Vijesti 20.12.2019.

No comments

U nedjelju se održavaju predsjednički izbori

Petak je posljednji dan službene promidžbe za predsjedničke izbore u Hrvatskoj na kojima će u nedjelju tri milijuna 855 tisuća hrvatskih birača odlučivati tko će od 11 kandidata biti na čelu države idućih pet godina, aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ili netko od njenih 10 ‘izazivača’.

Posljednji dan za promidžbu, kandidati za predsjednika države provode na različite načine: završnim skupovima, druženjima s građanima, a sve s ciljem kako bi ih uvjerili da u nedjelju na biralištu trebaju zaokružiti baš njihovo ime.

Promidžba, koja je službeno trajala 15-ak dana, neslužbeno od ljeta, završava u ponoć kada počinje izborna šutnja koja će biti na snazi do nedjelje u 19 sati, odnosno do zatvaranja birališta.

Birališta se diljem Hrvatske otvaraju u nedjelju u 7 sati. Za predsjedničke izbore određeno je 6533 biračka mjesta te isto toliko biračkih odbora koji imaju po šest članova, dakle gotovo 40 tisuća članova. Na području Grada Ogulina u nedjelju će se otvoriti ukupno 22 biračka mjesta, a ona se nalaze na uobičajenim mjestima. Kompletan popis biračkih mjesta možete pronaći OVDJE.

Podsjećamo, uz već spomenutu aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović (HDZ), kandidati za predsjednika države su: Nedjeljko Babić (HSSČKŠ), Anto Đapić (DESNO), nezavisni Dario Juričan i Mislav Kolakušić, kandidat HSLS-a Dean Kovač, Zoran Milanović (SDP), nezavisna Dalija Orešković, Katarina Peović (RF), Ivan Pernar (SIP) te nezavisni Miroslav Škoro.

Prve privremene rezultate predsjedničkih izbora DIP će objaviti u nedjelju u 20 sati na svojoj mrežnoj stranici www.izbori.hr, a rezultati će se dalje ažurirati svakih 10 minuta. Prvi izborni rezultati bit će, dakle, objavljeni već sat nakon zatvaranja birališta. Podatke o odazivu birača, brojčano i u postotcima, DIP će objaviti u nedjelju u dva navrata, u podne i u 17 sati, a sadržavat će podatke o odazivu do 11.30 te do 16.30.

Rezultate izbora za predsjednika Republike DIP će odmah po utvrđivanju rezultata bez odgode objaviti na svojoj mrežnoj stranici.

 

Ogulinskim sportskim udrugama upućen javni poziv

Športska zajednica Grada Ogulina, objavila je javni poziv za predlaganje programa javnih potreba u sportu grada Ogulina za 2020. godinu.
U Proračunu Grada Ogulina za 2020. godinu osigurana su sredstva za financijsku potporu programa udruga u sportu namijenjenih zadovoljavanju javnih potreba u području sporta definiranih prioritetima utvrđenima Programom javnih potreba u sportu Grada Ogulina za 2020. godinu. Predviđeni iznos ukupnih sredstava koji će biti na raspolaganju iz proračuna Grada Ogulina za sufinanciranje programa u području sporta u 2020. godini, odnosno iznos koji će se temeljem ovog natječaja moći dodijeliti sportskim udrugama (klubovima) za provedbu programa u sportu je 925.000,00 i to: 900.000,00 kuna za programe, projekte ili manifestacije udruga u
sportu koje se bave natjecanjima i 25.000,00 kuna za programe, projekte ili manifestacije udruga koje se bave rekreativnim sportom.
Na ovaj javni poziv se mogu javiti sve udruge u sportu sa sjedištem na području Grada Ogulina čiji su ciljevi i djelatnost usmjereni ka zadovoljenju javnih potreba građana Grada Ogulina u području sporta, a kojima temeljna svrha nije stjecanje dobiti i čije aktivnosti ne predstavljaju gospodarsku djelatnost u sportu.
Sve potrebne informacije možete pronaći na službenim stranicama Grada Ogulina.

Pravoslavni vjernici jučer slavili Sv. Nikolu

Vijeće srpske nacionalne manjine grada Ogulina i Mjesni odbor Otok Oštarijski organizirali su jučer proslavu svetog Nikole u Otoku Oštarijskom.
Svečanu liturgiju u crkvi Svetog Nikole predvodio je protojerej Milan Simić iz Ogulina. Nakon Svečane liturgije svi prisutni počašćeni su pečenom ribom u prostorima mjesnog odbora Otok Oštarijski. Sveti Nikola pada u vrijeme velikog božićnog posta, pa vjernici za tu krsnu slavu pripremaju isključivo ribu i drugu posnu hranu.
Srpska pravoslavna crkva slavi Svetog Nikolu Čudotvorca, jednog od najvećih kršćanskih svetitelja, zaštitnika putnika, moreplovaca, ribara i splavara. Procjenjuje se da skoro polovina pravoslavaca slavi Svetog Nikolu, dok druga polovina, kako se kaže, ide u goste. Sveti Nikola je slava nepromjenljivog datuma – 6. prosinca po starom, odnosno 19. prosinca po novom kalendaru, na dan kada je 343. godine taj svetitelj preminuo.

 

 

 

Odgođeno otvorenje klizališta

Sinoć je, u sklopu Bajkovitog adventa u Ogulinu, između ostalog, u konferencijskoj dvorani Pučkog učilišta održana lutkarska predstava Čarobni recept Djeda Božićnjaka. Predstavu su za najmlađe Ogulince pripremili i izveli djelatnici Dječjeg vrtića Bistrac.

Kako bi nam grad bio što ljepše uređen u vrijeme održavanja manifestacije, na poziv organizatora, tvrtka Bjelin d.o.o. spremno se uključila u pripremu ekoloških ukrasa za Bajkoviti Advent u Ogulinu. Puna dva mjeseca djelatnici su marljivo izrađivali ukrase koji uljepšavaju naš grad. Danas su ponosno dostavili posljednji od njih, velikog Snjegovića, koji je izrađen od jednog komada drveta! Snjegović se nalazi u gradskom parku na Cesarovcu.

Za danas je bilo predviđeno i otvorenje klizališta, no, nažalost, zbog vremenskih uvjeta netipičnih za ovo doba godine ono neće biti otvoreno do daljnjeg. O novom datumu i vremenu otvaranja ogulinskog klizališta organizator će nas pravovremeno obavijestiti.

U Ivaninoj kući bajke su nastavljene kreativne adventske radionice, a izrađivali su se ukrasi za bor. Večeras, u 18 sati, vrata svojeg doma u Pučkom učilištu otvorit će Djed božićnjak, pa je to izvrsna prilika mališanima za druženje s njim.

I svi ljubitelji odlične glazbe i dobre zabave, od 20 sati, će doći na svoje. “Darujmo ljubav” naziv je koncerta Puhačkog orkestra DVD-a Ogulin koji će se održati u konferencijskoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta. Ulaz je slobodan, a na glazbenom repertoaru naći će se niz popularnih i prigodnih skladbi.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment