Vijesti 21.05.2020.

No comments

Mališani se vraćaju i u ogulinski vrtić

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove upute za sprječavanje epidemije koronavirusa za vrtiće i razrednu nastavu, koje vrijede od 25. svibnja i po kojima se, uz ostalo, povećava broj djece u skupinama, učenici u školu mogu dolaziti sami, a izjava roditelja nije potrebna. Zahvaljujući tome i mališani ogulinskog Dječjeg vrtića “Bistrac” vratit će se od ponedjeljka svojim prijateljima i tetama u vrtiću.
U ponedjeljak, 25. svibnja, učinit će to manji broj vrtićke djece, njih 9, a prema, riječima ravnateljice, povratak većine vrtićanaca očekuju 1. lipnja. Pokazali su to rezultati provedene ankete među roditeljima.

Zanimalo nas je što će biti s programom predškole, a više detalja smo, tijekom prijepodneva, doznali od ravnateljice Ivanke Turković.
Ono što će vjerujemo zanimati sve roditelje vrtićanaca jest pitanje kako će se u narednom razdoblju plaćati usluga vrtića. Ravnateljica Turković je, gostujući u našem programu, imala poesbnu poruku za roditelje budućih predškolaca, a na kraju je uputila posebne riječi zahvale roditeljima.

 

 

U županiji više nema osoba u samoizolaciji

U Karlovačkoj županiji jučer je na koronavirus testirano 66 osoba. Svi pristigli nalazi su negativni, uključujući i onih 20-ak od dana ranije. Ukupno je u Karlovačkoj županiji do sada napravljeno 2465 testova. Danas će biti testirano još 8 osoba kroz DRIVE IN.

U Općoj bolnici Karlovac nema niti jedne osobe oboljele od koronavirusa, a na kućnom liječenju i dalje su 2 osobe. U Karlovačkoj županiji od koronavirusa izliječeno je 28 osoba. Pod mjerama samoizolacije nema niti jedne osobe. Također, od danas nema niti jedne osobe u karanteni Grabovac.

Predstavljen Poziv Umjetnost i kultura online

U sklopu programa OCD Inkubator Pučkog otvorenog učilišta Ogulin, putem ZOOM online sastanka, predstavljen je Poziv Umjetnost i kultura online. Poziv je 18. svibnja objavilo Ministarstvo kulture, a usmjeren je na povećanje socijalne uključenosti osoba mlađih od 25 i starijih od 54 godine sudjelovanjem u kulturnim i umjetničkim aktivnostima putem interneta. Pozivom će se financirati aktivnosti pripreme i provedbe online participativnih umjetničkih i kulturnih aktivnosti usmjerenih na socijalno uključivanje pripadnika ciljanih skupina.

Prihvatljivi prijavitelji su organizacije civilnog društva. Poziv se provodi u okviru specifičnog cilja 9.i.1 Borba protiv siromaštva i socijalne isključenosti kroz promociju integracije na tržište rada i socijalne integracije ranjivih skupina, i borba protiv svih oblika diskriminacije. Ukupni iznos bespovratnih sredstava iznosi 25.000.000,00 kuna. Udio financiranja po pojedinom projektu iznosi 100 % prihvatljivih troškova, od čega je 85 % osigurano iz sredstava Europskog socijalnog fonda, dok će obavezni udio nacionalnog sufinanciranja od 15 % osigurati Ministarstvo kulture iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Natječajna dokumentacija dostupna je na http://www.esf.hr/natjecaji/socijalno-ukljucivanje/umjetnost-i-kultura-online. Rok za podnošenje projektnih prijedloga je ‪31. prosinca 2020.‬, odnosno do iscrpljenja financijske omotnice.

Za sve informacije možete se obratiti djelatnicima Pučkog otvorenog učilišta Ogulina radnim danom, ‪od 7:00 do 15:00‬ sati, pozivom na broj 522 257‬ ili putem elektronske pošte na adresu ‪[email protected]. Prezentaciju predstavljanja poziva možete preuzeti na web stranici Pučkog učililšta, www.ogulin-uciliste.hr.

U travnju smanjen broj prometnih nesreća

Tijekom prošlog mjeseca na području PU karlovačke evidentirano je smanjenje ukupnog broja prometnih nesreća, a ujedno i smanjenje broja prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i s materijanom štetom.

Naime, tijekom travnja evidentirano je 30 prometnih nesreća, dok ih je u travnju 2019. godine bilo 73. Sedam prometnih nesreća bilo je s ozlijeđenim osobama, a 23 prometne nesreće bile su s materijalnom štetom.
U tim prometnim nesrećama jedna osoba je teško, a šest je osoba lako ozlijeđeno.

U prometnim nesrećama tijekom promatranog razdoblja učestvovala su 104 sudionika, a 8 sudionika uzrokovalo je prometne nesreće zbog vožnje pod utjecajem alkohola.

Najčešći uzroci prometnih nesreća u travnju 2020. godine bile su greške ili propusti vozača, a u najviše slučajeva radilo se o brzini neprimjerenoj uvjetima te nepropisnom kretanju kolnikom.

Inače, u travnju su, tijekom svojih redovnih zadaća, policijski službenici ukupno sankcionirali 2335 prekršaja u prometu bez prometnih nesreća, a najviše su sankcionirani prekršaji vozača počinjeni zbog nepropisne brzine koja je ujedno i najčešći uzrok prometnih nesreća, i to 1309 prekršaja ili 56% od ukupnog broja sankcioniranih prekršaja.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment