugu oboljelu osobu u tijeku je epidemiološka obrada. Treća oboljela osoba je iz Karlovca i također je bliski kontakt ranije oboljele osobe te se nalazila u samoizolaciji. Sve tri su muške osobe, od čega dvije osobe starije životne dobi, a jedna je mlađe dobi.

U Karlovačkoj županiji je ukupno, od veljače, evidentirano 87 oboljelih osoba, od čega se trenutno troje pacijenata nalazi na bolničkom liječenju u OB Karlovac. Nitko od njih nije priključen na respirator. U samoizolaciji se nalazi 186 osoba.

Kako doznajemo iz priopćenja županijskog Stožera civilne zaštite, jučer je obavljen nadzor gospodarskih djelatnosti na području Slunja. Nadzorom inspektora Civilne zaštite obuhvaćeno je 11 gospodarskih subjekata, a tijekom nadzora nije zabilježeno kršenje propisanih mjera.

 

 

Sjećanje na prvu žrtvu Domovinskog rata na ogulinskom području

Pred 29 godina, 22. srpnja 1991. godine u 5 sati ujutro počeo je prvi minobacački napad na Josipdol. Pobunjeni Srbi iz Plaškog, u jutarnjim satima, minobacačkim su granatama napali Ispostavu ogulinske policijske postaje, koja je tada bila smještena u hotelu Josipdol. Napad su odbile postrojbe MUP-a pod zapovjedništvom Jose Turkovića, zapovjednika tadašnje postrojbe specijalne policije iz Ogulina, te pripadnici ZNG-a bataljuna Klek pod zapovjedništvom Mike Kolića. U obrani tih prostora bila su angažirana tri voda temeljne policije, specijalna policija, lovci, Zbor narodne garde i dio mještana. Ukupno, oko 170 ljudi. Oko podneva u sukob se uključila i JNA.

Srpske snage su odbačene i crta razgraničenja, postavljena tada, zadržala se sve do kolovoza 1995. godine, kada je nestala u vihoru Oluje.

Jedna granata upućena sa slunjskog poligona usmrtila je našeg sugrađanina, Ivicu Cindrića Pivu, prvu žrtvu Domovinskog rata na našem području.

Stoga su u utorak cvijeće na njegov grob položili i upalili svijeću zamjenica gradonačelnika grada Ogulina Ivana Salopek Šumonja, predsjednik Gradskog vijeća Grada Ogulina Marinko Herman i predsjednik Odbora za branitelje Grada Ogulina Renato Glavaš.

 

 

U tijeku je zamjena javne rasvjete

I dalje je u tijeku je zamjena i postavljane rasvjetnih tijela na javnoj rasvjeti u gradu Ogulinu. Zamjena javne rasvjete energetski učinkovitom provodi se po ESCO modelu, što znači da se projekt financira iz ušteda na električnoj energiji, koje će se ostvariti postavom novih LED rasvjetnih tijela.
Projekt izvodi tvrtka ELOS d.o.o. iz Solina, koja je dala najpovoljniju ponudu. Ukupna vrijednost projekta, s PDV-om, iznosi 11.156.250,00 kuna.

Nova rasvjeta je projektirana sukladno novim propisima kojima se nastoji umanjiti svjetlosno onečišćenje koje stvara javna rasvjete.

Svjetlosno onečišćenje (zagađenje) je svako suvišno rasipanje umjetne svjetlosti izvan područja koje je potrebno osvijetliti, odnosno sva nepotrebna i prekomjerna rasvjeta, osvjetljavanje fasada kuća, vrtova, neba i slično.
Nove lampe imaju optičke leće koje fokusiraju svjetlost tamo gdje treba, na kolnik i pločnik, čime se spriječava rasipanje svjetla, odnosno svjetlosno onečišćenje koje šteti ljudima i životinjama. Stare lampe, inače, troše 125 W električne energije, a nove LED lampe 40 W.

 

 

“Perunike” organiziraju posljednju akciju prikupljanja plastičnih čepova

Članovi ogulinske Udruge “Perunika” sutra će upriličiti posljednju akciju prikupljanja plastičnih čepova. Prema njihovim riječima, razlog tome su objektivne okolnosti koje su prvenstveno vezane uz organizaciju transporta do Čakovca. Inače, radi se o svima nam dobro znanoj akciji pod nazivom “Plastičnim čepovima do skupih lijekova”, koju je na razini cijele države pokrenula Udruga oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske iz Čakovca.

Ogulinske “Perunike” sutra vas, u vremenu od 9 do 11 sati, ponovno očekuju na Trgu Petra Stipetića. Stoga ukoliko ste prethodnih tjedana i mjeseci marljivo prikupljali čepove, ne oklijevajte- dođite i podržite i ovu plemenitu akciju!

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment