Vijesti 21.02.2020.

No comments

Povijesni uspjeh speleologa u Ogulinu

Speleolozima je nakon 85 godina uspjelo dokumentirati spoj dva velika speleološka objekta ispod Ogulina, koji su zajedno desetljećima bili najduži speleološki sustav u Hrvatskoj.

Poznati hrvatski geolog i speleolog Josip Poljak (1892-1962) objavio je davne 1935. prvi topografski nacrt sustava Đulin ponor Medvedica iz kojeg je vidljivo da je uspio proći spoj koji današnji speleolozi poznaju pod nazivom Poljakov prolaz, ali nikada od tada nikome nije uspjelo doći do njega i dokumentirati ga, priopćili su iz Speleološkog odsjeka Velebit.

Važeći nacrt iz 1984.-1985. koji predstavlja 16,4 km dugačak špiljski sustav, zapravo je posudio Poljakova istraživanja toga dijela sustava.

Taj je prolaz ključan za otjecanje većih voda, čije zadržavanje poplavi dio Ogulina.

U sklopu suradnje Grada Ogulina i Hrvatskih voda na smanjenju poplava, odvija se čišćenje naplavina ulaznog dijela Đulinog ponora, čime je smanjen dotok naplavina u kanal koji vodi do Poljakova prolaza.

To je pomoglo članovima Speleološkog odsjeka Velebit da tijekom upravo završenog istraživanja uspješno prođu kroz Poljakov prolaz i Poljakovu dvoranu te uđu u daljnje prostrane kanale špilje Medvedice. (hrt.hr)

 

 

24. veljače započinje Javna rasprava vezana uz Ogulinsku obilaznicu

Upravni odjel za graditeljstvo i okoliš Karlovačke županije objavio je Obavijest o provođenju javne rasprave o Studiji o utjecaju na okoliš obilaznice Grada Ogulina.

Javni uvid i javnu raspravu o Studiji za područje Karlovačke županije koordinira i provodi Upravni odjel za graditeljstvo i okoliš Karlovačke županije. Javna rasprava održavat će se od 24. veljače do 24. ožujka 2020. godine.

Javni uvid u ovu Studiju bit će omogućen zainteresiranim građanima za vrijeme trajanja rasprave u prostorijama Grada Ogulina, u maloj sali gradske vijećnice, te u prostorijama općinske vijećnice Općine Josipdol. Uvid će biti moguć radnim danom, u vremenu od 8 do 15 sati.

Javno izlaganje o Studiji održat će se u utorak, 17. ožujka, u 11 sati u velikoj dvorani Gradske knjižnice i čitaonice Ogulin. Tijekom javnog izlaganja prisutni predstavnici nositelja zahvata i ovlaštenika davat će odgovore i raspravljati o pitanjima postavljenim od strane prisutne i zainteresirane javnosti.

Na mjestima javnog uvida u Gradu Ogulinu i Općini Josipdol bit će izložena jedna cjelovita Studija i jedan ne-tehnički sažetak Studije, knjiga primjedbi, Odluka Ministarstva zaštite okoliša i energetike te ova Obavijest.

Zainteresirana javnost će, tijekom trajanja ove javne rasprave, imati priliku u knjigu primjedbi upisivati mišljenja, primjedbe i prijedloge, a moći će ih dostaviti i u pisanom obliku na adresu: Karlovačka županija, Upravni odjel za graditeljstvo i okoliš, Odsjek za planske poslove i zaštitu okoliša, Križanićeva 11, Karlovac.

Mišljenja, primjedbe i prijedlozi koji ne budu dostavljeni u navedenom roku i ne budu čitko napisani neće se uzeti u obzir u pripremi izvješća o javnoj raspravi.

Poziv udrugama kojima su odobrena sredstva iz gradskog proračuna u 2019.g.

Stručna služba Grada Ogulina uputila je javni poziv udrugama koje su u 2019. godini ostvarile pravo na financijsku potporu Grada Ogulina, a na temelju objavljenih Javnih poziva za predlaganje programa javnih potreba te temeljem sklopljenih ugovora o sufinanciranju provedbe projekta/programa udruga iz sredstava Proračuna Grada Ogulina za 2019. da dostave Gradu, kao davatelju financijskih sredstava, opisni i financijski izvještaj provedbe programa/projekta u 2019. godini.

Izvještaji se dostavljaju na propisanim obrascima koji su bili sastavni dio natječajne dokumentacije. Izvještajne obrasce je potrebno dostaviti najkasnije do 28. veljače 2020. godine, a oni se nalaze na web stranici Grada Ogulina.

Također, pozivaju sve ostale udruge i neprofitne organizacije koje su u 2019. godini ostvarile pravo na proračunska sredstva Grada temeljem sklopljenih ugovora, sporazuma ili drugih dokumenata, da do 28. veljače 2020. godine, gradu Ogulinu dostave ispunjen obrazac o potrošnji proračunskih sredstava (PROR-POT), a temeljem članka 15. Pravilnika o izvještavanju u neprofitnom računovodstvu i Registru neprofitnih organizacija (NN broj 31/15 i 67/17).
Obrazac o potrošnji proračunskih sredstava (PROR-POT) objavljen je na internetskoj stranici Ministarstva financija i dostupan je na stranici Grada Ogulina.

Više detalja o ovom javnom pozivu možete pronaći na web stranici Grada Ogulina.

Marinković Ogulince nasmijao do suza

Ogulinsku publiku sinoć je, u konferencijskoj dvorani Pučkog učilišta, do suza nasmijao Dragan Marinković-Maca. Izveo je komediju ’’Kakva ti je žena, takav ti je život’ koja tematizira vječno pitanje – pitanje odnosa između žena i muškaraca. Mijenja li brak odnos između dvoje ljudi, postaje li brak od nekog trenutka mrak, koje su to razlike između žena i muškaraca, neka su od pitanja kojima se, na šaljiv i zanimljiv način, Marinković pozabavio u predstavi.

Konferencijska dvorana bila je popunjena do posljednjeg mjesta, a, sudeći prema reakcijama publike, Ogulinci su se dobro nasmijali i zabavili.

 

Sutra u Oštarijama predstavljanje Glagoljskog kalendara

Na Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva i tiska Misala po zakonu rimskog dvora, Maći glagoljaši pozivaju vas na predstavljanje Glagoljskog kalendara, u subotu 22.veljače u 18,30 sati u Župnom domu u Oštarijama.

Maći glagoljaši će izložiti svoje radove stvorene u proteklih 6 godina.
Tropismene glagoljaške puzzle (pismo latinice, glagoljice i Braillevo) predstaviti će njihov autor Zlatko Šakić.

U 18,00 sati biti će služena Staroslavenska misa u svetištu Gospe od Čudesa.

“Svojim dolaskom podržite, pomozite i potaknite ih na daljnji rad u stvaranju i čuvanju hrvatske kulturne baštine”- poručuje uime organizatora Irena Juričić.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment