Vijesti 19.11.2019.

No comments

Nastavlja se frontalni štrajk u školama

Sindikati zaposlenih u osnovni i srednjim školama danas su krenuli u frontalni štrajk. To znači da od danas, pa do ispunjenja njihovih zahtjeva nastave nema u cijeloj Hrvatskoj. Posljednju ponudu Vlade sindikati ocjenjuju nedostojnom, nižom od prijašnje te pokušajem podcjenjivanja prosvjetnih radnika. Kažu da se tako izjasnilo gotovo 97 posto od 13 tisuća njihovih članova. Najavljuju i velik skup na Trgu bana Jelačića sljedeći ponedjeljak te za sutra akciju “Potrubi za obrazovanje”.

O ovoj vrućoj problematici govorili smo danas i u našoj Temi dana ugostivši povjerenicu Sindikata hrvatskih učitelja, Biserku Šintić.

Što je rekla poslušajte u našoj Temi dasna i Vijestima.

Odazivom na današnji štrajk na području naše županije sindikati su zadovoljni, a što nas očekuje u narednim danima teško je prognozirati jer sve ovisi o mogućem postizanju dogovora između Vlade RH i sindikata.

Osim frontalnog štrajka, sindikalni čelnici danas su u Zagrebu najavili i sindikalne akcije. Za vrijeme zasjedanja kongresa Europske pučke stranke u Zagrebu, sutra će provesti ‘mini’ akciju’ pod nazivom Potrubi za obrazovanje. Cijela trasa od Sheratona do Arene i svi izlazi s Trga žrtava fašizma bit će pokrivena članovima sindikata koji će nositi transparente. Slične akcije će biti provedene sutra, od 13 do 14 sati, u svim gradovima u kojima sindikati imaju članstvo, a kako smo imali priliku čuti od Biserke Šintić, ova akcija bi trebala biti provedena i u Ogulinu.

 

Erasmus + projekt ogulinske Gimnazije i strukovne škole

“Social cohesion – give a hand to become a friend” naziv je Erasmus + projekta koji se od 1. studenog provodi u ogulinskoj Gimnaziji i strukovnoj školi Bernardina Frankopana. U projektu sudjeluju škole iz Mađarske, Bugarske, Litve, Španjolske i Portugala. Ovo je prvi Erasmus + projekt koji se na ovaj način provodi u Gimnaziji i strukovnoj školi Bernardina Frankopana u Ogulinu.

Suradnja Gimnazije i strukovne škole Bernardina Frankopana s ostalim školama iz Europe, posebice sa školom iz grada Marijampole iz Litve traje već nekoliko godina. Sve je krenulo jednim eTwinning projektom iz statistike pod nazivom “The population of my region”. Projekt su pokrenuli Ramune Jukneliene iz Litve i Branko Rumenović iz Hrvatske. U tom projektu sudjeluju i drugi partneri iz Rumunjske i Turske. Ovaj projekt prepoznala je i nacionalna agencija, pa ga je u mjesecu rujnu 2016. godine nagradila nacionalnom oznakom kvalitete.

Aktualni projekt “Social cohesion – give a hand to become a friend” trajat će 24 mjeseca, odnosno do 31. listopada 2021. godine. Radni jezik projekta je engleski, a njegov glavni cilj je razmjena dobrih praksi te povezanost i sovijalna jednakost između naroda. Projekt uključuje mnoga društvena događanja kao što su sportske igre, planinarenje, istraživanje povijesnih mjesta, proslave lokalnih praznika, festivale, narodne plesove, kazališne skečeve i slično.

Teme koje će se obrađivati tijekom provedbe projekta su: stanovništvo Europske unije, svijest i demokracija u Europskoj uniji, mentalno zdravlje, umjetnost i glazbena terapija, sport, aktivnosti na otvorenom, okoliš, hrana, baština i sl.

U planu je izrada Facebook i mrežne stranice projekta, a koristit će se eTwinning platforma. Svaka škola će izraditi projektni kutak, gdje će se objavljivati sve informacije i novosti o projektu. Također će se izraditi logo i maskota projekta te slogan koji će pozivati ljude na pješačenje i planinarenje. ICT nastavnici će podučiti učenike o sigurnosti na internetu te autorskim pravima. Prije svake mobilnosti učenici će istražiti kulturno naslijeđe pojedine zemlje i o tome pripremiti izložbu.

Koordinator projekta je Branko Rumenović, a članovi projektnog tima su Sanja Dubić, Manuela Mihaljević Sabljak, Bojan Grba i Dragan Sabljak.

Inače, projekt je prijavila Bugarska kod svoje nacionalne agencije, a za njega su dobivene odlične ocjene i komentari. U Bugarskoj je prijavljeno 176, a od toga je odobreno 30 projekata. Projekt “Give a hand to become a friend” zauzeo je treće mjesto po bodovima i ocjenama.

U četvrtak novo dežurstvo Pravne klinike

U četvrtak, 21. studenog, će se u ogulinskoj Udruzi roditelja djece s poteškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom “Radost”održati još jedno u nizu dežurstava Pravne klinike u okviru pružanja BESPLATNE PRAVNE POMOĆI.

Pravna klinika je jedinica Pravnog fakulteta u okviru koje studenti pružaju besplatnu pravnu pomoć građanima kojima je ona potrebna. Klinika u prvom redu daje opće pravne informacije i pruža pravne savjete, pomažući korisnicima da se snađu u pravnim problemima s kojima se suočavaju. Osim toga, klinika može pomoći i u sastavljanju raznih pismena i podnesaka u upravnom i drugim postupcima.  Studenti viših godina Pravnog fakulteta u Zagrebu samostalno i kolektivno obrađuju primljene slučajeve, pri čemu im po potrebi savjetom pomažu akademski mentori – nastavnici i suradnici Pravnog fakulteta.

Klinika ima razvijen interni sustav kontrole kvalitete rezultata pa se ne treba plašiti nestručnosti. Svatko tko ne može na drugi način ostvariti pravnu pomoć može se obratiti klinici.
O tome hoće li klinika prihvatiti rad na njegovom predmetu odlučuje se na sastancima tijela Klinike, na temelju analize slučaja te u skladu s kriterijima za prijem predmeta.

Iz udruge “Radost” poručuju kako su svi građani dobro došli, bez obzira na članstvo u njihovoj udruzi. Dežurstvo započinje od 9 sati, a trajat će do podneva.

Otkazano predavanje u ogulinskoj Gimnaziji

Jučer smo vas izvjestili u našem programu da se nastavlja niz stručnih predavanja o Bernardinu Frankapanu i njegovu dobu. Ciklus predavanja organizira ogulinska Gimnazija i strukovna škola Bernardina Frankopana u suradnji sa Katedrom Čakavskog sabora Modruše, a povodom 100. obljetnice od osnutka ogulinske Gimnazije. Slijedeće predavanje iz ovog ciklusa trebalo je biti održano u petak, 22. studenog, u učionici 4E ogulinske Gimnazije. Međutim, kako doznajemo, zbog štrajka prosvjetnih djelatnika, planirano predavanje neće se održati.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment