Vijesti 20.04.2020.

No comments

U Karlovačkoj županiji imamo 10 izliječenih osoba

Osmi dan za redom u Karlovačkoj županiji nema novooboljelih od koronavirusa. Odlična je to vijest koju su na podnevnoj tiskovnoj konferenciji podijelili članovi Stožera civilne zaštite Karlovačke županije. Prema riječima zamjenika ravnatelja karlovačke Opće bolnice dr. Hrvoja Cvitanovića, u našoj županiji od ove zaraze ozdravilo je do sada 10 osoba. U posljednjih 24 sata testirano je 29 osoba i nema novih pozitivnih bolesnika. U karlovačkoj bolnici hospitalizirane su tri osobe koje su pozitivne, a na kućnom liječenju je još 12 bolesnika. Epidemiološku sliku županije dr. Cvitanović smatra vrlo povoljnom.
Inače, u našoj županiji i dalje se 376 osoba nalazi u samoizolaciji.

Načelnica županijskog Stožera Vesna Hajsan – Dolinar rekla je da je od danas omogućen slobodan odlazak radnika iz naše županije na njihova radna mjesta u slovenskoj Beloj Krajini i Dolenjskoj. Prema njenim riječima, pregovori se vode i sa predstavnicima Unsko sanskog kantona u BIH odakle dolazi velik broj radnika u Karlovačku županiju, osobito u građevinski sektor.
“Zbog revitalizacije gospodarstva radimo i na tome”- kazala je Hajsan Dolinar nadajući se skorom “zelenom” svjetlu i za ovaj smjer.

Inače, danas je u Karlovačku županiju stgao novi kontigent zaštitne opreme koja je prvenstveno namjenjena zdravstvenim ustanovama, a bit će raspodjeljena tijekom poslijepodneva.

Za kretanje unutar županije više vam ne trebaju propusnice

Nakon što je od Stožera civilne zaštite Karlovačke županije zaprimljen Prijedlog za ukidanje mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj na području Karlovačke županije (kretanje bez e-Propusnice), u nedjelju, 19. travnja, održan je sastanak Stožera civilne zaštite Grada Ogulina putem video konferencije, na kojem su, pored članova Stožera CZ Grada Ogulina, prisustvovali i načelnici Stožera civilne zaštite Općina Plaški, Saborsko, Tounj i Josipdol.

Svi su se usuglasili sa navedenim Prijedlogom te je takva suglasnost upućena Stožeru CZ Karlovačke županije, koji je Nacionalnom stožeru uputio prijedlog za ukidanje mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta na području Karlovačke županije. Prijedlog je upućen uz suglasnost svih gradova i na temelju činjenice što već 6. dan nema novooboljelih osoba u našoj županiji.

Odlukom nacionalnog Stožera civilne zaštite omogućeno je tako slobodno kretanje unutar granica Karlovačke županije bez e-propusnica, a propusnice će odsada biti potrebne samo za odlazak u druge županije.

“Naše sugrađane i dalje molimo za poštivanje svih važećih odluka i mjera te maksimalnu odgovornost u postupanju.” – poručili su iz gradskog Stožera civilne zaštite.

Inače, na jučer održanoj on line sjednici gradskog Stožera moglo se čuti da je stanje u Ogulinu zadovoljavajuće. Ravnatelj bolnice Ogulin Josip Zorko istaknuo je da se tijekom ovog tjedna očekuje povratak zdravstvenog osoblja na posao nakon završnog testiranja, te otvaranje odjela pedijatrije. Očekuju se i završni negativni nalazi oboljele dvije osobe iz Ogulina koje su hospitalizirane u ožujku.

Iz Doma zdravlja Ogulin, od ravnateljice Zlate Kurelac, doznali smo da se ovog vikenda ukidaju dežurstva liječnika opće prakse i stomatologa vikendom, ali da će stomatolozi i dalje primati samo hitne pacijente. Naredna sjednica Stožera civilne zaštite Ogulin održat će se po potrebi.

 

Odjel pedijatrije od danas je ponovno otvoren

Odjel pedijatrije ogulinske Opće bolnice danas je ponovno počeo s radom, pa je tako sada u potpunosti pokrivena pedijatrijska skrb na našem području. “Sukladno tome, ako neko dijete zatreba hospitalizaciiju na odjelu pedijatrije, više ne treba ići u Opću bolnicu Karlovac, nego može biti hospitalizirano kod nas”- poručila je zamjenica ravnatelja ogulinske bolnice dr. Helena Hlavač.

Podsjećamo, Odjel pedijatrije zatvoren je 7. travnja odlukom epidemiološke službe. Tih dana izvjestili smo vas o slučaju oboljelnja djeteta sa šireg ogulinskog područja kojem je bila postavljena sumnja na infekciju i uzet mu je bris u ogulinskoj bolnici. Nalaz je poslan u laboratorij za infektologiju u Kliniku Fran Mihaljević i oni su izradili test i javili da je dijete zaraženo. Stoga je odmah osoblje pedijatrije stavljeno u izolaciju, a odjel zatvoren.

Dijete je potom transportirano u kliniku Fran Mihaljević u Zagreb, gdje su uzimali dodatne kontrolne briseve i nakon čega su stigli negativni nalazi. Međutim, kad je u Stožer Civilne zaštite Karlovačke županije stiglo otpusno pismo iz klinike Fran Mihaljević, epidemiolog je odlučio da 9 djelatnika ogulinske bolnice, koji su zbog ovog slučaja bili u samoizolaciji, nastave i dalje biti samoizolirani. To je ujedno značilo da i pedijatrija ogulinske bolnice i dalje ostaje zatvorena.

HPD “Klek” Ogulin danas slavi 70. rođendan

Hrvatsko planinarsko društvo Klek Ogulin danas slavi svoj 70. rođendan. Naime, slikoviti oblik Kleka i njegovo okomito stijenje, od davnina su privlačile pozornost okolnog stanovništva i putnika koji su prolazili ovim krajem. Prvi su o Kleku stvorili priče i legende, a potonji su ga opisali u putopisima i novinskim člancima.

Prema povijesnim zapisima još 1900. godine u Ogulinu se spominje podružnica Hrvatskog planinarskog društva “Klek”, na osnovu čega se daje zaključiti da je planinarska misao polagano dobivala svoje pristaše. To je ujedno i početak organiziranog planinarskog djelovanja u gradu pod Klekom. Tokom vremena podružnica, čini se, prestaje sa radom, da bi ponovno bila obnovljena 8. prosinca 1921. godine, zadržavši prvotno ime. Podružnica je tada brojila 55 članova. Rad podružnice zamire u vrijeme diktature kralja Aleksandra Karađorđevića, 1929. godine, ali se ponovno pokreće 1935. godine.
Sve učestaliji dolasci planinara iz raznih krajeva, aktualiziraju staru ideju o izgradnji planinarskog doma na Kleku. U središnjici , u Zagrebu, postojala su i početna sredstva za gradnju doma a izrađen je i nacrt. Do početka drugog svjetskog rata nije se započelo sa gradnjom. Rat je prekinuo sve daljnje aktivnosti.

Po završetku drugog svjetskog rata planinari su djelovali su u okviru Fiskulturnog saveza Jugoslavije. Ovaj organizacijski oblik nije pogodovao razvoju specifične, planinarske aktivnosti. Promjenom dotadašnjih propisa, 1948. godine se osnivaju planinarska društva i Planinarski savez Hrvatske. I u Ogulinu se tako 1950. godine pristupa osnivanju Planinarskog društva “Klek” sa 109 članova. Osnivačka skupština održana je u prostoriji tadašnjeg kina (disco bar “Calipso”), 20.travnja 1950.godine. Josip Marković je izabran za predsjednika, Ferdo Uršan za tajnika a blagajnik je bio Ivica Stipetić – Pepić. Predsjednik je, jedno vrijeme, bio i Bogdan Žagar.

Odmah po obnovi rada društva, nastavljene su aktivnosti za izgradnju planinarskog doma. Bilo je dosta dvojbe oko lokacije objekta. Tadašnji predsjednik PD “Klek”, sudac Marijan Mance, zdušno je podržao prijedlog Matije Mlinca da se dom izgradi podno stijene Kleka. Na tom je mjestu i započela gradnja 1954. godine. U organizaciji Zlatka Kregara iz Otočca dolazi skupina radnika koji radi na izgradnji doma. Oni stanuju u barakama koje su podigli u Bjelskom. Materijal do gradilišta, na konjima, prenosi Rajko Pezerović.

Izgradnju doma financirali su i pomagali: Kotar Ogulin, Planinarski savez Hrvatske, Šumarija Ogulin, trgovačko poduzeće Zvijezda, hidroelektrana Gojak, Dip Ogulin i pojedinci, među kojima su bili Jurica Stipetić i Dragan Radočaj, koji je po završetku doma, bio i prvi domar.
Dom je svečano otvorio Savo Vukelić 12. listopada 1958. godine. Izgradnjom planinarskog doma na Kleku, pojačala se i aktivnost ogulinskih planinara.

Ovo je samo dio bogate povijesti našeg planinarskog društva, a mi svim članovima želimo sretan 70. rođendan uz pregršt lijepih želja.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment