Vijesti 20.05. 2020.

No comments

Ivana Salopek Šumonja: “Hvala vam na požrtvovnosti!”

Danas je održana sjednica Stožera civilne zaštite grada Ogulina, a nakon dužeg vremena bila je fizičkog karaktera.
Sjednicu je otvorio gradonačelnik Dalibor Domitrović zaključkom da imamo povoljnu epidemiološku sliku koja za vrijeme koronakrize nije ni bila pretjerano narušena. Potom su redom svi članovi ogulinskog Stožera dali kratak osvrt na cijelu situaciju tijekom protekla 2 mjeseca.

Ravnatelj ogulinske bolnice dr. Josip Zorko izvjestio je Stožer da se trenutno u bolnici nalazi 1 suspektan pacijent, što je uobičajeno jer svakodnevno se javljaju pacijenti sa nejasnim febrilnim stanjima. Pacijent je testiran na koronavirus, nalaz se očekuje, a pozitivih pacijenata trenutno u bolnici nema. Redovno se provode operativni zahvati, a svi pacijenti se prije operacija testiraju na ovaj virus. U bolnici će i dalje s radom nastaviti infektološka ambulanta, dok će se sve ostale prostorije unutar bolnice vratiti u prvobitno stanje, prije izbijanja epidemije.

Ravnateljica Doma zdravlja Ogulin Zlata Kurelac izvjestila je članove da je rad ove ustanove uglavnom vraćen u prvobitno stanje. U tijeku je riješavanje zaostalih pregleda pacijenata, a za pojavu eventualnog novog vala smatra da smo sada svi korak, ako ne i dva ispred.

Valentina Bartolović iz Crvenog križa Ogulin napomenula je da je njihov rad još uvijek pod pojačanim epidemiološkim mjerama, s obzirom da brinu o više od 200 korisnika starije životne dobi. Očekuju pošiljku prehrambenih artikala koja će biti podijeljena onima koji su za vrijeme COVID krize ostali bez posla, a istu će realizirati sukladno podatcima HZZ-a.
“Volonteri Crvenog križa su odradili izuzetan posao i njima upućujem veliku zahvalu.” – istakla je zaključno ravnateljica Bartolović.

Operativne snage JVP Ogulin i ogulinske stanice HGSS-a bile su ispomoć policijskim snagama u nadzoru provedbe i poštivanja mjera nacionalnog Stožera civilne zaštite.
Tijekom obavljanja tih zadaća nije, prema njihovim riječima, zabilježen niti jedan veći incident.

Direktorica SKG-a Sanja Tomić izvjestila je nazočne da je rad ove gradske tvrtke vraćen u prvobitno stanje, a ogulinska tržnica prodisala je punim plućima uz poštivanje svih epidemioloških mjera. Pogrebima i dalje može nazočiti najviše 40 osoba, a na smrtovnicama se i dalje ne smije isticati mjesto i vrijeme održavanja pogreba.

Direktor ogulinskog Vodovoda i kanalizacije Bojan Prebežić izvjestio je da nije bilo nikakvih problema u radu ove tvrtke za vrijeme epidemije, a trenutno je u tijeku izvođenje radova na sanaciji gubitaka na vodoopskrbnom sustavu grada Ogulina. Okončanje radova očekuje se i prije najavljenih rokova, dakle prije kraja lipnja.

Načelnici Stožera civilne zaštite susjednih nam općina Plaški, Tounj i Saborsko izrazili su zadovoljstvo učinjenim te pohvalili rad ogulinskog Stožera čiji su rezultati više no dobri.

Dubravko Dragičević, u ime Radio Ogulina i medija, pohvalio je rad svih članova Stožera jer je zahvaljujući njima izbjegnuto širenje panike među građanima, a važnost lokalnih medija u ovoj izvanrednoj situaciji došla je do izražaja više no ikada.

Saslušavši izvješća nazočnih članova, gradonačelnik Dalibor Domitrović je poručio: “Odradili smo odličan posao, nema opuštanja i spremni smo za nove izazove!”

Načelnica Stožera Ivana Salopek Šumonja se zahvalila članovima Stožera na njihovoj požrtvovnosti i raspoloživosti u svako doba dana i noći. Posebno je pohvalila naše sugrađane, koji su slušajući upute Stožera, doprinjeli izrazito povoljnoj epidemiološkoj slici grada i okolice.

 

Sutra za dio učenika OTŠ-a počinje praktična nastava

Nakon dijela učenika nižih razreda osnovnih škola, u školske klupe se vraća i dio učenika srednjih strukovnih škola. O toj temi, u našem programu, razgovarali smo sa ravnateljicom ogulinske Obrtničke i tehničke škole Zrinkom Ceranić Jurković.

Ravnateljica ističe da će se u školi provodit sve propisane epidemiološke mjere Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a pridržavati će se i preporuka o socijalnom distanciranju u provedbi praktične nastave. Redovna nastava će se prema njenim riječima i dalje provoditi na daljinu, vjerovatno do kraja tekuće školske godine.

Po pitanju strukovnog obrazovanja, situacija je potpuno drugačija u ogulinskoj Gimnaziji i strukovnoj školi “Bernardina Frankopana”.

Inače, 29. svibnja maturantima zavraša nastava, a ova generacija učenika ostat će zakinuta za maturalnu večeru i popularnu Maturijadu, koja se neće održati zbog propisanih epidemioloških mjera.

Što se tiče državne mature, ravnateljica ogulinskog OTŠ-a kaže da njihovi učenici svoje srednjoškolsko obrazovanje završavaju izradom i obranom završnog rada. Zanimalo nas je i kako će se provoditi državna matura u ogulinskoj Gimnaziji i strukovnoj školi “Bernardina Frankopana”. Odgovor smo dobili od ravnatelja Magidća.  Maturantima želimo što manje stresa i da ostvare odlične rezultate na državnoj maturi.

 

I Pučko učilište otvara svoja vrata korisnicima

Pučko otvoreno učilište Ogulin nastavlja s provođenjem obrazovnih i kulturnih aktivnosti, a u skladu s mjerom zabrane održavanja svih javnih događanja i okupljanja više od 40 osoba na jednom mjestu. Odluka je to donesena u skladu s Odlukom o izmjenama i dopunama Odluke o nužnim mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i sportskih i kulturnih događanja za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19 od 18. svibnja.

Odlična je to vijest koja će razveseliti sve one željne stjecanja novih znanja i vještina, jer se u Pučko vraćaju programi formalnog i neformalnog obrazovanja. Ponovno ćete moći posjećivati radionice robotike, u planu je audicija za Plesni studio POU Ogulin. Tu su i Spikeraj – mala škola dječjeg novinarstva, Kino klub POU Ogulin, Lutkarski studio POU Ogulin te ostali obrazovni i kulturni programi.

Inače, tijekom protekla dva mjeseca vrijedna ekipa Pučkog učilišta osmislila je i provela online kampanju pod nazivom “Ostani doma – ostani s POU Ogulin”.
Ukupno je održano 46 online aktivnosti koje su pokazatelj kako su obrazovanje, umjetnost i kultura uvijek su bili svojevrsno društveno cjepivo, koje višestruko povoljno djeluje na zdravlje i vitalnost zajednice. Sve sadržaje pripremali su stručni suradnici POU Ogulin, Društvo pedagoga tehničke kulture Ogulin, Kino klub POU Ogulin, Ekološko društvo Ogulin, Karla Ana Sabljak i Danijel Vučić, voditelj Osnovne glazbene škole pri OŠ Ivane Brlić-Mažuranić Ogulin, polaznici Spikeraja, Radio Ogulin i Plesna škola Alegria.
“Ovim putem zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u izradi sadržaja i onima koji su pratili kampanju.” – poručili su iz ogulinskog Pučkog otvorenog učilišta.

HZJZ izdao nove upute za rad vrtića i razrednu nastavu

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove upute za sprječavanje epidemije koronavirusa za vrtiće i razrednu nastavu, koje vrijede od 25. svibnja i po kojima se, uz ostalo, povećava broj djece u skupinama, učenici u školu mogu dolaziti sami, a izjava roditelja nije potrebna.

Osim na rad predškolskih ustanova i razrednu nastavu od 1. do 4. razreda osnovne škole, nove upute odnose se i na posebne razredne odjele i rad s djecom s teškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi.

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ističu da se rad u predškolskim ustanovama i školama u sadašnjim epidemiološkim uvjetima, uz poštovanje ovih uputa, smatra jednako sigurnim za djecu i zaposlenike kao i rad od kuće, odnosno ostanak kod kuće, te se omogućuje uključivanje sve djece u vrtiće i škole.

Roditelji ne smiju dolaziti u pratnji djeteta ako imaju simptome respiratorne bolesti, ako su pod mjerom samoizolacije ili ako su zaraženi koronavirusom, a isto vrijedi i za dijete.

Kako se navodi u uputama, ne preporučuje se uzimanje izjave od roditelja radi uključivanja djeteta u ustanovu te se roditeljima treba omogućiti i naknadno uključivanje djeteta u vrtić i školu. U svim objektima treba provoditi opće mjere sprječavanja širenja zaraze poput fizičkoga razmaka te higijene i dezinfekcije ruku.

Kako će biti organiziran rad u ogulisnkom Dječjem vrtiću “Bistrac” govorit ćemo sutra u našem programu s ravnateljicom Ivankom Turković.

U karlovačkoj županiji tek 1 osoba u samoizolaciji

Današnje pripoćenje iz županijskog Stožera civilne zaštite je vrlo kratko, a u njemu stoji: “U Karlovačkoj županiji jučer je testirano 70 osoba. Do sada je pristiglo 55 nalaza koji su negativni. Ostatak nalaza još čekamo. Kroz DRIVE IN danas je testirana 31 osoba. Pod mjerama samoizolacije još se nalazi se 1 osoba.”.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment