Vijesti 20.11.2019.

No comments

Zasjedalo Vijeće srpske nacionalne grada Ogulina

U utorak je održana treća sjednica novog saziva Vijeća srpske nacionalne manjine grada Ogulina, pod predsjedanjem predsjednika Ranka Višnića. Uz prisutnih 14, od 15 vijećnika, kao gost na sjednici prisustvovao je i gradonačelnik Dalibor Domitrović.
Na sjednici je usvojen financijski plan za 2020. godinu, plan rada za naredno razdoblje, te nekoliko odluka važnih za rad Vijeća u novom sazivu.
Vijeće je donijelo odluku o zajedničkom sudjelovanju u organizaciji proslave Svetog Nikole u Otoku Oštarijskom, zajedno sa Mjesnim odborom Otok Oštarijski, kao i o tradicionalnoj podijeli darova za djecu povodom Svetog Save. Sve odluke su donesene jednoglasno.

 

 

I Ogulinci trubili za obrazovanje

Na ulice su izašli nastavnici ogulinskih osnovnih i srednjih škola koji su u štrajku, a radilo se o sindikalnoj akciji “Potrubi za obrazovanje”. Akcija je održana u svim gradovma u kojima prosvjetni sindikati imaju članstvo, a njome su željeli pozvati sve sudionike u prometu da im znakom sirena pruže podršku. Ovu sidikalnu akciju pratila je i naša ekipa, pa smo se iz prve ruke uvjerili da su brojni Ogulinci doista na strani prosvjetara. Ulicom su gostovo sat vremena odjekivali zvuci sirena u znak podrške zahtjevima prosvjetara.

Inače, i danas je u svim osnovim i srednjim školama diljem Hrvatske, pa tako i na našem ogulinskom području, nastavljen štrajk u školama. Na tiskovnoj konferenciji u Zagrebu, čelnici sindikalnih središnjica istaknuli su da je današnji odaziv na štrajk bio isti kao i prethodnih dana. Najavili su i nove akcije. Tako će sutra u 9 sati i 45 minuta biti održan simbolični prosvjed na Markovom trgu pod nazivom “Prosvjed šutnje”. Iduću konferenciju za novinare održat će u petak u 12 sati kada će predstaviti sve detalje prosvjeda koji će se održati 25. studenog u 12 sati na Jelačićevu trgu.

Podršku prosvjetnim sindikatima pružili su posljednjih dana, među ostalima, i Sindikat novinara Hrvatske, Sindikat policijskih službenika, Hrvatski liječnički sindikat, te brojne udruge civilnog društva.

 

Ivanina kuća bajke uskoro dobiva Čitateljski klub

Ivanina kuća bajke za najmlađe priprema jedan novi sadržaj. Naime, osim brojnih radionica koje ova bajkovita ustanova nudi, uskoro će mališani moći doći i uživati u Čitateljskom kutku.

Kako se rodila ova nova ideja, doznajemo od ravnateljice Ivanine kuće bajke Ankice Puškarić.

Ovaj sadržaj je namjenjen djeci ogulinskog kraja, bio bi besplatan, a namjera je poticanje čitanja bajki kod najmlađe populacije.

Ravnateljica Puškarić poziva sve mališane i roditelje da se prijave u Čitateljski klub, a više informacija možete dobiti putem elektronske pošte na adresu [email protected] ili pozivom na broj telefona 525-398, te mobitela 091/914-0700.

Inače, na 6. rođendan Ivanine kuće bajke, 13. prosinca, bit će upriličen Dan otvorenih vrata.

U Ivaninoj kući bajke u tijeku su i pripreme za advent, jer će i ova gradska ustanova biti dio Bajkovitog adventa u Ogulinu. Očekuju nas brojne radionice, a o terminima njihovog održavanja naknadno ćemo vas izvjestiti u našem programu.

Otkrivene nove tajne Zavičajnog muzeja

Nedavno smo vas u našem informativnom programu izvjestili da su u ogulinskom Zavičajnom muzeju u tijeku interventni radovi na sanaciji vlage. Kako se radi o građevini staroj više od 5 stoljeća, njeni zidovi skrivaju mnoge tajne i zanimljive strukturne slojeve koji su kroz povijest imali svoju ulogu.
Tako je obijanjem žbuke otkriveno nekoliko otvora različitih povijesnih funkcija, koje su u pojedinim razdobljima preoblikovani, zazidani i sl.
Posebno su zanimljivi stari ulaz u kulu, prozorska niša koja je vjerojatno imala funkciju prizemne puškarnice, ostaci ložišta iz razdoblja prije 1817. godine, prozor evidentiran u nacrtima iz 1817. godine, otisak nekadašnjeg drvenog stubišta i sl. Navedeni će elementi ostati otvoreni te će se nakon građevinske obrade prezentirati i time dodati novi povijesni sloj priči o Frankopanskoj kuli.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment