Vijesti 19.12.2019.

No comments

Održana posljednja sjednica Gradskog vijeća u 2019. godini

Održana je posljednja ovogodišnja, osma po redu, sjednica Gradskog vijeća Grada Ogulina. Sjednicom je predsjedavao Marinko Herman, a dnevnim redom bilo je predviđeno 13 točaka. Na samom početku, sa 10 glasova za i 6 protiv, sa dnevnog reda skinut je Aktualni sat, što je bila i dosadašnja praksa uoči Božića.

U nastavku sjednice, bez rasprave nazočnih vijećnika i nakon obrazloženja pročelnice za financije Dinke Stipetić, usvojena je Odluka o utvrđivanju i raspodjeli rezultata poslovanja Grada Ogulina za 2018. godinu.

I onda je ipak održan “Aktualni sat”, odnosno točka dnevnog reda Prijedlog II. Izmjena i dopuna Proračuna Grada Ogulina za 2019. godinu. Drugi rebalans gradskog proračuna i pojedine njegove stavke izazvale su popriličan interes oporbenih vijećnika, pa je sve više ličilo na Aktualac, no na raspravu.
Izmjene proračuna obrazložila je pročelnica Dinka Stipetić, naglasivši da se planira smanjenje za 6,64 posto, te će iznositi 72.702.000 kuna. Osnovni razlog smanjenja je manje prihoda od pomoći temeljem prijenosa EU sredstava, a dio projekata će se početi realizirati iduće godine. Manje izmjene su vezane uz ostvarenje proračuna. Zaiskrilo je u nekoliko navrata, ponovno se spominjala i prošlogodšinja kriza gradske vlasti, a po mišljenju pojednih HDZ-ovaca mnogo toga se tijekom ove godine propustilo učiniti.
Odgovore na njihova konkretna pitanja ponudio im je uglavnom gradonačelnik Domitrović, uz pomoć pročelnice Dinke Stipetić, te pojedinih ravnatelja gradskih tvrtki. Pri tom je, odgovarajući na pitanja koja je postavio Milan Sabljak (HDZ), gradonačelnik istakao: “Radimo u sedmoj, a ne u šestoj brzini. Svi uposleni u gradskoj upravi nastoje popraviti ono što smo, pa i radi vas koji ste dali ostavku na mjesto potpredsjednika Gradskog vijeća, izgubili u prvih 6 mjeseci ove godine.”.
Rebalans je ipak, nakon skoro dvosatne rasprave, prihvaćen sa 10 glsova, 6 je bilo protiv i 1 suzdržan.

Uslijedila je rasprava o nizu točaka koje su direktno vezane uz drugi ovogodišnji rebalans gradskog proračuna, a sve te točke su i usvojene.

Interes oporbe izazvala je potom točka vezana za Odluku o pokretanju postupka prestanka rada i likvidacije trgovačkog društva Poduzetnička zona Ogulin. Gradonačelnik je uvodno pojasnio razloge likvidacije ove tvrtke, te istakao da je takav prijedlog plod provedene analize troškova poslovanja. Na godišnjoj razini oni iznose 800.000 kuna za materijalne rashode, plus dodatnih 300.000 kuna za održavanje kompleksa bivše vojarne Poredice. Domitrović je naglasio da je jedan od razloga gašenja tvrtke i činjenica da se glavnina poslova odrađivala u gradskoj upravi.
Oporbeni vijećnici iz redova HDZ-a tražili su uvid u provedenu analizu, pitali se što će biti sa troje bivših djelatnika te tvrtke, dok je Milan Sabljak (HDZ) ovaj gradonačelnikov prijedlog nazvao “biserom” aktualne vlasti, sumrakom njihova ponašanja i udarom na gospodarski razvoj grada.
Na to je, između ostalog, gradonačelnik uzvratio: “270 novih radnih mjesta od 2017. godine, 24 nova obrta, povećanje prihoda od poreza – to nazivate sumrakom ove vlasti. S time ću kao gradonačelnik i dalje nastaviti! Nova radna mjesta, efikasnija gradska uprava, daljnje popunjavanje Poduzetničke zone, to je sumrak kojeg će ova gradska vlast i dalje provoditi!”.
Nakon održane rasprave i prepucavanja na relaciji oporba – vladajući ipak je, sa 10 glasova za i 6 protiv, usvojena Odluka o likvidaciji tvrtke Poduzetnička zona Ogulin.

Do kraja sjednice usvojene su i preostale točke dnevnog reda, a na samom kraju gradonačelnik je nazočnima i svim građanima uputio prigodnu čestitku povodom nadolazećih blagdana. Sjednicu ste i ovaj put imali priliku pratiti uživo u našem programu.

 

 

Županijski SDP-ovci pozvali sve da izađu na izbore u nedjelju

Danas je u prostorijama Županijske organizacije SDP-a u Karlovcu održana tiskovna konferencija na temu predsjedničkih izbora. Kako piše Kaportal, na konferenciji su se novinarima obratili predsjednik organizacije Ivan Vuković, dopredsjednica GO SDP-a Karlovac Dragica Malović i saborski zastupnik SDP-a Damir Mateljan.

– Do sad su se isprofilirala tri realna kandidata koji mogu postati predsjednici RH: to su dva kandidata HDZ-a i Zoran Milanović. Stoga je vrlo važno da se građani ne uvuku u tu bitku za budućnost HDZ-a jer ovo nije bitka za budućnost HDZ-a, već za budućnost Hrvatske. Zoran Milanović predstavlja onaj dio Hrvatske nekorumpirani, koji traži vlast bez nepotizma i korupcije. Zato je važno u ovom prvom krugu izaći na izbore i pokazati da ova zemlja ima koga birati i da bira između desnog i desnijeg HDZ-a i one normalne, pristojne Hrvatske. Ako itko vidi što su desetljeća HDZ-ove vlasti učinila, onda su to građani ove županije: ne postoji institucija, ništa što nije pod čizmom HDZ-a i situacija u našoj županiji pokazuje koliko su ovi izbori važni. Blaga panika u redovima HDZ-a zbog realne mogućnosti da jedan od njihovih kandidata ne uđe u 2. krug donijela je i nešto pozitivno u našu županiju: most u Gornjem Pokupju ipak je otvoren prije prvog kruga izbora, ne u onom prije drugog pa su građani zapadnog dijela županije dobili nekoliko tjedana normalnije vožnje, izjavio je na današnjoj pressici saborski zastupnik SDP-a Damir Mateljan i pozvao sve stanovnike Karlovačke županije da izađu na izbore u nedjelju, mudro prosude pa onda, uvjeren je, zaokruže ime Zorana Milanovića.

Milanović će u Karlovac, po riječima predsjednika županijskog SDP-a Ivana Vukovića, doći prije drugog kruga predsjedničkih izbora; u ovom prvom obilazio je sredine gdje SDP i ostale stranke koje su ga podržale imaju značajniju podršku. A u tom 2. krugu Vuković očekuje Milanovićevu pobjedu.

– Jer očekujemo da je hrvatska javnost zasićena estradizacijom koju provode i aktualna predsjednica naslikavanjem po pitaj Boga kojim više objektima i budući kandidat desnice na parlamentarnim izborima, koji je esradni umjetnik. Očekujemo da će normalna Hrvatska prepoznati da ima normalnog kandidata. Prepoznat će ga po njegovom načinu govora, izričaju, karakteru. Može mu se karakter tumačiti na više načina, ali on ima ime i prezime i zna se što se od njega očekuje: da bude državnik sa svojim greškama, manama i namjerama koje su uglavnom poštene i prihvatljive. Ne možemo dozvoliti da nam se država pretvori u paradu. Npr. predsjednica je obišla sve županije, njen ured je u 5 godina bio u cijeloj Hrvatskoj, rezultat: zero. Premijer isto – sjednica Vlade u Karlovcu, Zadru, Koprivnici… obećanja, obećanja, rezultat: zero. Mi tu politiku ne možemo više prihvaćati, a uvjereni smo da će većina ljudi zdravomislećih, kojima je toga dosta, stati na našu stranu i podržati nas, izjavio je Vuković.

Odgovarajući na pitanje zašto na pressicu, iako je najavljen, nije došao gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović, ispričao ga je prisustvovanjem sjednici tamošnjeg Gradskog vijeća, a upitan ima li pomaka u istrazi o prijetnjama koje su Domitroviću upućene, samo je kratko izjavio:

– Ne bih to htio komentirati. Očito je župan dao zapovijed policiji u Karlovcu da to riješi pa možda bi bilo dobro pitati župana kako se njegove zapovijedi izvršavaju.

Dopredsjednica GO SDP-a Karlovac Dragica Malović pozvala je sve Karlovčane da izađu u nedjelju na izbore “jer ovo je bitka za europsku, normalnu, naprednu Hrvatsku i bitka protiv nazadne, populističke Hrvatske”. (Kaportal.hr)

 

 

Nastavlja se Bajkoviti advent

Danas je program Bajkovitog adventa nastavljen u Školskoj sportskoj dvorani, u centru grada, predstavom Skriveni Božić. U Ivaninoj kući bajke prije par trenutaka okončana je još jedna kreativna adventska radionica, a od 18 sati na rasporedu je lutkarska predstava Čarobni recept Djeda Božićnjaka u izvedbi mališana ogulinskog Dječjeg vrtića Bistrac. Predstava će se održati u konferencijskoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta, a ulaz je besplatan.
Istodobno, u Gradskoj knjižnici i čitaonici, mališani imaju priliku uživati u Adventskom kalendaru priča.

Bogat program nas očekuje i sutra, a, između ostalog, izdvajamo Božićni koncert Puhačkog orkestra DVD-a Ogulin pod nazivom Darujmo ljubav.

Što nam to članovi ovog vrijednog i popularnog orkestra pripremaju doznajemo od jednog od članova, Danka Gerića.

Pripreme za ovaj koncert trajale su od 9. mjeseca, članovi orkestra poručuju da garantiraju, ne samo odličnu glazbu, već i zabavu.
Koncert će biti održan u konferencijskoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta, početak je zakazan za 20 sati, a ulaz je besplatan.

Ogulinska Udruga žena poziva vas na novu radionicu

Udruga žena Ogulin, u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem, organizira radionicu izrade Božićnjaka koja će se održati u ponedjeljak, 23. prosinca, od 18 do 20 sati u Pučkom otvorenom učilištu.
Uradci će biti izloženi na Badnjak dan kasnije, u utorak od 10 sati, na jednom od štandova koji su postavljeni u gradskom parku.
“Pozivamo vas sve da se pridružite radionici aktivnostima i/ili donesete svoj Božićnjak na izložbu.” – poručuju članice ogulinske Udruge žena.
Božićnjak je poseban kruh koji se radi od bijeloga pšeničnog brašna, a na njega se stavljaju ukrasi od tijesta.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment